Palmpasen Hengevelde


Palmzondag
ook wel Palmpasen genoemd, is de laatste zondag van de vastenperiode (de zondag vóór Pasen), belangrijk als eerste dag van de Goede Week. Op Palmzondag wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Met de in grote getale opgekomen gelovigen, met de palmpaastak, op weg naar het ouderencentrum alwaar onder aanvoering van pastor Ogink de religieuze tak werd overhandigd. De palmpasenstok bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis en wordt met Palmpasen gemaakt. Het kruis staat symbool voor het kruis waarop Jezus stierf (Goede Vrijdag, middag). ( Klik hier voor de foto’s)
Wat houden de gebruiken met Palmpasen eigenlijk allemaal in?Buxus? Eieren? Haan van brood? kijk hieronder:


Palmtakken
Staan symbool voor de intocht in Jeruzalem (Palmzondag). In Nederland worden deze vaak vervangen door buxustakken.

Haan van brood
Het brood van het haantje staat symbool voor het breken en verdelen door Jezus van het brood bij het laatste avondmaal (Witte Donderdag). De haan staat symbool voor de haan die één keer (volgens Marcus ook nog een keer ter waarschuwing) kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende (Goede Vrijdag/vroege ochtend).

Eieren
Staan symbool voor nieuw leven (Paaszondag).

30 rozijnen
Staan symbool voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Jezus verried. Tegenwoordig worden in plaats van rozijnen ook andere snoepjes gebruikt.

Krans
Soms ook vervangen door een kroon. Staat symbool voor het Koninklijke van Jezus. Jezus als 'koning' van zijn wereld, het Rijk Gods.