Hengeveldenaren succesvol van start in hete Vierdaagse Nijmegen

Enkele wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse zijn direct na de finish bevangen door de hitte. Op de Wedren, de plek waar de wandelaars aankomen, had een aantal eerste hulp nodig. De Hengeveldse wandelaars zijn tot zover bekend allen veilig de eerste dag doorgekomen. Rita Kiezenbrink (foto boven): "Het is goed gegaan, het is erg gezellig in de dorpen en overal is muziek! Ik was erg moe en de tweede dag is de start al om 6.00 uur. Ik doe mijn best! Elly Pierik, die al vele jaren actief is tijdens de Vierdaags: "Het gaat goed, de hitte is te doen, ik ben wel een zon-mens. Steeds een doekje onder de kraan houden of door een bak water halen en dan in je nek leggen. We hebben dit vorig jaar ook al meegemaakt, komt goed!". De eerste wandelaars begonnen om 4.00 uur al aan de loop, opgewekt, en nog zonder blaren. 
Mathilde Ottenschot over dag 1:

“De eerste dag, de dag van Elst wordt deze ook wel genoemd oftewel de blauwe dinsdag. In Elst  is alles blauw vandaag. Wij waren opgesplitst. Elly en Jose vertrokken om 5.00 uur voor de 40 km en Alfons en Mathilde om 7.30 uur voor de 30 km. Het was een mooie wandeldag, wel warm maar een lekker windje en ook nu weer genoeg water aan de kant van al het enthousiaste publiek. Op 10 km voor de finish komt de 30, 40 en 50 km bij elkaar waardoor we met z'n vieren rond 15.00 uur over de finish gingen. Op naar de roze woensdag, de dag van Wijchen.

PS: Iedere morgen is Kim ter Harmsel uit Markelo te horen op radio 3FM . Zij doet dan verslag voor die dag vanuit Nijmegen. Kim is een vriendin van de dochter van Jose en loopt zelf ook de 40 km.

Rond half 5 hadden al meer dan duizend mensen blaren waardoro het Rode Kruis zeer druk was in de vroege ochtend. Een loper moest zelfs op een brancard naar een koelere plek worden gebracht nadat hulp ter plekke geen verlichting bracht. Met een doek werd geprobeerd de loper in de schaduw te leggen, zijn voeten werden omhoog gehouden maar dat hielp niet. Ook op andere plekken op de Wedren was de inzet van Ehbo'ers hard nodig. Volgens Iris van Deinsen, woordvoerster van het Rode Kruis, hebben ongeveer veertig mensen een flauwte gehad. ,,Daar hebben we hulpverleners voor. Die hebben alles in de hand.’’