Markvelde bezoekt “onze Annie” in Brussel

BRUSSEL/HENGEVELDE/DIEPENHEIM – De buurtschap Markvelde bezocht op woensdag 25 maart het Europees Parlement en de stad Brussel op uitnodiging van de eigen, geboren Markveldse CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Onder de leiding van Henk Klooster toog Markvelde – inclusief bestuur van de stichting Markvelds Belang, enkele leerkrachten en leerlingen van OBS Markvelde – naar het hol van de Europese leeuw. Er werd al vroeg opgestaan. Veel deelnemers pleegden zelfs nog een paar telefoontjes voor dag en dauw naar de andere deelnemers, zodat niemand zich zou verslapen. Met een grote touringcar van Ter Doest uit Hengevelde toog de grote afvaardiging van de buurtschap via Eindhoven en Antwerpen naar de Europese hoofdstad.

Foto. In het gebouw Paul Henri Spaak, waarin zich ook de grote plenaire zaal van het EP bevindt, luisterde de buurtschap geboeid naar de eigen Markveldse Europarlementariër. (Foto’s: Sander Smit)

Na kennisgemaakt te hebben met de drukke verkeerssituatie tussen Antwerpen en Brussel en de Wetstraat in Brussel – straat van vele ministeries en Belgisch parlement - te hebben getrotseerd, werd de buurtschap onthaald in een regenachtig Brussel. Lange rijen en regen voor het bezoekerscentrum en het Leopoldpark, maar dat mocht de pret niet drukken! Er was immers veel te zien: het torenhoge en omvangrijke ASP-gebouw aan de overzijde van de weg, een indrukwekkende verbinding tussen de grote parlementsgebouwen boven de straat..... “En waar staat die afkorting ASP toch voor op dat gebouw?”

In het gebouw Paul Henri Spaak (PHS) aangekomen binnen het Europees Parlement werd de imposante Europese vlaggenrij aangedaan, maar de tijd voor een groepsfoto was nog niet gekomen: eerst moest de groep naar de vijfde verdieping voor een presentatie over het ontstaan van de Europese Unie en de werking van het Europees Parlement en de activiteiten van Annie binnen de CDA-delegatie en de fractie van de Europese Volkspartij (christendemocraten). Eindelijk kon ook Annie tussen de drukke werkzaamheden door haar eigen buurtschap en oude buren ontmoeten! Een enthousiast en warm welkom volgde: moeiteloos ging het gesprek met de deelnemers over van de rijke geschiedenis van de buurt, bestuurlijke activiteiten voor verschillende boeren- en vrouwenorganisaties over naar de periode dat Annie in de Tweede Kamer actief was als parlementslid en van daar naar haar eerste acht maanden als Europarlementariër. De eerste en tot nog toe enige uit Markvelde. Het relaas over haar activiteiten voor getroffen boeren en tuinders bij het begin van de Russische boycot, de producentenorganisaties, dure en overbodige herkomstetikettering, de ebola-epidemie in West-Afrika en Natura 2000 bracht een groot aantal vragen en een prachtige discussie teweeg.


Foto. In de grote plenaire zaal van het Europees Parlement in Brussel: vele talen, talloze tolken en nog veel meer politici uit alle Europese landen kwamen hier enkele uren na de buurtschap Markvelde weer samen voor stemmingen.

 

Aansluitend werd de plenaire zaal van het Europees Parlement bezocht en de zetel bekeken die Annie Schreijer-Pierik temidden van 750 andere Europarlementariërs uit alle 28 lidstaten van de EU bekleedt. Het ingenieuze systeem van tolken en de vele gesproken en vertaalde talen van de Europese Unie kwam uitvoering aan bod: het aantal vertalingsruimte maakte veel indruk.

Na deze leerzame ochtend en begin van de middag werd er mét Annie geluncht in het bezoekersrestaurant, waar de Markveldse delegatie voorzien werd van een volle maag voor het slotstuk van het Brussel-bezoek: een rondleiding door het oude Brussel door Sander Smit, beleidsmedewerker van de CDA-Europarlementariër. Chauffeur Henk Boersma stuurde de bus tijdens de stadstour voorafgaand moeiteloos langs het Koninklijk Paleis aan het Warandepark, het Justitiepaleis, door de Zavel en langs de Beurs van Brussel naar het historische centrum. Daar ging de buurtschap na een bezoek aan de Grote Markt op de foto met Manneken Pis waarna de exclusieve Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen – het oudste overdekte winkelcentrum uit 1847 – aangedaan   werden voor de nodige inkopen. In het historische café À la mort subite werd de dag gezellig beklonken voordat de volle bus zingend de weg terug naar Twente aanvatte.


Foto. In het officiële kantoor van Annie herinnert een schitterende voorjaarsmand in groei en bloei de komende maanden aan het warme bezoek van de buurtschap Markvelde aan Brussel!

(Met dank aan Sander Smit)