Feest voor peuters: 40 jaar ’t Hummelheukske in Hengevelde


Peuterspeelzaal ’t Hummelheukske in Hengevelde bestaat veertig jaar en dat betekent feest voor de peuters. Samen met de oudercommissie en leidsters is er, 11 april, een feestelijke ochtend georganiseerd voor de peuters, waarbij tevens ouders en opa’s of oma’s aanwezig waren. De locatie was feestelijk versierd en er was een mooie tafel gedekt met allerlei lekkers, waar de peuters heerlijk van mochten smullen. Daarnaast werd er geschminkt, gesjoeld, zonnekleppen gemaakt en konden de peuters lekker springen op het springkussen. Overal zijn foto's van gemaakt, zodat de kinderen er ook een herinnering aan overhouden. Bovendien hebben de peuters een jubileumcadeautje mogen grabbelen.
Peuterspeelzaal 't Hummelheukske startte in april 1974  op initiatief van ouders, waarbij oud-kleuterleidster Greet Deuling intensief betrokken was met deze oprichting.  De eerste jaren was de peuterspeelzaal gevestigd in een multifunctionele ruimte, maar na de verbouwing van De Marke, in 1978, heeft de peuterspeelzaal een eigen ruimte gekregen, waar zij momenteel nog altijd gebruik van maken. Begin dit jaar heeft er wederom een verbouwing plaatsgevonden en heeft de locatie een prachtig nieuwe sanitaire ruimte gekregen. De peuterspeelzaal bereikt nog altijd een groot deel van de peuters in Hengevelde.
Volgens Erna Kockmann, directeur van Kindercentra Triangel, waar  de peuterspeelzaal tegenwoordig onderdeel van is, bleven ouders altijd een belangrijke rol spelen:

"Zij zijn erg betrokken en hebben jarenlang vrijwillig een dagdeel meegedraaid. En ook al zijn er nu twee vaste leidsters op de groep, de ouders blijven hun betrokkenheid tonen. We hebben bijvoorbeeld nooit problemen om leden voor de oudercommissie te vinden en om ondersteuning bij activiteiten te krijgen."


De peuterspeelzaal heeft in de loop der jaren een aantal organisatieveranderingen ondergaan. Na de fusie van alle peuterspeelzalen in Hof van Twente in 2003 is de peuterspeelzaal sinds 2011 onderdeel van Kindercentra Triangel, de lokale kinderopvang in de Hof. De doelstellingen van het peuterspeelzaalwerk zijn hetzelfde gebleven: kinderen een plek bieden waar ze lekker kunnen spelen met leeftijdgenootjes, waarbij ze in hun ontwikkeling gestimuleerd en uitgedaagd worden en een belangrijke voorbereiding op het basisonderwijs betekent. Daarnaast kunnen kinderen die extra aandacht en ondersteuning nodig hebben in hun ontwikkeling, vier dagdelen komen spelen in plaats van de reguliere twee dagdelen. Wij werken met een erkende methode voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (V.V.E.) genaamd Kaleidoscoop. Deze methode ondersteunt en stimuleert de peuter bij het spelen en leren.

Stichting Kindercentra Triangel Hof van Twente heeft in Hof van Twente diverse locaties voor kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen.

Voor meer informatie kijkt u op www.kindercentratriangel.nl.