Aanpak verborgen leed in het buitengebied
Boeren zijn vaak doorzetters. Die mentaliteit zorgt ervoor dat mensen uit het buitengebied vaak pas hulp zoeken als het water tot aan de lippen staat. De gemeente Hof van Twente heeft de gebiedsmanager en Mediant Geestelijke Gezondheidszorg gevraagd hier iets aan te doen. Die hebben de betrokkenen (Boeren, mensen uit het netwerk van de boeren en vertrouwenspersonen) uitgenodigd voor overleg. Uit dit overleg volgde het advies om een platform op te zetten waar boeren en hun vertrouwenspersonen terecht kunnen.
Doorzetters vragen geen hulp:
Bedrijfsadviseurs in de agrarische sector en hulpverleners hebben al langer de indruk dat zowel bij bedrijfsproblemen als bij psychische problemen erg laat hulp wordt gezocht. Zonder iedereen over één kam te scheren, kun je stellen dat mensen in het buitengebied doorzetters zijn die niet makkelijk over hun moeilijkheden praten. Ze voelen zich vertrouwd bij hard werken en doorzetten. Dat lijkt een strategie die ze lang kunnen volhouden. Deze doorzetterscultuur is voor de ondernemers in het buitengebied bijna een voorwaarde om met het bedrijf te overleven. De keerzijde is dat problemen die niet op te lossen zijn met doorzetten, volhouden en nog meer de schouders eronder zetten, vaak doorgroeien en veel meer gevolgen hebben dan nodig. Als problemen te laat worden aangepakt, zijn schulden vaak hoog opgelopen, of worden psychische problemen onnodig complex.
Praktisch of psychisch
Praktische problemen kunnen psychische problemen worden en omgekeerd. Als iemand lang worstelt met zorgen over een bedrijf, en het lukt niet om een goede oplossing te vinden, is dat zeer stressvol. Aanhoudende stress kan leiden tot allerlei psychische of lichamelijke klachten. Als een ondernemer psychische klachten heeft, vraagt dat veel energie en aandacht. Zo is het voor iemand die depressief is, bijna niet te doen om actief en scherp te ondernemen. Als je depressief bent is één van de eerste dingen die gebeurt dat de belangstelling voor de dingen om je heen minder wordt. Vaak heeft iemand dan ook niet de energie om in het bedrijf nog te doen wat nodig is.
Bijeenkomst van betrokkenen en platform
De gemeente Hof van Twente heeft Mediant Geestelijke Gezondheidszorg en Stimuland gevraagd naar de problemen te kijken. Op 15 januari 2015 heeft vervolgens een bijeenkomst plaatsgevonden met boeren en boerinnen, “erfbetreders” (voedervoorlichters, dierenarts, accountant), LTO afdeling Hof van Twente en de ZOB (Zorg om Boeren en Tuinders). Tijdens de bijeenkomst was er veel herkenning en is besproken wat men vanuit de eigen achtergrond aan de problemen kan doen zodat op tijd hulp wordt gezocht door zowel de boeren als het netwerk van de boeren.
Duidelijk is geworden dat men behoefte heeft aan een platform waarin alle nodige informatie en contacten te vinden zijn. Het platform kan boeren, ondersteunende erfbetreders en hulpverleners (maatschappelijk werkers en huisartsen) informeren waar ze met hun vraag naar toe kunnen. De gebiedsmanager van de gemeente Hof van Twente gaat samen met LTO en Mediant Geestelijke Gezondheidszorg met het platform aan de slag. Inwoners die graag meer informatie willen kunnen contact opnemen met Wilco Pasman via 06 13488659.