Na dagen van afzien Via Gladiola tijd

De 101e Vierdaagse van Nijmegen is uitgelopen door 38.409 wandelaars, maakte de organisatie vrijdagavond bekend. Dit jaar mochten voor het eerst 47.000 lopers meedoen, duizend meer dan voorgaande jaren. Toch eindigde deze Vierdaagse met een hoger aantal uitvallers dan de drie jaar daarvoor. De Wegdammers horen daar echter niet bij, daarvoor was het Via Gladiolatijd! Toeschouwers, vrienden en familie delen traditiegetrouw gladiolen uit aan de wandelaars. Elly Pierik: “Ik ben trots op ons allen! Ik heb wel een lichte blessure aan mijn bovenbeen. Denk overbelast. Haha. Hoe kan dat nou! Voor de rest geen blaren. Rob Geerlings over de intocht:” Via Gladiola: De intocht was een allegorische optocht. Voor de wandelaars was er ook veel te zien. Het is de wisselwerking tussen kijkers en lopers, een feestje voor iedereen. Een massaal volksfeest!” Rita Kiezenbrink hierover:"Het onthaal in Nijmegen was een onvergetelijke happening! Door de familie met bossen gladiolen ingehaald, echt helemaal te gek!"
Alfons Assink: “Meedoen is zoals altijd mooier dan langs de lijn. Echt onvoorstelbaar die massa mensen langs de route. Je wordt de laatste kilometers als het ware gedragen richting de Via Gladiola. En vooral als je een kilometer voor de finish alle familieleden aan de kant ziet staan. Voor mij was het natuurlijk heel bijzonder omdat ik het met een speciale reden deelnam”.  
Mathilde Ottenschot:"De Nijmeegse Vier dagen 2017: wij hadden ze niet willen missen!”
Hieronder meer reacties, anekdotes en foto’s van de Wegdamse wandelaars: 

Mathilde Ottenschot: ”De gladiolen zijn binnen, we hebben het volbracht. De laatste dag van de Vierdaagse was helemaal TOP! Het weer was goed, niet te warm en geen regen. Het publiek is overenthousiast. Men zit ‘s morgens om 7.00 uur al aan de weg, terwijl de eerste wandelaars tegen 10.00 uur pas langskomen ! Maar de laatste dag is ook de dag van Cuijck en die doorkomst is altijd een belevenis. Een groot feest met heel, heel veel mensen langs de kant. En dan de Via Gladiola, ook een ervaring op zich. Duizenden mensen langs de weg, de gladiolen die je worden toegeworpen en de wandelaars die in de meest gekke uitrusting over de finish gaan. Ook wij, José, Elly en Mathilde, hadden onze mooiste jurk (zie foto’s) uit de kast gehaald. Ja , en als dan aan het eind al die familie, en ze waren weer met velen, ons staan op te wachten, dan geeft dat wel een heel goed gevoel. Na een lekker koud biertje gingen we uiteindelijk om 19.00 uur allemaal huiswaarts.
De Nijmeegse Vier dagen 2017: Wij hadden ze niet willen missen!”

Rita Kiezenbrink:”Gisteren op dag vier hadden we  late start met mooi weer, uitgezwaaid door een stel dronken dropjes! Studenten die de hele nacht door hebben gefeest. In de dorpen onderweg was het ook weer gezellig , we hebben zelfs nog een stel uit Bayern ontmoet waar we een Brabants borreltje mee hebben gedronken.  Zij vonden dit geweldig, net als in München bij de Oktoberfeesten zeiden ze. De Hengeveldenaren wederom ontmoet,  ook weer gezellig. En natuurlijk het onthaal in Nijmegen, wat een onvergetelijke happening was! Door de familie met bossen gladiolen ingehaald, echt helemaal te gek! Vervolgens mijn eerste kruisje ophalen en als klap op de vuurpijl het onthaal thuis: Fantastisch! En niet te vergeten, het ging ons goed af, dus op naar volgend jaar richting ‘THE Walk of de World 2018!’
Truus en Rita”. 

Niet iedereen haalt de finish, vertelt Annemieke, bestuurder van de bezemwagen. Vandaag is het best wel rustig, tot nu toe heeft ze nog maar elf mensen moeten oppikken. De meesten zijn de afgelopen dagen al afgevallen. "De lopers die ik heb opgepikt zijn verdrietig en vooral ook teleurgesteld."
Ze vertelt dat de afvallers het rampzalig vinden om nog op de laatste dag te moeten stoppen. Voor haar neus lopen nu twee deelnemers. De één loopt al vijf kilometer aan de arm van de ander omdat ze persé door willen. De twee zijn inmiddels over de eindstreep. "Kei goed, ze hebben het ondanks alles gehaald. De laatste deelnemers gaan de strijd aan om de finish nog te halen."
42.000 mensen begonnen aan de Vierdaagse. 3300 mensen zijn uitgevallen, vooral op de tweede dag. Toen liepen de temperaturen op tot 30 graden. Donderdag vielen opvallend veel mensen uit met buikgriep.

 Rita Kiezenbrink met schoonzus Truus Otten Rutjes op de Via Gladiola

 Rob Geerlings met Alfons Assink

Eem'n chil'n 


Rita:"Wat een thuiskomen! namens nichten en neven, te gek hoor,  het was geweldig!

Het fel begeerde kruisje van Rob Geerlings die voor de 15e keer meeliep!