Minister Henk Kamp ontvangt steenuilenkast

Zondagochtend ontvingen Minister Henk Kamp en zijn vrouw Linda de leden van de VVD-fractie Hof van Twente. Samen hingen zij een steenuilenkast op aan de schuur bij de orangerie waarin de familie Kamp woont in Diepenheim. Gemeente Hof van Twente nam in 2016 het initiatief om een meerjaren adoptieplan op te stellen voor de steenuil die als beschermde vogel op de rode lijst staat. Daarmee hoopt ze dat dit relatief kleine uiltje zichtbaar terugkeert in de omgeving. VVD-fractielid André Elbert maakte werk van deze mooie plannen om het leefgebied te optimaliseren. Hij vond een goede bouwtekening via google, haalde oude pallets bij ‘Han van de Kleumpe’ in Hengevelde, en sloeg aan het timmeren. In korte tijd maakte hij maar liefst 6 steenuilenkasten om verspreid door te gemeente op te hangen. Zijn VVD-fractiecollega’s Gerda Bruins, Theo Reijnders en Ellen te Riele hielpen hem een avondje schilderen in de koeienstal van de familie Elbert waar André de kasten maakte. De VVD-fractie heeft goed overleg gehad met de mensen van de Hofvogels. Deze werkgroep heeft immers pas nog in kaart gebracht waar overal al kasten hangen in de Hof van Twente en in welke kasten al uilenechtpaartjes broeden. De meeste steenuilen kiezen vroeg in het voorjaar al hun stekje. Sommige paartjes hebben inmiddels eieren, weet Hengeveldenaar Fons Vehof van de werkgroep  Hofvogels.


vlnr Fons Vehof (Hofvogels), Wim Meulenkamp, Theo Reijnders, André Elbert, Gerda Bruins, Ellen te Riele

De kans is dan ook vrij klein dat in deze 6 kasten op korte termijn al uilen gaan nestelen. “Oh, maar dat mag volgend jaar ook nog”, lacht Elbert. “De kasten zijn sterk genoeg en goed beschermd met vijverfolie als dakbekleding om zoveel mogelijk jaren huisvesting te bieden aan steenuilen.”

Linda Kamp wist precies te vertellen hoe de kast moest hangen. “Met de opening naar het noordoosten om te voorkomen dat het tocht in de kast.” Ook wilde ze de binnenkant van de uilenkast nog even goed inspecteren. “We hebben een paar katten”, glimlacht ze betekenisvol. “En ik wil niet dat zij straks bij de jonge uilen kunnen komen.” Bouwer van de kasten, VVD-fractielid André Elbert, stelde haar gerust. “Deze uilenkasten zijn marter- en zeer zeker ook kattenproof. Kijk maar eens naar de ingenieuze dubbele ingang waar de vogel doorheen moet om binnen te komen. Uilen begrijpen die doorgang en zijn klein genoeg om erdoor te kruipen. Voor roofdieren is dit een onbegonnen zaak.” Ook in de wijngaard bij wethouder Wim Meulenkamp en zijn vrouw Ellen in Wiene hangt inmiddels een zelf getimmerde steenuilenkast.  

VVD Hof van Twente
Meer weten over beleid en uitvoering fractie VVD Hof van Twente? Bezoek de website www.vvdhofvantwente.nl of volg hen via Facebook. Liever telefonisch contact? Bel fractievoorzitter Gerda Bruins, 06 12323627 of mail: gerdabruins@hofvantwente.nl.