Hengevelde stond twee minuten stil bij oorlogsslachtoffers

Ook Hengevelde heeft net als de rest van Nederland gisteren om 20.00 uur twee minuten stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Onder het toeziend oog van enkele honderden belangstellenden nam leerkracht van de Hengeveldse basisschool Herman van der Kuijl namens de gemeenschap het woord. Hij verwelkomde alle mensen die aanwezig waren. Een speciaal welkom was er voor de jeugd die goed vertegenwoordigd waren: "Jongens, meisjes, er zijn mensen die wensen, er zijn er velen die dromen, maar jullie, jullie zijn degene die het mogen doen, nee, die het moeten doen." Vervolgens was de beurt aan Gerda Bruins, fractievoorzitter van de VVD, zij sprak namens het gemeentebestuur. Allerereerst vertelde ze de verschrikkelijke cijfers over de Tweede Wereldoorlog:


Bloemlegging door de Hengeveldse schooljeugd.

"Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog kwamen wereld 72 miljoen mensen om. In Nederland waren dat 7900 Nederlandse militairen, bijna 89.000 burgers en 102.000 Joodse mensen als gevolg van de Holocaust. Verschrikkelijke getallen". Niet veel later nam ze Hengevelde onder de loep. "Verschrikkelijke getallen, maar tegelijkertijd ook getallen die abstract zijn. Wat vertellen die immense getallen ons? Ook Hengevelde kent zijn eigen verhaal, als het om de Tweede Wereldoorlog gaat. De Parochiekerk, die dateerde uit 1913 werd zwaar beschadigd door geallieerde bommenwerpers. Wat een angst moet dat hebben veroorzaakt in het dorp." Na de woorden van Gerda Bruins volgde de Kranslegging. Tevens legden de aanwezige kinderen een witte bloem gevolgd door een Last Post van Amuzant. na de 2 minuten stilte volgde het Wilhelmus waarna het geheel werd afgesloten met een herdenkingsdienst in de kerk. Hieronder enkele foto's. Op de Facebookpagina van Wegdamnieuws is een livevideo te vinden van de dienst in de kerk.


Last post door Amuzant


De dienst in de kerk

De basis voor de herdenking op 4 mei vormen de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen naast militairen ook grote aantallen burgers om.

Zowel in Europa als in Zuidoost-Azië zijn velen omgekomen omdat zij in verzet kwamen of als gevolg van oorlogsgeweld of uitputting. De meeste slachtoffers vielen echter door doelbewuste en systematische vervolging en moord. Onder hen waren Joden, Sinti en Roma en andere groepen die de nazi's als minderwaardig beschouwden, zoals homoseksuelen.

Sinds 1961 worden ook militairen herdacht die zijn omgekomen toen ze voor overheidswege uitgezonden werden naar een conflict- of oorlogsgebied in het buitenland.

Groot draagvlak
Uit onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt dat 85 procent van de Nederlanders om 20.00 uur stil is. Dit aantal is de afgelopen jaren vrij constant. Zes op de tien Nederlanders volgen de ceremonie op televisie of online.

Het draagvlak voor de dodenherdenking blijft ook onverminderd groot; 80 procent van de Nederlanders wil dat de herdenking in de toekomst doorgaat.