Kleur bekennen: Aflevering 6 Jan Eijsink

In de zesde aflevering de Wegdammer die vorige week nog groot in het nieuws was, omdat hij geridderd werd. Hij is opgenomen in de Orde van Oranje Nassau. Jan Eijsink uit Markvelde stond aan het roer van de Hengeveldse Zomerfeesten, De Reggehof en muziekschool in Goor. Ook was hij grondlegger van Kunsten Op Straat en is hij op dit moment volop actief bij de Heerlijckheid Diepenheim. Een veelzijdig en maatschappelijk betrokken persoon, die al sinds jaar en dag in een Citroën DS (ook genoemd Snoek) door het Twentse land rijdt. 
Jan Eijsink (68), stuwende kracht achter kunst en cultuur in de regio, bekent kleur.
(door Arthur Schoneveld)

"Ik mag mensen graag nieuwsgierig maken"

NAAM
Johannus Franciscus Maria Eijsink

WOONPLAATS
Markvelde, aan de Markveldseweg.

GEBOREN                            
Op 8 februari 1948 te Markvelde. "In het oudershuis tegenover mijn huidige woning genaamd boerderij Hof Kagelink. Het oudershuis is in 1969 verkocht aan de familie Te Biesebeek. Later hebben we een huis gebouwd op landgoed Nieuw Kagelink wat destijds in de familie is gebleven, tegenover het oudershuis. Daar woon ik nog altijd met mijn vrouw Alda."

GETOGEN
"Getogen ook in Markvelde. We gingen naar de lagere school in Hengevelde. Destijds gingen de katholieken naar Hengevelde, protestanten gingen naar Markvelde of Diepenheim. Dat was toen een strikte scheiding. De kinderen van Pierik die naast de school in Markvelde woonden, gingen naar Hengevelde, de kinderen van Keuper die naast de Hengeveldse school woonden zaten op de Markveldse school. Zo ging dat in die tijd. Tegenwoordig ligt dat natuurlijk heel anders."

SCHOOL
"Na de lagere school heb ik de ULO in Azelo gedaan, dit was een kostschool. Op de basisschool heb ik een hersenvliesontsteking gehad. Daardoor was ik vaak ziek en dat heeft een paar jaar geduurd. Later ben ik naar de middelbare handelsschool in Almelo gegaan. Vervolgens heb ik ook nog financiële studies gedaan. Hier heb ik veel voordeel van gehad bij latere werkzaamheden."

BEROEP
"Op dit moment ben ik projectleider van de Heerlijckheid Diepenheim. Daar valt ook de werkplaats Diepenheim onder. Voordat ik dit deed heb ik van alles gedaan. Het meest recentelijk was ik directeur van De Reggehof. Toen ik daar werkzaam was, ging de directeur van de muziekschool weg, wat ik vervolgens zo’n 10 jaar lang ook op mij heb genomen. Ook heb ik in 1992 Kunsten op Straat opgericht. Destijds was ik directeur van drie stichtingen."

VADER
Willem Anton Eijsink, Toon Eijsink voor de buitenwereld die zowel in Hengevelde als Diepenheim actief was. "Destijds moest hij min of meer gedwongen de boerderij overnemen, omdat mijn oom priester werd. Maar hij zat ook in de politiek en had veel nevenfuncties. In 1969 heeft hij zoals gezegd de boerderij verkocht. Hij was in Hengevelde dirigent van het dameskoor en voorzitter van de bank, in Diepenheim zat hij in de gemeenteraad en later is hij zelfs wethouder geworden. Ook is mijn vader voor het CDA lid geweest van de Provinciale Staten. Het was een man die wist wat hij wilde, recht door zee. Maar ook een luisterend oor voor veel mensen. Een heel verstandige man. Hij is op 66-jarige leeftijd overleden aan kanker."

MOEDER
Sien Eijsink, meisjesnaam Bebseler. "Ze is geboren in Weerselo en met mijn vader getrouwd op D-Day, op 6 juni 1944. Mijn moeder zorgde voor het huishouden en de kinderen. Toen ze trouwde met mijn vader viel ze in een wereld vol met mensen omdat ook mijn ooms nog thuis waren. Moeder had de zorg voor de kinderen. Een bescheiden vrouw die altijd op de achtergrond was. Ze is 73 geworden en net als mijn vader overleden aan kanker."


Toon en Sien Eijsink op hun huwelijksdag, 6 juni 1944

ZUSSEN

"Ik heb drie zussen. Mijn oudste zus is Trudy (69), ze woont in Steenwijk. Trudy is gescheiden en heeft drie kinderen.
Dan komt Hermiene (66), ze woont in Laren (Gelderland), is getrouwd met Jan Scholten uit Goor en ze hebben drie kinderen en alweer negen kleinkinderen.
Maria, de jongste, is in 2001 aan kanker overleden. Drie keer kreeg ze kanker waaraan ze uiteindelijk is gestorven. Ze was getrouwd met Roelof Koebrugge uit Goor. Hij woont in Heerde en samen hebben ze twee kinderen." Ze overleed een week na haar vijftigste verjaardag en zou nu 64 zijn geweest."


