Kinderen, mannen en vrouwen moeten vluchten bij Heracles – FC Twente

De competitiewedstrijd zondag tussen Willem II en Feyenoord is in de slotfase tijdelijk stilgelegd vanwege ongeregeldheden in een tribunevak met thuisfans. Dat was helder in beeld in de landelijke pers. Niet in beeld waren de vrouwen, kinderen en vaders bij de wedstrijd Heracles - FC Twente. Het enthousiasme bij de benutte strafschop van Twente speler Mateusz Klich werd afgestraft door zogenaamde ‘Heracles supporters’, dit met agressieve bejegeningen die zijn weerga niet kende. Van alle kanten kwamen er  bedreigingen, gevolgd door rake klappen. Vrouwen van ergens in de 40 die geslagen werden, een meisje van 12 jaar oud moest het een en ander ontwijken en een niets vermoedende vader werd van achteren in de nek geklapt. “Ik kan het mij wel een beetje voorstellen! Als er hier gejuicht wordt voor FC Twente kan zoiets gebeuren”  was een reactie van een hoofdsteward bij de Almelose voetbalclub. Is dit de norm tegenwoordig?

‘Aan alles is te merken dat dit geen gewone wedstrijd is’ was te horen op Studio Sport. Maar als dit vervolgens inhoudt dat mannen die de 50 gepasseerd zijn op zoek gaan naar mensen die enkel voor een andere club en deze vervolgens gaan bedreigen? Slaan? Of daar wel of geen kinderen naast zitten is niet van belang?

Zou het zo zijn dat dezelfde personen vandaag op het werk verschijnen en trots vermelden enkele Twente supporters het stadion uit hebben gejaagd? Uiteraard wordt dan de aanwezigheid van kinderen gemakshalve weggelaten.
Tot voor kort hadden Heracles – FC Twente een gezamenlijke jeugdopleiding waarvan de eerstgenoemde tot op de dag van vandaag volop profiteert.
In ieder geval is er van deze groep supporters niemand meer over die de komende jaren nog nadenkt over een bezoek aan het Polmanstadion.

De openingszin van dit artikel zegt al dat deze gebeurtenis niet enkel een Heracles probleem is. Maar wat bezielt iemand om de medemens zo te bejegenen?

Raymond Wegdam