Frank Boeiend: Emancipatie

Ik begin deze column maar eens een keer met een vraag. Het is een vraag voor de mannen, maar alle dames onder ons mogen ook wel even aandachtig luisteren. Oké komt ie:  Ben jij een man? Kun je dit beantwoorden met ja.. Luister dan goed.  Ben jij gelukkig getrouwd? Kun je deze vraag ook met ja beantwoorden dan doe jij als man waarschijnlijk geen flikker in het huishouden. Ik las namelijk vanavond het zeer opmerkelijke, bijzondere, fascinerende bericht dat wanneer je als man meehelpt in het huishouden, de kans op een echtscheiding 50% groter is dan wanneer een man bij wijze van spreken met zijn hand achter de broek op de bank ligt te kijken naar Voetbal international.

Waauw dit is nog eens een prima bericht om als man je weekend mee te beginnen. Vanaf nu heb je een excuus om nooit meer met die ellendige stofzuiger als een malle door het huis te vliegen! Want je houdt nu toch eenmaal van je vrouwtje en je wilt jullie gelukkige huwelijk toch niet naar de knoppen helpen?  Dan ga je toch verdikke niet meer de was ophangen, Nee dan ga je eens even flink huis houden, dan ga je met je maten naar de kroeg. Dan blijf je op zondag 3 uur langer in de kantine, dan plan je weekendjes weg met je collega’s, en kijk je elke voetbalwedstrijd die er op tv is. Ja mannen, ook Willem 2 tegen VVV Venlo. Want je moet toch niet denken dat wij na het horen van dit bericht als mannen nog even de ramen gaan lappen of onze blouses gaan strijken.

Het bericht kwam trouwens voort uit een Noorse studie. Een Noorse onderzoeker heeft het gedrag van getrouwde stellen onderzocht en kwam tot deze opmerkelijke conclusie. Maar nu zijn Noorse vrouwen ook eigenlijk helemaal niet zo geëmancipeerd zoals ze in Nederland zijn ben ik achter gekomen. Want is het zo dat het opleidingsniveau van vrouwen en mannen in Nederland steeds dichter bij elkaar komt te liggen, In Noorwegen zitten de vrouwen nog steeds met een wc borstel op de knieën de bruine strepen van haar man uit de pot te schrobben. Het is zelfs zo dat de topbedrijven in Noorwegen sinds 2008 voor 40% uit vrouwen moet bestaan. Maar in Noorwegen hebben ze niet genoeg hoogopgeleide vrouwen en dus gaan Noorse bedrijven op klopjacht in andere Scandinavische landen op zoek naar hoogopgeleide vrouwen! Ze halen ze gewoon uit Denemarken en Zweden.
Vandaar dat ik op Lexa dating, De datingsite voor hoger opgeleiden nooit aangesproken werd door een Noorse vrouw. Die cursus, Noors spreken in het openbaar,  laat ik dan ook maar even achterwege.

Maar toch slaat het bericht niet alleen op Noorse stellen, want ook een Nederlandse  man moet zich nu eenmaal niet zoveel bemoeien met het huishouden. En het is helemaal niet zo dat een man nu niks meer moet doen, maar het schijnt dat men de taken goed moet verdelen. Anders zit je al gauw in elkaars vaatwasser. Ik bedoel natuurlijk anders zit je al gauw in elkaars vaarwater.

Maar ik ben ook wel voor een verdeling van de taken in het huishouden. Als de vrouwen zich nu bezig houden met wassen, strijken, ramen lappen en de vloer boenen, dan zullen wij als mannen, en dat beloof ik alle vrouwen oprecht,  zeker niet klagen als wij de instellingen van de tv eens moeten veranderen, een abonnement op Eredivisie live moeten afsluiten, de auto een keer door de wasstraat moeten rijden of een kratje bier moeten halen.

Tot Volgende Week!!