Zussen Hermine en Trudie (rechts)

BROERS
"Eén broer, Gijs (70). Hij is de oudste en woont in Hengelo, getrouwd met Inge Kuipers uit Haaksbergen, drie kinderen, waaronder een tweeling." Gijs is journalist en schrijft al enkele jaren voor Wegdamnieuws.


Gijs met zijn dochter op het WK voetbal in Brazilie, 2014.

PARTNER                            
Alda Assink, afkomstig uit Hengevelde. “Een heel toegewijde echtgenote. Zorgzaam en heel sociaal. Maatschappelijk is ze ook zeer bewogen. Ik heb met haar veel georganiseerd zoals Kunsten op Straat. Ze heeft een tweedehandswinkel in damesmerkkleding in Diepenheim. Wij zijn getrouwd op 24 oktober 1992.”

KINDEREN
“We hebben één zoon genaamd Teun (22). Hij studeert Muziekwetenschappen en Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Bovenal is hij muzikant in de band The Grand East. Hij vindt dat belangrijker dan zijn studie, hoewel ook zijn studie goed verloopt. Dat verantwoordelijkheidsgevoel heeft hij wel. Hij lijkt qua uiterlijk op Alda, maar qua doen en laten is hij zoals ik. Teun is voorzitter van Jannarok en kan goed organiseren.”


Teun en zijn grote passie, muziek maken

PERSOONLIJKHEID
“Ik kan denk ik aardig organiseren, ben ideeënrijk en neem veel initiatieven. Dat doe ik vooral om maatschappelijk een bijdrage te leveren. En ik mag graag mensen nieuwsgierig maken naar dingen die ze niet kennen, maar ook waardevol kunnen zijn voor hen.”

ZELF VERBETEREN
"Dat is lastig om van jezelf te zeggen, maar het lijkt me mooi om een redenaar te kunnen zijn, veel mooie verhalen op te kunnen zetten. Je moet tevreden zijn met wat je hebt. Ook avonturier zijn lijkt me erg mooi."

IN WERELD VERBETEREN
“We zijn allemaal mensen, de wereld zou veel beter met elkaar moeten samenleven. Er zijn enorm veel commerciële belangen en sommigen hakken elkaar in de pan. De wereld hangt van belangen aan elkaar en is ver afgedwaald van waar die eigenlijk voor is. Dat vind ik jammer.”

ERGERNISSEN
“Oneerlijkheid en onrechtvaardigheid. Veel op winstbejag maakt ook dat mensen elkaar in de haren zitten. Aan de armoede in de wereld erger ik me ook heel erg. In plaats van 100 vliegtuigen laten maken kunnen we de wereld een jaar lang te eten geven. Ik snap wel dat je het leger in stand moet houden om de oorlogen te bestrijden, maar die moeten er überhaupt niet zijn. We zijn niet op de wereld zodat tien procent in grote rijkdom leeft en de rest in armoede, dat kan niet de bedoeling zijn.”

(favorieten)
HOBBY’S
“Mijn hobby’s zijn muziek en theater. Bezoeken van het theater en beluisteren van muziek. Ik heb een hele brede muzieksmaak en ben ook verzamelaar van onder meer LP’s en ansichtkaarten. Ik mag ook heel graag het nieuws volgen.

BOEK
“Vroeger verslond ik boeken, maar ik kan me er tegenwoordig niet meer op concentreren. Ik gun me de tijd er niet voor maar ik wil wel meer boeken gaan lezen. Ik lees wel veel tijdschriften.”

MUZIEK CD
"Ik vind enorm veel muziek mooi. Maar als ik iets moet noemen dan zeg ik Van Morisson, die staat heel hoog op mijn lijst."

ETEN
“Geen specifiek iets. Ik ben een alleseter. Dat zijn we allemaal hier thuis.”

LAND
“Het Twentse land vind ik heel mooi. De cultuur en het landschap Twente is erg mooi. Dat is ook een reden om hier niet weg te willen.”

STAD
“Antwerpen, is een heel mooie stad met van alles wat. Maar niet zo groot dat je niet meer weet waar je bent. Belgen vind ik een erg mooi volk. Zeer bescheiden mensen, meer dan Nederlanders. Bescheidenheid siert de mens.”

DIER
"Koe, die vind ik zo bij het landschap horen. Jammer dat ze veel in de stallen staan. Die mis ik ontzettend in de wei."

POLITIEKE PARTIJ
“Ik heb enkele vaste linkse partijen, maar dat wil nog wel eens variëren. Ik zit absoluut aan de linkerkant het spectrum.”

TV PROGRAMMA
“De Wereld Draait Door ben ik wel fan van. Maar ook Pauw mag ik graag zien. Beschouwende uitzendingen vind ik over het algemeen erg interessant.”


