Kleur Bekennen aflevering 13: Ellen te Riele

Als communicatieadviseur, (web) tekstschrijver en trainer werkt Ellen te Riele sinds 2005 zelfstandig onder de vlag 'Mail-me-nu.nl'. In 2010 werd ze gekozen tot raadslid bij de VVD in de gemeente Hof van Twente, inmiddels is ze begonnen aan haar tweede periode van vier jaar. Ze is voorzitter van Business 2 Business Twente. Met twee collega ondernemers nam ze in 2011 het initiatief voor oprichting van B2B Twente. Met Vincent Heemink van VHreclameontwerpers uit Delden is Ellen initiatiefnemer van het ondernemersmagazine HofZakelijk. Al 10 jaar is ze bestuurslid van de Hengeveldse  Ondernemersvereniging SIO. Een dag per week geeft ze les aan studenten bij Hogeschool TIO in Hengelo. Ze is penningmeester en doet PR-werk voor de Stichting Parwin.
Ellen te Riele-Ottenschot (48), een veelzijdige vrouw met allerhande functies, bekent kleur:
(door Raymond Wegdam)

 "Ik erger me aan mensen die zeggen: weet je wel wat die en die over jou zeggen?”

NAAM
Mijn naam is Ellen, Aleida, Maria, Theresia te Riele-Ottenschot (48). Ik ben geboren op 1 mei 1968 tussen Bentelo en Hengevelde (Bentelosestraat 41). In 1996 ben ik getrouwd met John te Riele (51) uit Hengelo. Met onze kinderen Sem (18) en Lynn (15) wonen we sinds 1 januari 2006 aan Het Uding 9 in Hengevelde. Al weer ruim 10 jaar dus. Sem en Lynn zingen allebei graag en zijn creatief. In het nieuwe schooljaar begint Sem in Enschede aan de ROC van Twente met de opleiding Mediavormgever. Hij heeft een jaar ICT gedaan, maar dat beviel hem niet zo goed. Lynn heeft net haar examens erop zitten aan het VMBO in Hengelo. Hopelijk krijgt ze een positieve uitslag over een paar weken. Ook zij gaat de opleiding Mediavormgeving volgen, maar dan aan het Cibap in Zwolle.

GEBOREN
Ik ben geboren op 1 mei 1968 tussen Bentelo en Hengevelde aan de Bentelosestraat 41.

SCHOOL
We woonden net iets dichter bij Bentelo dan bij Hengevelde, dus gingen mijn broers, zus en ik naar de OLVrouweschool. Na de Mavo en de Meao ben ik aan het werk gegaan als administratief medewerker. Maar… na een paar jaar merkte ik dat het – om verder te komen – toch handig was om het HBO-papiertje erbij te halen. Naast m’n werk, ging ik 4 jaar naar het Saxion in Enschede;  Personeel en Arbeid. Daarna heb ik in Utrecht m’n Post HBO, communicatie behaald aan de Hogeschool voor journalistiek in Utrecht.

BEROEP
Ik combineer mijn werk als zelfstandig ondernemer met mijn rol als VVD- gemeenteraadslid en vice fractievoorzitter in de gemeente Hof van Twente. Onder de naam‘Mail-me-nu.nl’ help ik ondernemers met communicatieadvies, het schrijven van (SEO*) tekst en het geven van trainingen op het gebied van communicatie. SEO staat voorsearch engine optimization, ofwel; zoekmachine optimalisatie. De teksten die ik schrijf zijn dus klantgericht, leesvriendelijk en voorzien van sterke keywords zodat een website beter gevonden wordt.
Daarvoor heb ik vele jaren gewerkt als beleidsmedewerker communicatie en HRM-adviseur bij Werkgeversvereniging Zorgsector Oost Nl. In 2005 heb ik de overstap gemaakt naar het zelfstandig ondernemerschap. Heel bewust, want ik wilde naast mijn werk voor zorginstellingen, ook graag werken voor het bedrijfsleven. Sem en Lynn zaten inmiddels op de basisschool, dus ik gebruikte de tijd die ik overhad om een eigen bedrijfje op te zetten. Na een jaar van combineren (3 dagen p/wk in loondienst, 2 dagen voor mezelf) ben ik gestopt bij mijn werkgever om 100% zelfstandig ver der te gaan.

