Maandag 20 februari voorlichting BuurtWhatsApp Hengevelde/Bentelo in de Marke

Morgenavond om 20.00 uur zullen de wijkagenten Annuska Achterberg en Jos Olde Daalhuis in kulturhus de Marke aan de inwoners van Hengevelde en Bentelo voorlichten over de oprichting van BuurtWhatsApp. Dit is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht. Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan. Vandaag zendt RTV Oost een repeortage  over buurtpreventie-apps uit, opgenomen in Goor. Bij deze is iedere inwoner van Hengevelde en Bentelo vanaf 18 jaar uitgenodigd.

Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.

In Nederland zijn inmiddels meer dan 6500 buurten met een dergelijke WhatsApp-groep! In diverse dorpen en steden in Nederland heeft de BuurtWhatsApp inmiddels al tot succes geleid. Met name in Goor en Delden heeft het al tot enige successen geleid. Dat een Whatsappgroep tot successen kan leiden binnen de Hof van Twente blijkt uit het volgende voorbeeld:
Een lid van de Whatsapp groep in Wiene/Zeldam ziet op 25 januari 2016 een auto met hoge snelheid wegrijden bij een woning aan de Veldhuisweg en noteert vervolgens het kenteken:
Hij heeft kort daarvoor nabij de woning twee mannen zien lopen  en geeft onmiddellijk het kenteken en signalement door via 112.  Vervolgens waarschuwt hij de app groep. De politie constateert een inbraak en houdt beide verdachten aan bij hun woning te Goor. De gestolen goederen worden daar aangetroffen.

De politie begrijpt dat woninginbraak erg ingrijpend is. Woninginbraak heeft dan ook hoge prioriteit. Bewoners kunnen zelf ook preventiemaatregelen nemen, hierdoor kan de kans op woninginbraak tot 90% afnemen.