Onlangs in de uitzending bij mede-Wegdammer Karen Eshuis op RTV Oost

SPORT
"Voetbal. Sinds een jaar of acht heb ik een seizoenkaart bij FC Twente. Daarvoor ging ik ook wel eens naar het Diekman. Van mij hadden ze geen kampioen hoeven worden als ik mag ruilen met de sores die er nu is. Dit had allemaal niet gehoeven."

AUTO
"Zonder twijfel de Citroen DS, oftewel de snoek. Daar rij ik al 30 jaar in. Een van de mooiste auto’s ooit bedacht. De hele vorm en uitstraling zijn prachtig en daarbij rijdt hij heel fijn."

WAKKER MAKEN VOOR
“Ik heb liever niet dat ze me wakker maken.”

TOEKOMST
“Ik hoop nog heel lang gezond te blijven en op die manier samen met Alda heel oud te worden. Ook wil ik nog mooie dingen organiseren op het gebied van cultuur, kunst muziek en theater.”

LEVENSMOTTO
Dat is moeilijk. Het leven heeft verschillende aspecten zoals thuis en de maatschappij. Ik wil graag op een goede manier in het leven staan, maar dat is voor iedereen anders.

(of…of)
LINKS OF RECHTS
“Absoluut links, maar dat is al benoemd.”

PARADISO OF METROPOOL
“Metropool is dichterbij en het ontwikkelt zich enorm goed. Ze doen heel mooie dingen. Wel op bescheidener niveau dan Paradiso, maar er valt heel veel te beleven op muziek gebied. Ik hou ook meer van de kleinschaligheid. Dingen die groter en groter worden en de bijbehorende belachelijke entreegelden, daar houd ik niet zo van.”

DIEPENHEIM OF HENGEVELDE
“Dat is een heel moeilijke keuze. In Hengevelde ben ik eigenlijk getogen, de mentaliteit is er erg goed. Aan de zomerfeesten heb ik mijn bijdrage geleverd. Voor de hele regio heeft dit de aanzet gegeven voor zomerfeesten. Welzijn in Hengevelde. In Diepenheim ligt mijn passie nu wat meer vanwege activiteiten. In Markvelde woon ik en daar is natuurlijk wat minder te doen. In Diepenheim gebeurt veel meer op het gebied van kunst en cultuur. En Diepenheim is een mooi plaatsje."

MARKVELDE OF DIEPENHEIM
Markvelde en Diepenheim horen voor mij bij elkaar.

KAT OF HOND
"Dan kies ik voor een hond. Katten lijken heel aardig, maar die vangen veel vogels. We hebben zelf ook vaak een hond gehad." 

CITROEN OF VOLVO
"Absoluut de Citroën. Ik heb vroeger wel een Volvo gehad maar ik kies voor de Citroën."

RUTTE OF SAMSOM
"Samsom. Met Rutte heb ik helemaal niets. Samsom is ook een veel principiëlere man." 

DOE MAAR OF HERMAN BROOD
"Doe Maar. Ik heb ze beide gezien en enkele keren op het podium gehad bij de Zomerfeesten in Hengevelde. Daarom is de keuze erg moeilijk. Voor wat betreft Herman Brood vind ik de combinatie schilder en muzikant erg mooi maar Doe Maar is een heel grote groep. Er is nog nooit een grotere groep geweest in Nederland, ze hebben veel teweeg gebracht. Heel bijzonder. Maar qua eigenzinnigheid zou ik eigenlijk moeten kiezen voor Herman Brood."

VAN NIEUWKERK OF JINEK
Van Nieuwkerk, vanwege het programma. Jinek, Pauw, Witteman. Ik denk dat het allemaal mensen zijn die op een bepaalde manier willen opvallen. Je weet niet precies hoe de mens erachter is."

VOLKSKRANT OF DEEPSNIEUWS
"Volkskrant natuurlijk. In de Volkskrant vind je alles, recensies, brede onderwerpen, al het nieuws staat erin en brengt achtergronden in beeld."

BIJLEVELD OF NAUTA
"Dan kies ik voor Bijleveld. Die ken ik al langer. Daar kan ik ook beter over oordelen. Nauta ken ik oppervlakkig."


Jan Eijsink is zojuistdoor Ank Bijleveld (commissaris van de Koning) geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

KARBONADE OF SNERT
“Zoals ik zei eet ik alles. Maar dan ga ik voor snert. Dat vind ik lekkerder.”

OEROL OF DEEPSE SCHUTTERSFEEST
“Oerol, daar ga ik sowieso elk jaar naar toe en daar vind ik de dingen waar ik van hou. Vooral het buitentheater boeit me erg. Naar het schuttersfeest ga ik ook elk jaar wel maar goed, als ik kijk naar Hengevelde dan moet ik zeggen, daar is veel meer van te maken."

In Kleur Bekennen schetsen we aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.