Duurzaam energiebedrijf Hof van Twente stap dichterbij

Een historisch en uniek moment.” Zo typeerde wethouder Wim Meulenkamp de ondertekening van een intentieovereenkomst in het gemeentehuis van Hof van Twente gisterenvanavond. Met de overeenkomst is een volgende stap gezet in de komst van een duurzaam energiebedrijf in de gemeente. De overeenkomst is getekend door voorzitter Andre Oosting namens de Energiecoöperatie Hof van Twente (ECHT), wethouder Wim Meulenkamp en vertegenwoordigers van de diverse ondernemersverenigingen, waaronder Martijn Tuinte namens de ondernemersvereniging SIO.

Gezamenlijk gaan partijen onderzoek doen naar de haalbaarheid van een lokaal duurzaam energiebedrijf met als doel om in 2035 100% van het energieverbruik te hebben verduurzaamd. Hierbij wordt Cogas ook nauw betrokken, vertegenwoordigers van de netbeheerder waren vanavond dan ook aanwezig in het gemeentehuis.

Naast het verduurzamen van het energieverbruik hebben partijen de ambitie om de energierekening van bedrijven, instellingen en particulieren in de Hof van Twente te verlagen. Dit wil men realiseren door besparing van energie en door energieleveranties uit het duurzame energiebedrijf. De oprichting van een lokaal energiebedrijf past in het streven van de gemeente Hof van Twente om in 2030 energieneutraal te zijn en zal de economische bedrijvigheid in de gemeente.

ECHT is de EnergieCoöperatie Hof van Twente. Het is een coöperatie van en voor burgers, bedrijven en instellingen, met als doel het bereiken van een duurzame en betaalbare energievoorziening in de gemeente Hof van Twente. Het is een onderneming waarvoor het doel voorop staat en niet het maken van winst; al is een bescheiden winst nodig om dat doel te kunnen blijven nastreven.ECHT streeft naar zoveel mogelijk energiebesparing en zoveel mogelijk duurzame, lokaal opgewekte energie, door haar leden te

  • Informeren
  • Adviseren
  • Ontzorgen

door middel van verschillende activiteiten: informatie-avonden, werkgroepbijeenkomsten, en met hulp van buurtambassadeurs. Het is de bedoeling dat hier nog meer activiteiten bij komen, als er meer actieve leden zijn. Die dragen als vrijwilligers bij aan het doel van ECHT. Je kunt lid worden van ECHT door ons een mail te sturen; net als in een vereniging hebben de leden het in een coöperatie voor het zeggen. ECHT is opgericht op 1 oktober 2013; de ledenwerving is gestart op 13 november en het lidmaatschapsjaar gaat in op 1 januari 2014. Het lidmaatschap kost €45,– per jaar. Wie zich aanmeldt vóór 1 januari 2014 krijgt korting en betaalt €.36,– voor het eerste jaar.