Zomerfeesten 50 jaar. Aflevering 4: Van heinde en verre

Sommige bezoekers van de Zomerfeesten wonen naast het terrein.  Anderen komen van verre om het feest te bezoeken. Niet alleen Tukkers en Achterhoekers weten Hengevelde te vinden, ook uit de rest van Nederland is het vijftigjarige feest populair. Meestal zijn het Wegdammers die medio juni vrijhouden in hun agenda om naar huis te gaan voor het gezellige feest aan de Goorsestraat of zijn het mensen uit het Zuid-Duitse Isny en Buchenberg, die vanwege hun optredens bevriend raakten met Hengeveldenaren.
Soms echter is de connectie met Hengevelde toevalligerwijs tot stand gekomen, zoals een groep Zomerfeesten-fans uit de regio Hillegom en een mooi voorbeeld is ook Jimmy Corrigan uit Ierland. We hebben ze gesproken voor deze terugblik op de afgelopen 50 jaar.
Foto: Op de Zomerfeesten van 2014: vlnr Aad (Arjan Hoekstra), Stef van Dam, Boertje (Edwin Stockman) en Jezus (Demis Plomp).
=door Gijs Eijsink=

Een foto uit 2010. Debby Bebseler ontmoet de Zuid-Hollanders Arjan en Stef. 

 

ZOMERFEESTEN, OOK BEKEND IN HILLEGOM EN BALLINAHOWN

 

In de regio Hillegom, Lisse, Nieuw-Vennep wonen zeker twintig vrienden van Hengevelde. Het zijn fans van de Zomerfeesten. Al zo’n jaar of twintig steken ze medio juni het land over om de geneugten van het feest der feesten te beleven. De connectie tussen de mannen en vrouwen uit de Bollenstreek kwam tot stand op Aruba. Zo kan het soms lopen. Soms wordt een goed contact in een ver land gesmeed. Hoe zat het ook alweer. Mark Aarnink uit Hengevelde (thans Delden) deed daar dienst alspostiljon d’amour. Dat lijkt overdreven, maar uit de actie van Mark is uiteindelijk wel een hechte liefdesband voortgekomen, maar daarover later meer.
Marks vriendin liep in 1996 stage op Aruba. En wat doen stagiaires op Aruba in hun vrije tijd, Ze zoeken elkaar op. Zo trof Rian daar Jeanne, de vriendin van Stef van Dam uit Hillegom. Mark ging er ook een paar maanden naar toe om er wat te werken bij een hotel en uiteraard om Rian te zien. Hij trof er Stef en kon het goed met deze Zuid-Hollander vinden. Ze organiseerden er zelfs een paar onderlinge voetbalwedstrijden. Ze namen vervolgens het initiatief om in Nederland ook een keer tegen elkaar te gaan voetballen. En zo kwam van he teen het ander. Ze zouden natuurlijk ook de Zomerfeesten eens  moeten meemaken. Dat gebeurde ook. De jongens uit de Bollenstreek waren enthousiast en kwamen elk jaar terug. Als hotel diende de boerderij van Gerrit ten Dam, alias Geit van de Boonejère. Andersom toog een Hengeveldse afvaardiging in de winter van 1996 naar de zogenaamde schuurfeesten in Hillegom, Lisse en omgeving, zo vertelde Mark Aarnink mij. Met Stef en zijn huidige vrouw Claire heeft hij nog steeds contact.

Arjan en Hanneke in 2002, tijdnens de Zomerfeesten waarop ze elkaar voor het eerst ontmoetten.

ZANGERES
Arjan Hoekstra uit Nieuw-Vennep was er ook vanaf het begin bij. Hij vertelde dat ze vanaf 1996 jaarlijks naar Hengevelde trokken, soms wel met 20 à 25 man/vrouw. In 2002 was het raak. Arjan (bijgenaamd Aad) leerde per toeval een schone, jonge Hengeveldse vrouw kennen, Hanneke Brinkman. Arjan zag haar aan voor de zangeres van de Engelse band Fabba. ‘Ik sprak haar aan in mijn beste Engels, ze draaide zich om en antwoordde in het Twents’, vertelt Arjan. Niettemin, het klikte. De verkering ontstond snel en anno 2016 woont Hanneke allang bij hem in Nieuw-Vennep waar Arjan apotheker is. Ze hebben drie kinderen, een meisje en twee jongens.

Demis alias Jezus en Nöhle amuseren zich in 2008 in de feesttent met Hengeveldenaar Gerard de Witte (rechts).

