Jeugd jongeren werk op bezoek bij Politie en Brandweer

Afgelopen vrijdag zijn de 1 en 2de klassers uit Hengevelde met Jeugd en Jongeren werk naar de politie en brandweer geweest in Goor. Om 19:00 zijn ze in 2 groepen naar Goor gefietst.  De 2de klassers begonnen bij de brandweerkazerne, en de 1ste klassers zijn begonnen bij op het politie bureau. Op het politie bureau werden ze ontvangen door de jeugd agent en onze wijkagente. Begeleider Clint Veelers:”Zij hebben ons een duidelijk beeld gegeven van wat de politie zoal doet in Hengevelde, maar ook in Nederland. Dus niet alleen boeven vangen. Na de presentatie was er een rondleiding door het politiebureau. Zo mochten ze een keer in de cel zitten zonder dat ze wat hadden misdaan, en mochten de kinderen in de politie auto zitten en de zwaailampen aan doen, (wat velen wel lukte zonder uitleg van de agent).

Halverwege de avond hebben de groepen gewisseld. Dus de groep van de politie ging nu een straatje verderop naar de brandweer kazerne, hier werden ze ontvangen door een brandweerman in pak en hebben ze eerst een film gekeken over de brandweer. Want de brandweer is niet alleen maar brandjes blussen. Zo komen ze ook vaak kijken bij nieuw bouw wijken om hier de brandroutes te controleren. Na de film moesten de kinderen zelf in actie komen. Beneden in de kleedruimte waar de opgeroepen brandweermannen binnenkomen, lag een loodzwaar brandweer pak klaar. Het was de bedoeling dat de kinderen het pak binnen 1 minuut aan konden krijgen, bijna onmogelijk vonden ze. En dat te realiseren dat de brandweer met zo’n zwaar en warm pak ook nog een brandend gebouw in gaat. Op het moment dat een van de kinderen net het pak aan had gingen de toeters en bellen af, BRAND!!! En dit was geen oefening. Er was een brand in Rijssen waar de brandweer voor opgeroepen werd. Dit was wel heel bijzonder om van dichtbij te zien hoe de brandweer uit rukt. Na dat de paniek voorbij was gingen we verder met de rondleiding. Zo konden de kinderen een keer achter een brandspuit staan en met een hydraulische pers oefenen. Ook liet de brandweer zien hoe er brand ontstaat en wat er nodig is voor een brand.

Na deze rondleiding bij de brandweer en politie is de groep bijeen gekomen bij de politie op de parkeerplaats want hier stond ons nog een show te wachten van een politie hond. De eerste hond ging objecten opzoeken die eerder die dag in de bosjes zijn verstopt. Dit ging om bijvoorbeeld een schroevendraaier en een potlood. De 2de hond was nog iets spectaculairder, deze hond was opgeleid om een dader te bewaken en wanneer nodig aan te pakken met de tanden. Toen deze show ten einde was is de groep terug gefietst naar Dep’s sportcafe waar we nog een broodje frikadel of kroket hebben gegeten.
Wij vonden het een geslaagde avond en hopen jullie de volgende keer terug te zien.
Voor afgelopen vrijdag willen wij de politie en brandweer Hof van Twente van harte bedanken voor jullie vrijwillige inzet van deze avond.