Dit is de Hengeveldse Bart, statistisch gezien een van de gelukkigste mensen van Nederland

De Stichting Atlas voor gemeenten heeft het geluksgevoel per gemeente in kaart gebracht in de Geluksatlas 2017. Inwoners mochten aan de hand van meerdere aspecten zoals werk, gezinssituatie, vrienden en roken en drinken, een rapportcijfer geven aan hun leven.We kwamen via via - en vrij willekeurig - in contact met Bart en legden hem langs deze 'geluksmeetlat'. En op die meetlat geeft hij zijn leven een 9,9.
Dit is Bart, statistisch gezien een van de gelukkigste mensen van Nederland
Hij is 35, heeft een relatie en twee kinderen, betaald werk, rookt af en toe, drinkt wel eens een biertje, is gezond, heeft veel vrienden en woont in een Overijssels dorp: volgens de statistieken zou Bart een van de gelukkigste mensen in Nederland moeten zijn. Is hij dat ook?

De Stichting Atlas voor Gemeenten heeft het geluksgevoel per gemeente in kaart gebracht in de Geluksatlas 2017. Inwoners mochten aan de hand van meerdere aspecten zoals werk, gezinssituatie, vrienden en roken en drinken, een rapportcijfer geven aan hun leven.
We kwamen via via - en vrij willekeurig - in contact met Bart en legden hem langs deze 'geluksmeetlat'. En op die meetlat geeft hij zijn leven een 9,9.

Ja, Bart is gelukkig, vertelt hij lachend. En ja, dat komt mede doordat hij voldoet aan bovenstaande aspecten. Maar dat is niet het enige.
"Je moet stilstaan bij het geluk. Ik heb het gevoel dat in deze maatschappij dat niet meer echt gebeurt. Zojuist reed ik naar mijn werk in de auto en had ik een nieuwe cd op. Van Dokter Watjes, een band uit mijn dorp Hengevelde. Dat vind ik fantastische muziek. Toen ik die muziek luisterde, had ik ook tijd om na te denken. Toen dacht ik: ik heb gewoon een mooie vriendin, twee mooie kinderen en een groep leuke mensen om me heen. Daar word ik dan echt gelukkig van."
Veel mensen zoeken het geluk buiten zichzelf, maar je hebt alles in eigen hand.

Bart
Het zijn de kleine dingen waar je gelukkig van wordt, gaat Bart verder. "Veel mensen zoeken het geluk buiten zichzelf, maar je hebt alles in eigen hand. Geluk begint bij jezelf. Je moet niet naar een grote stad verhuizen, alleen maar omdat je denkt dat je daar gelukkig wordt."
Uit de Geluksatlas blijkt ook dat inwoners van de vier grote steden minder vaak zeggen gelukkig te zijn dan bewoners van kleine gemeenten. "Ja, ik ben inderdaad echt gelukkiger omdat ik in een dorp woon", zegt Bart. Dat komt doordat je veel samen doet. "Je hebt een speciale band met het hele dorp. Ik ga om met jong tot oud. Via via kom je in contact met iedereen."
Als je alleen maar meer wil en niet stilstaat bij de mooie dingen, vraag ik me af of je ooit wel gelukkig wordt.

Bart
Gisteren ging hij nog met mensen uit het dorp naar het theater in Enschede. "Naar de grote stad, haha. Een jongen van die groep vroeg; wie wil er mee? Vervolgens zijn we met een grote groep jongens die elkaar toevallig kent daarheen gegaan." En dat was hartstikke leuk, lacht hij.
Lang verhaal kort: wil je gelukkig zijn, dan moet je het heft in eigen hand nemen. "Als je alleen maar meer wil en niet stilstaat bij de mooie dingen, vraag ik me af of je ooit wel gelukkig wordt."

Bron: NOS.nl