Ingezonden stuk: “Burgemeester top”

Ellen Nauta is een burgemeester waar je best een beetje trots op mag zijn. Ze is toegankelijk, weet waar ze het over heeft en ze speelt regionaal een rol van betekenis. Wat haar tekent is het feit dat ze bij de nieuwjaarsreceptie altijd haar buurvrouw even in het zonnetje zet. Een paar jaar geleden heeft onze burgemeester haar buurvrouw zo ver gekregen dat ze meekwam naar de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie die begin van elk jaar in het gemeentehuis plaatsvindt. Een sympathieke actie omdat het een poging is om het toch wat elitaire gehalte van die nieuwjaarsrecepties te doorbreken. Als je niet tot een bepaalde groep in de lokale samenleving behoort sta je bij zo’n receptie toch flink met je handen in je zakken toe te kijken hoe anderen vrolijk met elkaar in gesprek zijn. Het is een mooi gebaar van onze burgemeester om op deze manier de nieuwjaarsreceptie open te breken alhoewel haar voorbeeld tot nu toe helaas weinig navolging heeft gekregen.

Maar er is ook iets wat me elk jaar weer stoort en dat is de openlijke manier waarop onze Burgmeester (en ik zeg met nadruk “onze”) haar politieke achtergrond op een subtiele manier laat blijken. De afgelopen vier jaar heeft ze namelijk verschillende malen CDA-politici nadrukkelijk in het zonnetje gezet tijdens de receptie. Zo werd op een van die nieuwjaarsrecepties de huidige fractievoorzitter van het CDA geroemd omdat ze zo’n wezenlijke bijdrage had geleverd in de provinciale politiek. Het kwam er eigenlijk op neer dat we maar wat blij mochten zijn met dit CDA-toptalentje voor onze lokale politiek.

Een jaar daarna werd onze CDA-Commissaris van de Koning op niet mis te verstane wijze welkom geheten. We mochten natuurlijk trots zijn dat iemand uit onze gemeente het tot deze functie had geschopt en ook nog eens onze nieuwjaarsreceptie bezocht. Dit jaar maakte onze burgemeester het nog wat bonter. Ze roemde in deze Nieuwjaarstoespraak de enorme goede samenwerking met “ons” CDA Europarlementslid in de gemeente Hof van Twente en an passant nam ze in haar complimentenreeks ook nog eens CDA’er Sander Smit mee die zo leuk in onze lokale krant had gestaan. Bijzonder is alleen dat als je lokale CDA’ers spreekt over mevrouw Schreijer ze allemaal over deze bekende Europarlementariër spreken als “Annie met de vele woorden maar met weinig echte daden”. Bovendien had onze burgemeester dan ook iets moeten zeggen over het weggooien van bonnetjes door deze CDA-ster. Volgend jaar vrees ik dat we ons moeten voorbereiden om een compliment voor de echtgenoot van onze CDA-minister van Defensie die voor, jawel datzelfde CDA zitting zal nemen in de Raad. Ook die kreeg overigens in de lokale krant al uitgebreid de ruimte om zich alvast te profileren.


Maar ja wat moet je ook als burgemeester, als je directeur van het partijbureau van het CDA bent geweest en je in een gemeente terecht komt waar juist het CDA de gemeente Hof van Twente, en dan met name de voormalige gemeente Ambt Delden, op zo’n fantastische manier bedient. Ik kan me eerlijk gezegd niet aan de indruk onttrekken dat deze, toch op zijn minst wat bijzondere manier van mensen in het zonnetje zetten, zich ook vertaald in het dagelijkse werk van onze burgemeester.
Misschien is het goed dat ze nog een extra sprintje bijtrekt en nog meer probeert “onze” burgemeester te zijn in plaats van zo af en toe te gedragen als een duidelijke vertegenwoordiger van een partij in onze gemeente die toch al stevig het heft in handen heeft. Ook zonder de steun van onze burgemeester redt het CDA zich wel en krijgen wij echt een prima burgemeester die er ook, zonder enige terughoudendheid, voor ons allemaal is. Want voor de rest is het gewoon echt een prima mens en de beste burgemeester die we vanaf 2001 hebben gehad. Ik hoop dat ze mij bij de volgende toespraak zal noemen. (LOL)


Carel Groothengel, volger van raadsvergaderingen.