VADERFIGUUR
Ze kwamen elk jaar en raakten bekend in Hengevelde. Arjans vriend Demis Plomp, een ict-man uit Hillegom met de bijnaam Jezus, is er ook altijd. Hij komt altijd met Arjan mee. Bertus Mensink en Peter Roorda zijn bevriend geraakt met hen en ook de familie De Witte. Ze kwamen vroeger vaak bij Gerard in de kroeg en leerden hen daar kennen. Over de familie De Witte is Arjan laaiend enthousiast. Hij noemt Gerard hun held en vaderfiguur. ‘Ik denk dat als hij, zijn kroeg en de familie er niet was geweest met de enorme gastvrijheid, gezelligheid en vrijgevendheid, dat we dan wellicht niet al die jaren waren teruggekomen. Niets geen slechts over alles wat Hengevelde is, maar die man was wel heel bijzonder. Achteraf gezien was hij een soort vaderfiguur, wij waren begin 24, 25. Zijn deur stond 's nachts na de Zomerfeesten altijd open. Daarna gingen de gordijnen dicht en de muziek op 10. 's Morgens om 11 uur zaten we buiten en dan kwam hij in ochtendjas met de thermoskan koffie naar buiten', vertelt de dankbare Arjan.
'We hebben geleerd van hem dat rondjes geven altijd op dezelfde figuren neerkwam, dus werd altijd alles opgeschreven per persoon. En dan de befaamde Uitsmijter from hell voor Jezus. Een dienblad vol met zeven gebakken eieren met spek.... alles op'.

AFSCHEID
'Toen we de vrijdag naar Hengevelde gingen voor zijn afscheid in de kerk, hebben we er vijf uur over gedaan vanwege de ergste file van het jaar. De kerk was al vol. We hebben alles in de kelder bij Varenbrink gevolgd op een groot scherm. Het mooiste compliment kregen we toen we ongeveer als laatsten de kerk inliepen om de familie te condoleren. Ik hoorde een van de familieleden zeggen. "Daar heb je die jongens uit Lisse en Hillegom. Wat zullen zij het moeilijk hebben...." Ik denk dat dat laatste alles zegt over de familie De Witte en Hengevelde.'

GEEN GEZEUR
Arjan en zijn maten zijn stuk voor stuk fan geworden van de Zomerfeesten. ‘Het is een fantastisch festijn’, zegt hij. ‘Het is goed georganiseerd, altijd gezellig, er is goede muziek en geen gezeur. Als je normaal doet, past iedereen erin. Muziek luisteren, praten, even wat eten tussendoor. Een tijdlang was er op zondag ook straattheater bij. Dat was ook leuk. Bij ons kennen we dat niet.’
Ook is Arjan heel positief over de Hengeveldenaren. ‘Ze zijn gastvrij, gezellig en staan voor iedereen klaar. Het is één grote familie en voel me er helemaal thuis. Het idee dat het hele dorp bij de organisatie betrokken is en dat de opbrengst vervolgens ook weer ten goede komt aan het dorp, spreekt mij aan.’
<<2014. Arjan (rechts) met zijn Hengeveldse gastheer Geit van de Boonejère

JIMMY
Vaste gasten uit de Bollenstreek en dat al een jaar of twintig. Dat is mooi, maar in het Ierse plaatsje Ballinahown wonen ook fans van de Zomerfeesten. En een van hen komt gewoon elk jaar naar Hengevelde en soms nog wel vaker. Het is Jimmy Carigan. Net als bij de groep uit Hillegom ontstond het contact tussen Jimmy en Hengevelde op voor beiden vreemde bodem. Om precies te zijn in Denemarken. Daar was Jimmy in 1997 als voorzitter van een jeugdelftal uit Ballinahown en omstreken op een toernooi, waar ook de A-jeugd van WVV aanwezig was. Brian Wegdam en Christiaan Spijkerman doken daar op een late avond met hem het nachtleven in en zo begon een vriendschap. 

VOETBAL
Ter gelegenheid van het WK voetbal in 1998 stuurde hij een flesje whisky naar Hengevelde, Brian stuurde hem een fles oranjebitter terug met een knipoog naar het goede voetbal van het Nederlands elftal. Twee jaar later was Jimmy (foto rechts) rond de tweede juni met zijn club te gast bij Bon Boys in Haaksbergen, waar ook Silkeborg en Velen,  bevriende voetbalclubs van Bon Boys, aan een toernooitje meededen.  Daarna kwam hij nagenoeg elk jaar naar Hengevelde om zijn vrienden en ook de Zomerfeesten te bezoeken. Jimmy was dan bijna altijd ingekwartierd  bij Hotel Pierik, maar heeft ook al bij Raymond Wegdam gelogeerd. ‘We hebben veel bier gedronken in Hengevelde’, vertelt hij telefonisch. ‘Bij café De Witte was het altijd feest. It was a lovely pub. Ik heb me er altijd goed geamuseerd.’

vlnr Christiaan Spijkerman, Raymond Wegdam, Jimmy Corrigan en Rinse Rotink

COMPUTER
Omgekeerd zijn Raymond, Brian, John Pierik en nog negen anderen ook in Ballinahown geweest. Jimmy vergeet het feest tgv zijn pensionering in 2009 nooit meer.  ‘John gaf me een computer cadeau’, herinnert hij zich nog goed. Over de Zomerfeesten is Jimmy vol lof. ‘Het is een briljant feest. Dat er zoveel mensen op afkomen, fascineert me enorm. En iedereen is vriendelijk, het dorp is vriendelijk, alles is mooi. Ik heb intussen zoveel vrienden daar. Vorig jaar ben ik door omstandigheden niet geweest. Dit jaar ben ik er weer’, besluit hij.

 John Pierik instrueert Jimmy over de geheimen van zijn nieuwe computer

 Vlnr Rinse Rotink, Brian Wegdam en Jimmy.