Stichting De Pol krijgt compliment voor duurzaamheid van Raab Karcher

Raab Karcher uit Goor heeft de Holtbar, het rondreizend compliment over duurzaamheid, doorgegeven aan Stichting De Pol uit Bentelo voor hun inzet om het sport- en cultuurgebouw verder te verduurzamen. De overhandiging vond plaats tijdens de feestelijke opening van het nieuwe beachveld en de jeu de boules banen op zaterdag 20 mei. De Holtbar is bedoeld als compliment voor mensen en organisaties die zich inzetten voor duurzaamheid. De huidige eigenaar van de Holtbar beslist zelf naar wie de Holtbar doorreist. Rob Averdijk van Raab Karcher ontdekte via de Duurzaamheidsprijs Hof van Twente hoeveel stichting De Pol al doet, maar vooral ook nog wíl doen om verder te verduurzamen. “Dat verdient een compliment én een aanmoeding”, aldus Rob Averdijk.

Roepen én doen
De Pol is de thuishaven voor Bentelose sportverenigingen waaronder voetbal, handbal, binnensporten, tennis en touwtrekken. Ruim 1000 leden maken gebruik van de faciliteiten. Dit kan alleen door de inzet van veel vrijwilligers. In 2011 heeft de Pol het dak van het sport- en cultuurcentrum al voorzien van zonnepanelen. Het bestuur van de stichting wil meer, zij hebben de ambitie uitgesproken voor een Bentelo Duurzaam in 2030. Voor het gebouw worden de mogelijkheden onderzocht van verlichting tot het iemand verantwoordelijk maken voor de duurzaamheid, van nog meer zonnepanelen tot het overstappen naar een groene energieleverancier, van douchegebruik tot het promoten dat mensen op de fiets komen in plaats van met de auto. “Momenteel wordt er een scan uitgevoerd om de mogelijkheden in kaart te brengen; wij wachten met belangstelling op de verbeteradviezen die daarin naar voren komen”, aldus Jan de Koning, voorzitter van Stichting de Pol. “Wij willen niet alleen roepen, wij willen ook doen. En het mooie is: duurzaamheid heeft niet alleen een milieutechnisch aspect, het wordt ook als een kans gezien om kosten te besparen”.

Holtbar-café 13 juni
De Holtbar verwijst naar het twentse woord ‘houdbaar’, duurzaamheid. Inmiddels heeft de Holtbar ook een opvolging gekregen als ‘holten bar’: een houten bar, ofwel een Holtbar-café. Het eerste Holtbar-café staat gepland op dinsdag 13 juni, 20.00u bij de Inspiratieboerderij aan de Veldweg 5a in Ambt-Delden. Dit wordt georganiseerd door HofKracht, een groep inwoners die zich wil inzetten om te laten zien wat er allemaal in de gemeente gebeurt op het gebied van duurzaamheid. Aanmelden vooraf is in verband met de voorbereidingen gewenst. Aanmelden kan via info@hofkracht.nl.

De Holtbar is gestart vanuit de gemeente bij de start van de Duurzaamheidsprijs (oktober 2016). Inmiddels heeft HofKracht  de coördinatie van de Holtbar over genomen. De bedoeling is dat de Holtbar ongeveer eens per zes weken wordt doorgegeven. Het is aan Stichting de Pol om te beslissen wie de volgende keer de Holtbar verdient. Heeft u nominaties/tips? Stuur dan een mail HofKracht: info@hofkracht.nl, 06-41008824. De reis van de Holtbar tot nu toe is te lezen op www.hofvantwente.nl/holtbar.