PARTNER
John (51) werkt in Haaksbergen als productiemanager bij Voith. Dit is een onderdeel van een groot, Duits familiebedrijf met wereldwijd ruim 40.000 mensen. In Haaksbergen werken ongeveer 60 mensen. John is leidinggevende en verantwoordelijk voor de productie. Hij noemt zichzelf liever coach dan manager en dat past ook beter bij hem. John helpt en ondersteunt waar wenselijk, maar stimuleert vooral eigen initiatief en verantwoordelijkheid. John is echt een mensenmens. Probeer je iemand te pesten of lach je iemand uit, dan heb je aan hem een verkeerde. Thuis is hij erg gesteld op rust en vrijheid. Lekker zelf bepalen wat je gaat doen en wanneer. Ook kan hij heeeerlijk koken, en – gelukkig – is dat ook iets wat hij graag en vaak doet, vooral in het weekend. Nou ben ik zelf niet zo’n keukenprinses, dus ik geniet daar volop van.

Ellen als klein meisje met vader Bernhard Ottenschot

VADER
Bernhard Ottenschot, in juni hoopt hij 86 jaar te worden, is zachtaardig en fanatiek tegelijk. Van bijna alles wat hij doet maakt hij een wedstrijdje. Fiets je naast hem, dan steekt zijn wiel altijd, minimaal een half wiel, voor het jouwe. Loop je met hem naar ‘de houtwal’ (ongeveer 150 meter door de wei achter ons ondershuis) dan neemt hij nog gauw even een volgeladen kruiwagen mee alsof het niets is. Die wal is zijn paradijsje waar hij lekker kan tuinieren en de dieren verzorgt. Vroeger werkte mijn vader veel op de boerderij van z’n ouders en later van z’n broer Martien. Daarnaast werkte hij als bouwvakker, ondermeer bij Hodes in Delden. Helaas hoort mijn vader slecht. Dat is erg lastig voor hem. Hij is geïnteresseerd in anderen en goedlachs zodat het altijd gezellig is om even bij hem langs te gaan. 

MOEDER
Mijn moeder, Dinie Ottenschot-Nijhuis (net 79), is ook echt een schat! Ze is de dochter van Timmer Jan en Dina (Nijhuis-Grefte) en komt dus uit Hengevelde. Vroeger hadden ze een maalderij en Sparwinkel. Het ondernemende karakter heb ik echt van haar. Toen zij thuisbleef na het trouwen, zoals gebruikelijk in de jaren ’60, liet ze de garage en een oude boerderij, ombouwen tot vakantiehuisjes en ging deze verhuren. Eerst aan vakantiegasten, later aan jonge stelletjes. Ik weet nog goed hoe ze advertenties plaatste in landelijke dagbladen en vervolgens gebeld werd door mensen die graag een weekend of weekje wilden komen. Tussendoor regelde ze van alles rond het gezellig inrichten en schoonhouden van de vakantieverblijven. Mijn moeder deed altijd veel (en doet nog steeds) vrijwilligerswerk en is mensgericht. Ook nu nog gaat ze vaak met of zonder mijn vader, naar mensen die ziek en/of alleen zijn. Ze nodigt ze uit of haalt ze op voor een gezellige visite bij hen thuis.

Vlnr: Paul Ottenschot, Charlot Truitman-Ottenschot, Laurens Ottenschot, Ellen Te Riele-Ottenschot en in het midden: Bernard en Dinie Ottenschot-Nijhuis.

BROERS-ZUSSEN
Ik ben de tweede in een rij van vier kinderen. Mijn oudste broer heet Paul (49). Hij werkt als adviseur/verkoper van traktoren en landbouwwerktuigen bij Holvo, partner in Mechanisatie. Paul was als kind al helemaal dol op trekkers en alles wat met het boerenleven te maken had. Hij voelt zich dan ook als een vis in het water bij dit bedrijf. Paul is getrouwd met Yvonne Groote Bromhaar uit Oele en samen hebben ze drie dochters: Dewi, Merte en Elke. Ze wonen aan de Bentelosestraat 41, naast mijn ouders. Mijn jongere broer heet Laurens (46). Hij heeft gouden handen. Wat hij ziet, kan hij maken van hout. Laurens werkte vele jaren als interieurbouwer. Om gezondheidsredenen ging dat helaas langere tijd niet meer. Sinds kort werkt hij bij een bedrijf waar hij campers voorziet van interieurbetimmering. Laurens was getrouwd met Gerja Muis uit Hardenberg en hun dochtertje heet Ilon. Laurens woont in Enschede. Mijn zusje heet Charlot. Zij is 39 jaar en dus (royaal) de jongste van het kwartet. Ze werkt al vele jaren, en met veel plezier als Jobcoach bij Avelijn. Charlot is getrouwd met Walter Truitman en zij hebben drie kinderen; Hanne, Matt en Lars. Ze wonen in Ambt Delden op een Twickeler boerderij (achter de watertoren).

