Zomerfeesten 50 Jaar. Aflevering 8: Touwtrekvereninging (TTV) Beuving

Touwtrekken? Dat klinkt anno 2017 als een folkloristische activiteit uit vroegere tijden. Maar touwtrekken maakt, als een indertijd veel beoefende sport , toch echt deel uit van het roemruchte Zomerfeesten verleden. Van 1979 tot 1984 zelfs. Touwtrekken was een populair programmaonderdeel van veel regionale school- en volksfeesten in die jaren.
We gingen op onderzoek uit en kwamen terecht bij twee mannen van het eerste uur: Bennie Blanken, samen met Trees woonachtig aan de Walstraat en Arie Floors uit Neede. Bennie was jarenlang een dragende of beter gezegd trekkende kracht in de vereniging. Arie, bijnaam Joppie, was wedstrijdsecretaris.
=Door Jan Assink=

1982. Het eerste team van TTV Beuving in volle actie. Vlnr Wilfried ten Thije, Bennie Blanken, Johan Rouweler, Harry Waanders, Martin Botterhuis en ankerman Gerrit ter Grefte. Uiterst links coach Heinneman. Sponsor Gerrit Beuving schouwt zijn manschappen aan de zijkant. 

 

DE OPEN NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN TOUWTREKKEN IN HENGEVELDE

 

De roots van de latere Touwtrekvereninging (TTV) Beuving gaan terug naar 1978. ‘De vereniging ontstond als een geintje. De sport was in de hele regio populair en we vonden, dat we in Hengevelde niet konden achterblijven’, zegt mede oprichter Bennie Blanken terugblikkend. ‘Samen met mannen als Harry Waanders, Johan Rouweler, Gerrit ter Grefte, Wilfried ten Thije en Gerrit ten Dam, allen uit Hengevelde’.
Het erf van Bennie Blanken diende als trainingscentrum. Al die jaren werd hier elke donderdag keihard getraind. ‘Dat trainen was een serieuze aangelegenheid, iedereen was van de partij, alleen bij heel slecht weer ging het niet door‘, herinnert Arie Floors zich die tijd nog. ‘We begonnen eerst met een rondje hardlopen, minstens vijf kilometer door de hele Stegenhoek. Daarna werden de spieren losgemaakt. Ook pure krachttraining door zakken vol stenen op te tillen, hoorde erbij.’
Elke training werd uiteraard afgesloten met een onderlinge touwtrekwedstrijd, daar ging het tenslotte om. Eibergenaar Jan Groot Wassink, een autoriteit in de touwtreksport, leidde de trainingen twee jaar. Voor de broodnodige gezelligheid na afloop diende de keuken van huize Blanken als kantine.

Nog een aciefoto uit 1982 van het eerste team.

GERRIT EN ALIE
In 1978 werd nog niet aan competities deelgenomen, het was zelfs geen echte touwtrekvereniging. Pure liefhebberij en niet meer dan dat. Dat veranderde in 1979, toen Gerrit Beuving, als eigenaar van wegenbouwbedrijf Beuving, belangstelling toonde om de jonge, enthousiaste groep touwtrekkers te sponsoren. Touwtrekvereniging Beuving werd officieel opgericht. ‘Gerrit en echtgenote Alie waren betrokken en prettige sponsors. Ze staken ons in sponsorkleding en zorgden ervoor dat deze voor elke wedstrijd schoon gewassen klaar lag’ aldus Bennie. ‘Voor iedere wedstrijd waren ze ons vertrek- en terugkeer adres. Ook de nodige versnaperingen werden prima door hen verzorgd. Het was een mooie tijd, waar we met veel waardering op terugkijken.’

NOG PREFESSIONELER
Via Gerrit Beuving meldde Jan Stegeman zich in 1979 namens de Zomerfeesten bij het trainingscentrum met het verzoek om deel te nemen aan een nieuw programma onderdeel: de eerste editie van de Open Nederlandse Kampioenschappen Touwtrekken. Het werd aanleiding voor de nieuwbakken Touwtrekvereniging Beuving om de zaken nog professioneler aan te pakken. Zo werd Wilfried ten Thije masseur, toegerust met een EHBO-koffer. Er werd nog fanatieker getraind. Er kwam zelfs een alcoholverbod!

1982. Het tweede team van TTV Beuving. Vlnr Gerrit ter Grefte, Fons ten Brinke, Martin Venneman, Mario Lutkehaus, Hennie Plaggenborg en Wilfried ten Thije. Trainer/Coach Jan Heinneman geeft aanwijzingen. 

