André’s schoen- en sleutelservice is verhuisd

Het is even wennen voor André en Anita Westendorp en zijn klanten. André's schoen- en sleutelservice, actief in Hengevelde via de Bazar van Jon, is verhuisd. De vertrouwde stek vlakbij de Jumbo is ingeruild voor het onderkomen waarin vroeger Keizers Elektrotechniek gehuisvest was. Sinds een week werkt de ondernemer op deze nieuwe locatie achter Bakker Bart. Ik ben blij dat ik aan de Spoorstraat verder kan. Daar ging mijn voorkeur naar uit. Ik wilde graag in dit deel van het centrum blijven”, zegt Westendorp op deze vrijdagochtend vlak voordat hij aan een nieuwe werkdag begint. Het is pas zijn vierde dag in het nieuwe onderkomen. Op de winkelbalie staan enkele bloemboeketten. Collega-ondernemers wensen hem succes in het nieuwe pand aan de Spoorstraat 27. 

Westendorp zegt dat de ontvangst van de buren hartelijk is. ,,De andere winkeliers hebben er natuurlijk baat bij dat na de verhuizing van Keizers Elektrotechniek hier snel weer iemand aan de slag gaat. Leegstand is niet goed.” Westendorp moest op zijn vorige locatie wijken voor de uitbreiding van Jumbo. Er zat niets anders op dan naar een nieuw pand op zoek te gaan. De inwoner van Sint Isidorushoeve betreurt het vertrek bij Jumbo. Daar was de onderneming tientallen jaren gevestigd. ,,In 1993 ben ik daar voor mezelf begonnen. Daarvoor was ik in dienst bij Jan Kerkhof, mijn voorganger op die plek”, zegt Westendorp. Hier heeft hij het vak ook geleerd. Aan de Spoorstraat bij Jumbo wisten veel Haaksbergenaren hem te vinden. De onderneming draaide prima. Nog altijd brengen veel mensen kapotte schoenen naar een reparateur. Voor enkele euro's worden zolen geplakt of een stiknaadje aangebracht. Daardoor krijgt de schoen een tweede leven.

Het is natuurlijk zonde om schoenen te vroeg weg te gooien. Zeker bij schoeisel dat niet goedkoop is geweest. Na een reparatie kunnen de schoenen weer een halfjaar of langer mee. Alleen bij heel goedkope schoenen is het meestal niet de moeite waard”, zegt Westendorp. Hij heeft overigens in de achterliggende decennia het modebeeld wel zien veranderen. Sneakers zijn in. ,,Ik zie hier steeds vaker schoenen met rubberen zolen. Vroeger waren meer zolen van leer. Ook opvallend is dat er niet meer zoveel voetbalschoenen worden gebracht. Kennelijk worden die snel weer nieuw gekocht.” Op de schappen achter de toonbank staan tientallen schoenen. Vlak voor openingstijd komt de eerste klant binnen. Haar schoen is al gerepareerd.

Westendorp zegt dat er op de eerste dagen na de verhuizing al veel klanten op bezoek zijn geweest. ,,Het loopt mooi door. Ik heb er ook van alles aan gedaan om dit bekend te maken. Via de krant en facebook bereik ik mijn doelgroep. Ook RTV Sternet heeft al opnames gemaakt. Verder heeft reclameman Marco Leferink aan de zijkant van het gebouw fraaie biljetten geplakt. Het is daardoor voor iedereen duidelijk zichtbaar dat ik aan de achterkant van Bakker Bart zit.”

Westendorp repareert schoenen en heeft een sleutelservice. Bovendien werkt hij samen met een stomerij. Klanten kunnen ook bijvoorbeeld dekbedden brengen, die gewassen moeten worden. Verder verkoopt hij onder meer riemen, tassen, binnenzolen, schoencrème en veters. Binnenkort komen daar klompschoenen (sika) en werkschoenen (grisport)  bij.

Tevens blijven we onze schoenreparatie aanbieden bij de Bazar van Jon aan de Goorsestraat in Hengevelde.