PERSOONLIJKHEID 
Wat ben ik voor een type… eeh, mensen zeggen vaak dat ik rustig overkom qua persoonlijkheid. Ik laat me niet gauw gek maken, dat is wel zo. Ook valt het op dat ik naast mijn gezin en werk, politiek actief ben betrokken ben bij allerlei activiteiten (ondernemersnetwerken en vrijwilligersorganisaties zoals St. Parwin). Ja, ik ben wel van het actief bezig zijn met van alles en nog wat tegelijk. Dan ben ik ook het beste te passe ;) 
Waar je me niet gauw tegenkomt is in een sportzaal of op een voetbalveld. Wel houd ik van wandelen en fietsen voor mijn broodnodige beweging.

WAT MOET IK AAN MEZELF VERBETEREN
Ik zeg wel zo stoer dat ik graag wandel en fiets, maar in de praktijk spring ik ook graag in de auto. Meer bewegen is echt een verbeterpunt voor mij.
Een andere slechte gewoonte, is dat ik nogal eens te laat kom. Ik moet echt eerder vertrekken voor m’n afspraken.

POLITIEKE PARTIJ
De VVD is mijn partij. Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Het streven naar een kleine overheid, het respecteren van elkaars mening. Vrijheid met verantwoordelijkheid. Belastingen zo laag mogelijk houden en stimuleren van ondernemerschap.
Ik ben gemeenteraadslid en vice-voorzitter van de VVD fractie in de Hof van Twente. Dit doe ik inmiddels 6 jaar met veel plezier. Daarnaast ben ik sinds vorig jaar lid van de commissie Werk en Inkomen van de VNG (Ver. NL Gemeenten). Daarvoor ga ik een keer of 8 per jaar naar Den Haag. Mijn portefeuille is ‘economie en ondernemerschap’. Onderwerpen die goed bij mij passen en waar ik graag over meedenk en praat in het belang van ondernemers, werkgevers en werknemers in Nederland.

WAT MOET IN DE WERELD VERBETEREN
Respect voor elkaars opvattingen. Daarmee voorkom je oorlogen en geweld.

ERGERNISSEN
Ik erger me aan mensen die zeggen: “weet je wel wat die en die over jou zeggen?”

Favorieten

HOBBY’S  
Ik houd van zingen, schilderen en zelf kleding maken. Ja, ik ben best creatief al zeg ik het zelf.

De Eerste Communie: Maria Brummelhuis - Pierik,  Ellen, Sandra Rouwler -Pierik, Laurens Ottenschot en achter ons, Henriëtte Wegdam-Pierik.

BOEK
Ik houd van verhalen uit vervlogen tijden. Een roman die zich afspeelt in Italië of Frankrijk rond 1700 bijvoorbeeld. Meesterlijk vind ik ‘Het Parfum’ van Patrick Süskind. Eigenlijk een beetje te eng voor mij… maar het laat je wel ervaren hoe het was om in die tijd te leven. Ook lees ik graag hardop. John is geen lezer, dus in de vakantie lees ik minimaal 1 boek hardop voor aan hem en aan anderen die het horen willen. 

MUZIEK
Ik ben dol op Trijntje Oosterhuis omdat ik zo lekker met haar mee kan ‘schreeuwen’. Hetzelfde geldt voor Whitney Houston, Alicia Keys, Within Temptation en Sade. Ook houd ik van Rihanna en in juli ga ik met m’n dochter Lynn naar het concert van Beyoncé. Geweldig, wat een powervrouw!

ETEN
Aj… er is maar weinig wat ik niet graag eet (helaas… dat zou het behouden van gezond gewicht wat gemakkelijk maken). Maar wat eten voor mij écht heerlijk maakt, is het gezelschap van lieve, gezellige mensen om me heen. 

LAND
Ik houd van Nederland maar ook van Italië, van Frankrijk en Spanje. Eigenlijk houd ik vooral van nieuwe plekken ontdekken! Ik ben dol op het uitzetten van routes en van gezellig samen op reis gaan.