UITGAANSVERBOD
Wedstrijden in je eigen dorp; die wilde je, nee moest je toch zeker winnen?
Op zaterdag 16 juni 1979 vonden deze Open Nederlandse Kampioenschappen plaats. Twaalf regionale groepen deden mee, onder auspiciën van de Nederlandse Touwtrekkersbond. Het deelnemersveld werd deels door trainer Jan Groot Wassink, man met veel connecties in de touwtrekwereld, vastgelegd.
Deze wedstrijden vonden plaats in de weide van café Assink, rechts van de feesttent. Hierin vond later de prijsuitreiking plaats. Later zou in onder andere deze weide ‘In en om de Boerderij’ jarenlang een succesvol programma onderdeel worden van de Zomerfeesten.
Winnaars waren de mannen uit Enterbroek met Azelo als goede tweede, zo staat het in de archieven. Alle inspanningen ten spijt, haalde Touwtrekvereniging Beuving de finale niet.
De mannen gingen niet bij de touwen neerzetten, in 1980 werd Jan Heineman uit Neede als nieuwe trainer aangetrokken. Onder zijn bezielende leiding kwamen de grote successen tot stand.
Hij stelde zelfs een uitgaansverbod in voor het A-team: zaterdagavond voor een wedstrijd kroop je om 10 uur verplicht achter de (toen nog gebreide) bokse.

En dat hielp. Liefst driemaal werd deze wedstrijd van het jaar, inmiddels omgedoopt tot ‘Grote Prijs Hengevelde’ gewonnen, ondanks de deelname van in die jaren illustere teams als Koopmanboys (Tilligte), Bisons Beltrum en zeker ook de Hagmöln Trekkers (Bentelo).
Een groot publiek juichte de succesvolle dorpsgenoten toe.

<<Prijsuitreiking in de tent. Links Martin Botterhuis, met de beker Gerrit Beuving, naast de andere beker is het hoofd van Arie Floors alias Joppie zichtbaar, op de schouders van Martin Venneman zit coach Jan Heinneman en rechts (met zonnebril) staat Henri Nijland.

Uit de Zomerfeesten annalen:
1980: zaterdag 14 juni:
Buiten: Touwtrekken (dames en heren)
1981: zaterdag 20 juni:
12.30u Touwtrekken (met 60 groepen)
1982: zaterdag 12 juni 1982:
12.30u Touwtrekken (60 heren en dames teams)
1983: zondag 5 juni : 5e editie Touwtrekken Grote Prijs Hengevelde.

HERENKOOR
In 1984 werd dit toernooi voor het laatst gehouden, met als randprogramma een ludiek deelnemersveld:
Zaterdag 16 juni: Groot Touwtrektoernooi met maar liefst 50 deelnemende ploegen zoals die van de Raad van Elf, Beuving, de familie Jannink, voetbalvereniging WVV en andere. De Ropers uit Raalte wonnen trouwens en bij de dames Markelosebroek. Het getalenteerde team van de Hekkemansbeld strandde in de voorrondes.
Opvallend: een wedstrijd tussen het Herenkoor van Hengevelde (die de B kant van de single 'Hengevelde' hadden ingezongen) en Paolo Passionato and the Pennies from Heaven.


Als dank voor de jarenlang bewezen diensten, ontving Arie Floors in dat laatste jaar de ‘Zomerfeesten Speld’, hem opgespeld in de tent op 15 juni door bestuurslid Jan Stegeman>>

THEO KOOMEN
Ook bij veel andere regionale touwtrek toernooien was het vaak prijs voor Beuving. ‘We deden niet voor de lol mee, het was een serieuze zaak, winnen eigenlijk belangrijker dan deelnemen’ zegt Arie Floors. ‘We haalden bekers en finales in plaatsen als Bentelo, Beckum, Oele, Rekken, Beltrum en zelfs Dedemsvaart.’
Bennie: ‘Wanneer ik tegenwoordig in Dedemsvaart kom, kan ik je daar zo dat toernooi terrein nog aanwijzen.’
Bij de varkensrace in Bentelo in 1983, georganiseerd door de HAJO ( Hagmolen Jongeren) met deelname van Normaal, won Beuving in de touwtrekfinale van thuisvereniging Hagmoln Trekkers. Theo Koomen, in die tijd Nederlands bekendste sportcommentator, deed verslag van deze bijzondere wedstrijd.

GEWELDIGE TIJDEN
Na de zesde en laatste editie op de Zomerfeesten organiseerde touwtrekvereniging Beuving vanaf 1985 het eigen toernooi. Plaats van handeling: de weide naast Café de Witte. Ook gewicht trekken raakte in zwang, ooit werd een record van 900 kg gehaald, gewoon in het café. ‘Bij Gerard kon bijna alles, wat hebben we hier geweldige tijden meegemaakt’, aldus beide heren.

OUDER
In 1987 viel het doek helaas. Na negen intensieve jaren kwam een eind aan Touwtrekvereniging Beuving. Oorzaak: tanende belangstelling en dus geen instroom van jongeren. Bovendien werd het team ook ouder. Het was niet meer aantrekkelijk.
Tegenwoordig is touwtrekken nog een onderdeel van de jaarlijkse sportdagen op Rupertserve met deelname van de scholen uit Bentelo en Hengevelde. De laatste keer won Hengevelde, onder veel toejuichingen van het opnieuw talrijke publiek.