Op de valreep op de schaatsen: ”Rond de 1000 bezoekers”

“Voor zo ver ik weet is het nog niet eerder voorgekomen, voor het eerst in de winter op de schaatsen in maart!” waren de woorden van de Wegdamse ijsmeester Frans Broshuis.
(KLIK HIER VOOR EEN FOTOALBUM VAN VRIJDAG EN ZATERDAG)
De zaterdag was de bonus voor de organisatie, de vrijdag stond nog in het teken van de vele wakken in het ijs waardoor de ijsbaan eerder dicht moest. (Boze tongen beweerden dat de aanwezige Nederlands kampioen ijsvissen hier meer van wist, maar dat terzijde).
Over de drie dagen verdeeld heeft de ijsbaan zo ongeveer 1000 bezoekers kunnen begroeten; donderdag rond de 100, vrijdag 500 en zaterdag 400. Donderdag moest de ijsbaan halsoverkop dicht na enkele uren en vrijdag ging men ook eerder sluiten dan aanvankelijk gepland. Wat waren de probleemveroorzakers in de afgelopen dagen? Frans Broshuis:

<< Frans Broshuis

“De basis van de problemen liggen misschien wel in november. Doordat er al een geruime tijd water op staat is er alg vorming is het water ontstaan waardoor de ijsgroei beduidend minder is. Dan ontstaan er wakken in het ijs door de belasting van de bezoekers. Vervolgens groeien deze maar moeizaam dicht door de harde wind. Maar we hadden vrijdag niet durven dromen dat we zaterdag alsnog open zouden gaan. Het was die nacht toch nog -8, tegen alle weersvoorspellingen in waardoor we een mooie ijsvloer hadden zaterdag”.

KLIK HIER VOOR EEN PRACHTIG FILMPJE VAN RUDY EXTERKATE VAN N18 DRONE PROJECTS

Een van de wakken op vrijdag

IJspret voor jong en oud

'IJspret' voor oud....

De laatste bezoeker wordt van het ijs gedragen