STAD
Ik houd van het Twentse platteland maar vermaak me ook enorm in de grote stad. Niet om te winkelen maar vooral om oude gebouwen en cultuur te bekijken. Pas heb ik nog een standwandeling gemaakt door Delden met de beste stadsgids die er is, Henk Kamp uit Bentelo (sublieme combinatie van kennis en humor). Zeer de moeite waard! Je denkt alles te weten over steden dichtbij, maar niets bleek minder waar.  

DIER
Ik ben dol op vogeltjes. Op 1 staat het winterkoninkje. Zo schattig klein en kwiek maar ook schuw en snel. Dan het roodborstje, de groenling, koolmezen, kwikstaarten (wipstetjes), vinken,… etc. Prachtig om te kijken naar hun gedrag en te luisteren naar hun geluid (vooral de fluitconcerten ’s morgens vroeg). 

TV PROGRAMMA
TV? Wat is dat ook al weer. Nee, ik zou geen programma weten te noemen. Oh ja; The Voice op vrijdagavond, maar dat is al weer afgelopen. Soms kijk ik ’s avonds laat nog wat actualiteitenprogramma’s, maar ach, die volg ik eigenlijk nog liever online. 

Met de overburen: Mathilde de Brouwer-Rupert, Ellen,  André Rupert en Paul Ottenschot

LEVENSMOTTO
Rule number six:Don’t take yourself so damn seriously Ofwel: Relax en neem jezelf toch niet zo ontzettend serieus.

Of...of

HOF VAN TWENTE OF AMBT DELDEN
De Hof van Twente. Absoluut. Ik houd van de 6 kernen, hun eigenheid en hun onderlinge samenhang. Als persoonlijke uitdaging probeer ik de schakels tussen ondernemers binnen de Hof te versterken. Dit uit zich bijvoorbeeld in HofZakelijk, het ondernemersmagazine waaraan ik al een paar jaar meeschrijf.

VAN GAAL OF KOEMAN
Pardon… dat zijn allebei voetballers of niet. Doe mij dan maar Willem Kieft.

BENTELO OF HENGEVELDE
Zijn me allebei lief… maar Bentelo toch nog een beetje liever. Sorry Hengevelde, dat zit d’r in en gaat d’r nooit meer uit. Waarom? … Is aangeboren.

BELGIË OF DUITSLAND 
Hebben ook allebei wel wat. John en ik gaan graag naar Duitsland om er heerlijk te wandelen (de Traumpfaden in de Eifel bijvoorbeeld). En België is zo heerlijk kneuterig en gezellig. Ja, en in dat landje moet je altijd lachen. Is het niet om die vreselijke chaos aan verkeersborden, dan is het wel om dat heerlijke taaltje.
.’
WHC OF CUPIDO
Al weer een sportvraag. Doe maar WHC. Ik plaag m’n buurjongens graag. Dan zeg ik tegen Siebe Oude Meijers, “waarom doe je weer die rare groen/gele kousen aan. Die kun je ook kopen in blauw/wit, wist je dat? Dat is toch veeeeel mooier!”

MAIL-ME-NU OF RAADSLID VVD
De combinatie maakt het compleet.

BIER OF WIJN
Wijn, zeker bij het eten. Bier tijdens de zomerfeesten (want daar is de wijn niet te zuipen).

RUTTE OF WILDERS
Mark Rutte natuurlijk. Ik ben op en top trots op hem en op dat waarvoor hij staat.
Jammer dat Wilders zo ongefundeerd roept en haat zaait. Griezelig te zien hoeveel mensen daar toch gevoelig voor zijn en écht op hem stemmen!

SNEEUW OF HITTEGOLF
Hittegolf. Ik kan beter tegen warmte dan tegen kou.

HERACLES OF FC TWENTE
Heracles want daar speelt mijn bijna-buurjongen Mike te Wierik. Hartstikke aardige jongen. Hij voetbalt nog regelmatig met de buurkinderen bij ons op straat. Top!

OP VAKANTIE OF THUIS BLIJVEN
Ik ben dol op reizen en nieuwe plekjes ontdekken. Tegelijkertijd ben ik een echte huismus. Kan me heerlijk vermaken in huis.

WHATSAPP OF BELLEN
Whatsappen natuurlijk. Ik houd niet van bellen. Dat is direct de verklaring waarom mijn bedrijf ‘Mail-me-nu.nl’ heet.

100 DAGEN AFVALVRIJ OF TOCH MAAR NIET
100 dagen afvalvrij. We blijven streven naar zo min mogelijk afval in de grijze container. En dat gaat – wat mij betreft – ook na de actie ‘100 dagen afvalvrij’ gewoon door. 

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.