Kerstmarkt Hengevelde, Hans Mulders:” Ik gok op 3500 bezoekers

Het goede doel voor 2014 is bekend voor de Kerstmarkt bij het zomerfeestterrein op zondag 21 december van 17.00 tot 20.00 uur, Stichting Haarwensen. De voorbereiding is in volle gang:” Ik denk dat we het één en ander enigszins aan moeten passen, het weiland achter richting de schuur van Varenbrink is wel erg nat. Verder is de route hetzelfde als afgelopen jaar. Wij zijn zelf al enige dagen bezig , de Petrusschool start morgen na de middag met opbouwen. Verder is iedereen enthousiast, ik doe het natuurlijk niet allen. Dit jaar samen met Paul Wegdam, Niels Pierik, en Nico Bebseler. Ik hoop dit jaar op zo’n 3500 bezoekers, met Annie Schreier als grote publiekstrekker! De weersvoorspellingen voor zondag zijn gelukkig gunstig.”

Een voettocht van zo’n 400 meter, leidt bezoekers langs sfeervol verlichte taferelen die doen denken aan 2000 jaar geleden. Oude stalletjes met ezels en schapen, muzikanten, diverse koren,midwinterhoornblazers,zangers (onder andere Frank Slijkhuis met vrienden uit Friesland en ) en zangeressen (met name de dames van Sizzling) en ook heerlijke afbakbroodjes komen de bezoekers tegen. Boven de stal waar een kameel staat opgesteld, komt een levende engel te hangen.

In de afgelopen weken zijn ouders en opa's en natuurlijk de kinderen al weer druk bezig geweest met het maken van allerlei verschillende kerstdecoraties voor de kerstmarkt waaronder: Graftakken, kerststukken, vogelhuisjes, vogeltaarten, kerstboompjes van hout en vele andere decoraties. Tevens zal de ouderraad aanwezig zijn met het Rad van Avontuur met vele prijzen beschikbaar gesteld door lokale ondernemers.

Vincent Nollen is paraat met zijn team om ter plekke de lekkerste oliebollen te bakken van Twente.

Schaapherder Martin Wormmeester uit Goor zorgt voor de schapen. Hij is in 2010 als vrijwillig schaapherder begonnen met 50 schapen. De kudde is ondertussen flink gegroeid.

Het Kroamschudd'n in Hengevelde was afgelopen jaar een groot succes met 2150 bezoekers.


Een gedeelte van de route

Met u komen vele honderden kinderen en volwassenen ‘Kroamschudd’n in Hengevelde’”, zegt Hans Mulders. Hij is de initiatiefnemer en medeorganisator van ‘klein Bethlehem’ in dit kerkdorp. “En ja, natuurlijk vinden we het geweldig dat ‘onze Annie’ dit jaar Maria wil zijn in de kerstal naast ‘Jozef en het kindje Jezus’. Locatie is de zogenaamde ‘Zomerfeestweide’ aan de Goorsestraat 20. Een voettocht van ongeveer een kilometer lang, leidt bezoekers langs sfeervol verlichte taferelen die doen denken aan 2000 jaar geleden. “U wandelt langs oude stalletjes met ezels, schapen en kamelen, langs een bakhuis met verse broodjes en langs vuurkorven waar kinderen marshmallows mogen roosteren. Er komen midwinterhoornblazers en op verschillende plekken zingen koren. Ook de ouders en de kinderen van de plaatselijke Petrusschool werken mee. Zij organiseren een kleine kerstmarkt waar ze hun creatieve kerstcreaties aanbieden.”

Goed doel
“De toegang tot ‘Kroamschudd’n in Hengevelde’ is gratis, maar we zetten wel een bus neer voor een vrije gift. Dit jaar hebben we als ‘goed doel’ gekozen voor de Stichting Haarwensen. Een prachtig initiatief waardoor kinderen, die als gevolg van een medische behandeling kaal zijn, weer een volle haardos kunnen krijgen. De Stichting Haarwensen zorgt er namelijk voor dat kinderen een pruik van echt haar kunnen dragen.” Vorig jaar hebben we dit grootst opgezette evenement voor het eerst georganiseerd. Ook toen al werkten er meer dan 50 vrijwilligers mee aan de organisatie en de uitvoering. Het is prachtig om dit samen te doen. En het past helemaal bij de kerstgedachte om samen een mooi bedrag bij elkaar te brengen voor een goed doel. Voor ons maakt dit het feest compleet”, benadrukt Hans Mulders.

Het echte kerstgevoel
Geen geschilderd kerststalletje in een kerk of kapel, maar je wanen in het veld bij de herders en de schapen, én…. een bezoek brengen aan het ‘echte’ kindje Jezus bij Jozef en Maria in de stal. Dat gevoel wil Hans Mulders graag overbrengen bij bezoekers. Vorig jaar vond het ‘Kroamschudd’n in Hengevelde voor de eerste keer plaats. Het was meteen een groot succes. Maar we hebben ook wat verbeterpuntjes doorgevoerd naar aanleiding van de evaluatie. Het sfeervolle kaarslicht waar we vorig jaar voor kozen, waaide af en toe uit, waardoor het te donker was op sommige plekken. Dat hebben we voor dit jaar opgelost in samenwerking met een plaatselijke ondernemer. Het licht blijft sfeervol maar je moet natuurlijk wel kunnen zien waar je loopt. Zeker nu we de tocht ook nog iets langer gemaakt hebben. In goed overleg met het bestuur van de Petrus en Pauluskerk hebben we namelijk het processiepad gekoppeld aan het oorspronkelijk pad door het veld naar de kerststal. Ook de ‘schöppe’, waarin tijdens de zomerfeesten een proeftuin plaats vindt, past prachtig in de ambiance. Daar bieden we kersthapjes en drankjes aan tegen een kleine vergoeding.”