Informatieavond WhatsApp-buurtpreventiegroepen op maandag 20 februari.

In de conferentiezaal van kulturhus de Marke wordt op maandag 20 februari om 20.00 uur gestart met informatieavond gehouden voor de bewoners van Hengevelde en Bentelo. De avond staat in het teken van de opstart van de WhatsApp-buurtpreventiegroepen.  De avond wordt verzorgd door de wijkagenten Jos Olde Daalhuis en Annuska Achterberg die het project 1000 ogen zullen presenteren. Dat een Whatsappgroep tot successen kan leiden binnen de Hof van Twente blijkt uit het volgende voorbeeld:
Een lid van de Whatsapp groep in Wiene/Zeldam ziet op 25 januari 2016 een auto met hoge snelheid wegrijden bij een woning aan de Veldhuisweg en noteert vervolgens het kenteken:

Hij heeft kort daarvoor nabij de woning twee mannen zien lopen  en geeft onmiddellijk het kenteken en signalement door via 112.  Vervolgens waarschuwt hij de app groep. De politie constateert een inbraak en houdt beide verdachten aan bij hun woning te Goor. De gestolen goederen worden daar aangetroffen.
De politie begrijpt dat woninginbraak erg ingrijpend is. Woninginbraak heeft dan ook hoge prioriteit. Bewoners kunnen zelf ook preventiemaatregelen nemen, hierdoor kan de kans op woninginbraak tot 90% afnemen.

Wat is het project 1000 ogen?
Het project 1000 ogen houdt in dat buurtbewoners via een WhatsApp-groep elkaar attent maken op veiligheidszaken die spelen in de buurt. Op deze manier houden de buurtbewoners samen een oogje in het zeil en kunnen verdachte situaties sneller doorgegeven worden aan de politie.
Via de WhatsApp-groep zouden de volgende verdachte situaties vermeld kunnen worden:

• Onbekende persoon met capuchon over zijn of haar hoofd loopt zoekend door de straat, dit kan worden ervaren als een mogelijke inbreker.
• Jongeren zorgen na 23.00 uur nog voor overlast in de wijk of straat. Denk hierbij aan geschreeuw, vandalisme of openbaar dronkenschap.
• Verdachte situatie waarvan u het gevoel heeft dat er drugs gedeald wordt op de hoek van de straat of in een steegje.
• Auto met vreemd kenteken staat al een paar dagen in de straat.

De belangrijkste taak van u als bewoner is het signaleren van verdachte situaties bij u in de buurt, deze verdachte situaties via WhatsApp met uw buurtbewoners delen en hierdoor voorkomen dat er strafbare feiten worden gepleegd. Strafbare feiten die kunnen worden tegengegaan door middel van de WhatsApp-groepen zijn onder andere:

• Inbraak (Woningen en auto’s)
• Overlast in de wijk
• Vandalisme
• Overvallen
• Drugs gerelateerde incidenten

De gemeente Hof van Twente zal in de loop van dit jaar in de portalen bij de komgrens van alle kernen en in de buurtschapsborden ‘WhatsApp buurtpreventie‘-borden gaan plaatsen. Bovendien gaan we de matrixborden permanent benutten met teksten over WhatsApp buurtpreventie en inbraakpreventie.

Uit veiligheidsoverwegingen zal de gemeente Hof van Twente geen WhatsApp preventie borden plaatsen in de straten en wijken waar WhatsApp groepen nu al actief zijn of worden. Inbrekers zullen immers in die straten inbreken waar geen groep actief is en geen bordjes zijn geplaatst. Bovendien is beleid van de gemeente gericht op het terugdringen van het aantal (verkeers)borden in de openbare ruimte. Ook het kostenaspect speelt hierbij een rol.
Bewoners mogen wel zelf aangeschafte WhatsApp borden of stickers plaatsen op eigen erf, in de tuin of achter het raam. Het is niet toegestaan om zelf borden te bevestigen aan straatverlichting, verkeersborden of ander straatmeubilair in de openbare ruimte. De WhatsApp-groepen die zelf al borden hebben geplaatst in de openbare ruimte worden hier binnenkort op gewezen. Daarna zullen we deze borden na overleg (laten) verwijderen.

Burgerinitiatief
Zowel de gemeente als de politie Hof van Twente is bereid om bewoners te faciliteren bij het oprichten van een groep, maar is niet de organisator. Het is en blijft een burgerinitiatief. Dat wil ook zeggen dat de wijkagenten niet actief deel kunnen nemen in een groep, maar wel in contact staan met de beheerders van de groepen.
Om deze reden is de gemeente op zoek naar al bestaande WhatsApp-groepen die mee willen werken aan het project.
Voor informatie, tips en spelregels voor het oprichten van een WhatsApp groep in Hof van Twente, het 1000 ogen project van gemeente en politie in Hof van Twente zie de website van de gemeente Hof van Twente www.hofvantwente.nl of neem contact op met de wijkagent via www.politie.nl/mijn-buurt  of bel 0900-8844

Voor meer informatie of het doorgeven van al bestaande WhatsApp-groepen kunt u via de mail contact opnemen met de gemeente Hof van Twente: info@hofvantwente.nl