Nog 27 dagen te gaan tot het jubileum van Carnavals- en Revuevereniging de Höftemennekes (deel 18)

Wij tellen af.  Het hoogtepunt zal zijn op zaterdagavond 21 april in onze residentie bij de Gebrande Waateren middels een grootse reünieavond.

Vandaag aan het woord:

Naam:                 Jan Schonenborg
Carnavalsjaar:     1991 / 1992
Motto:                 Samen met prins Jan IV heeft heel Hengevelde met carnaval veel plezier
Scepter:              Ploeg en een biljardballen (de ploeg als symbool voor zijn beroep en de biljardballen voor Jans grootste hobby)
Schlager:            Melodie Mooi man van Mannenkoor Karrespoor
                         

Hieronder een stukje uit de oude doos, een gedeelte uit een krantenbericht Twentsche Courant;

Prins Jan regeert Hengevelde vanaf Haakbergs grondgebied

ST.ISIDORUSHOEVE – Hij woont in het uiterste puntje van Haaksbergen. Maar is prins van Hengevelde. Jan Schonenborgs fraaie boerenwoning aan de Bretelerveldweg is makkelijk te vinden in het uitgestrekte buitengebied van De Hoeve. Het blauwe bord met het opschrift Prins Janstraat bij het begin van de lange entree zegt voldoende.

Het curieuze van Schonenborgs tijdelijke adelstand is dat hij tot dusver de enige prins op Haaksbergs gebied is. De Keiensleppers, de buurtvereniging Hola, de Schipbeekkerlkes en de Buursen Windbuuln hebben tot dusverre geen nieuwe prins weten te kiezen.

'Oh nee? Dat wist ik niet. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nauwelijks weet wat er in Haaksbergen gebeurt. We zijn sterk op Hengevelde georiënteerd. M’n kinderen gaan daar naar school. Zelf heb ik daar ook m’n opleiding genoten. Dat komt omdat deze streek onder de parochie van Hengevelde valt. Daar gaan we dan ook naar de kerk’’. Jan Schonenborg vindt het een grote eer dat hij enkele weken geleden werd benaderd om tijdelijk eerste man van de Höftemennekes te worden. ,,Al had ik er eerlijk gezegd niet op gerekend. Sinds mijn vrijgezellentijd heb ik niet meer carnaval gevierd”, zegt hij met een steelse blik naar z’n vrouw.

Desondanks weet de Hoevese agrariër wel wat hem te wachten staat. Hij heeft namelijk onlangs de video bekeken van de inwijding van z’n voorganger, Paul de tweede. ,,Ach, ik zal me best amuseren. Ik denk dat ik vijf dagen lang alleen ’s ochtends even thuis zal komen. Hoe het met m’n bedrijf dan gaat? Ik heb wat familieleden weten te strikken om de dieren te verzorgen. Nee, dat is allemaal prima geregeld”.

Carnavalsvereniging de Höftemennekes bestaat 44 jaar. En dat gaan ze groots vieren in de vorm van een reünie op zaterdag 21 april bij de Gebrande Waateren. In het carnaval is het gekkengetal 11 "heilig"; het 44-jarig bestaan betekent dus 4 x 11 jaar, daarmee het vierde jubileum. Elke dag, tot 21 april zal een Prins op WegdamNieuws de revue passeren met een terugblik op zijn regeerperiode.