Hengevelde op de Zwarte Cross

De camping van het festival Zwarte Cross in de Achterhoek stroomde donderdag al vol, maar dat zal voor een groot aantal Hengeveldenaren een zorg zijn! Zij staan al jaren, deze keer met maar liefst 45 personen, bij een boer in het naburige Zieuwent. “Høken en bier drinken zijn dagbesteding nummer 1! Heerlijk om naderhand op nostalgische wijze met zijn allen gebruik te maken van de tent van Broekamp; koelwagen, braadpan, muziek; we hebben alles bij ons! Hopen dat het morgen met het voorspelde noodweer allemaal goed gaat! We hebben het spul wel goed vast staan….hoop ik!”aldus één van de vele aanwezige Wegdammers.

In 2010 sloeg het noodweer toe bij het opzetten van podiumtenten voor het stunt -en motorcrossfestijn, zo vielen op het terrein van het Zwarte Cross festival in Lichtenvoorde vier gewonden toen windhozen van meer dan 100 kilometer per uur de feesttenten optilden en vernielden. Het Hengeveldse computerbedrijf ICS leed hierbij rond de 15.000 euro schade ! Mede eigenaar John Pierik:

“Dat was wat! Rond de 60 pc’s stonden in het water! Onze transporter in de kreukels door rondvliegende tentpalen! Netwerkapparatuur stuk en ga zo maar door! Ik wens de Hengeveldse formatie voor morgen meer geluk!”

De Zwarte Cross begon vrijdag en duurt tot en met zondag. De camping blijft tot maandagochtend geopend. Op die ochtend houdt de politie meestal een alcoholcontrole net buiten het kampeerterrein, omdat nogal wat feestgangers maandag nog niet helemaal ontnuchterd achter het stuur gaan zitten.

Mocht er zaterdag noodweer losbarsten boven het terrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde, dan is de organisatie op alles voorbereid. Dat stelt woordvoerder Pieter Holkenborg. "We hopen dat de plannen in de kast kunnen blijven liggen, maar voor alle mogelijke calamiteiten hebben we uitgebreide draaiboeken klaarliggen. Die zijn opgesteld samen met de hulpdiensten, gemeente en provincie", zegt hij.

Megatenten 
Bij hevige storm of regen kan het publiek een veilig heenkomen zoeken in de megatenten op het festivalterrein. "Die zijn zo stevig als een huis en zijn zwaar verankerd. We kunnen de veiligheid garanderen", zegt Holkenborg. De organisatie heeft veel contact met de weerdiensten. "Bij dreigend noodweer elke minuut", zegt hij.

Opbouw
De Zwarte Cross heeft 1 keer te maken gehad met noodweer. Dat was in 2010, nog tijdens de opbouwfase dus zonder publiek. Toen is een van de megatenten omgewaaid die nog in aanbouw was. "Niemand raakte gewond, en alle draaiboeken bleken perfect te werken."

De vrouwen zetten de tent op....