De vrijwilligers van Kulturhus de Marke aan het woord: deel 1 met Anita Bos

De SSGH wilde de Marke veranderen in een kernvoorziening, het Hart van Hengevelde, waar iedere Hengeveldenaar, jong of oud, wel of geen sporter, welkom is. Daarbij zou het beheer van de Marke met vrijwilligers de basis vormen. Meer dan 180 personen uit onze gemeenschap sloten zich aan, goed voor 5500 uren. Geweldig! Inmiddels draait het project bijna drie maanden en gaat Wegdamnieuws een serie maken waarin de vrijwilligers aan het woord komen. Wat is de drijfveer, motivatie, de verwachtingen? Waar bestaan de werkzaamheden uit, de ervaringen tot nu toe? Vandaag deel 1 met Anita Bos (werkgroep horeca):” Mijn motivatie; vele handen maken licht werk”. Dus heb mij ingeschreven als vrijwilliger voor de Marke. Een bardienst of de taak financieel/inkoop, dat moet toch lukken, totdat ik gebeld werd met de vraag of ik in de werkgroep horeca wilde plaats nemen? Twijfel over tijd, mijn werk, de andere vrijwilligerstaken. Uiteindelijk heb ik de stap genomen en in de beginfase was het best spannend. Hoe gaan we iets neer zetten met de 110 vrijwilligers die zich voor de horeca hebben opgegeven?

Om het wiel niet uit te hoeven vinden hebben we onze oren te luister gelegd in Bentelo en Rietmolen, vervolgens veel vergaderen en taken verdelen. En op 2 januari was het dan zo ver: Nu moest het gaan gebeuren! Handleidingen maken zodat iedere vrijwilliger in kan stappen, assortiment bestellen, schoonmaken, kassa ontdekken, vaatwasser, koffieautomaat, muziekinstallatie etc. In de maanden januari en februari hebben we met onze groep (Remco Huisstede, Alfons Assink, Harry Spekrijse, Erna Huisstede, Trudi ten Thije og Boonkkamp, Anja Blokhort, Bertine Vehof ) alle vrijwilligers op de hoogte gebracht van de werkzaamheden: Het afsluiten, de kassa en dan draait het na 2 weken bijna vlekkeloos. (op de pinautomaat na) en nog steeds en zelfs de pinautomaat doet nu zijn werk goed: Echt super gaaf !

Nu bestaan mijn werkzaamheden vooral uit het bestellen van het horeca assortiment, het uitwerken / bijstellen van handleidingen, werkomschrijvingen, het oppakken van vragen/opmerkingen van onze barvrijwilligers/gebruikers van de sportkantine. Zo hebben we sinds kort een flesje pinda’s en kaas/worst bordje geïntroduceerd omdat er vraag naar was. Het informeren van onze vrijwilligers gebeurt via een wekelijkse nieuwsbrief welke in de keuken hangt met nieuwtjes en tips…zoals pas op sluit jezelf niet op J, zo proberen wij onze 110 vrijwilligers op de hoogte te houden. Tot de toekomstplannen hoort in ieder geval dat de oorspronkelijke doelstelling behaald gaat worden:Dat iedereen zich thuis voelt in de Marke:

“Het hart van Hengevelde, voor Hengevelde door Hengevelde!”