Höfte januari 2022 online: ‘Eens kijken wat 2022 ons gaat brengen’

Januari: Het is weer die tijd van het jaar… om na te denken over je goede voornemens. En of je ze überhaupt zou moeten maken. Afvallen, elke dag de krant te lezen, minimaal vier keer per week te sporten, alleen nog in het weekend alcohol te drinken, vrienden vaker te zien en minder tijd op social media te spenderen.

Eens kijken wat 2022 ons gaat brengen. En laten we ook terugkijken op wat het afgelopen jaar ons gebracht heeft. De tijd vliegt, voor je het weet is het kerst 2022. Kijk eens in je agenda wat je allemaal hebt meegemaakt dit jaar, loop door de foto’s in je telefoon om terug te halen welke avonturen je beleefd hebt en welke vrienden je gezien hebt.

Wat gaat het corona beleid ons brengen? Op 6 januari 2021 werd de eerste vaccinatie gezet en dacht Nederland licht aan het einde van de tunnel te zien. Het land is dan nog in lockdown, maar met het vooruitzicht dat straks bijna iedereen gevaccineerd zal zijn, neemt het optimisme toe. Op 23 januari werd een avondklok ingesteld: tussen 21.00 en 4.30 uur mocht er niemand meer de straat op. Het leverde bijzondere anekdotes op in Hengevelde, achtervolgingen en aanhoudingen waren aan de orde van de dag.

Positieve berichten waren er ook. Nadat eind april de avondklok was opgeheven en de terrassen weer open mochten, ontstond onder de Nederlandse bevolking een gevoel van bevrijding. Ze stonden even massaal achter de versoepelingen en begonnen zich minder aan de coronamaatregelen te houden.

Eind juni mag bijna alles weer. De horeca gaat open, evenementen kunnen doorgaan, jongeren mogen “dansen met Janssen”, aldus minister De Jonge. Het wordt een fiasco. De besmettingen nemen weer snel toe, de versoepelingen worden weer teruggedraaid en premier Rutte biedt zijn excuses aan.

Op 25 september wordt het einde van de anderhalvemetersamenleving afgekondigd. Wel wordt een coronatoegangsbewijs – met QR-code – verplicht in horeca en zalen. Het coronatoegangsbewijs raakt snel ingeburgerd, het verschaft de meeste mensen de vrijheid waar ze zo naar verlangd hebben. De discussie verplaatst zich naar 2G: het systeem waarin alleen gevaccineerden en genezen toegang krijgen. Een nipte meerderheid (55%) steunt het 2G-principe, maar een substantiële minderheid (31%) niet.

Ondertussen lopen de besmettingen weer op en de ziekenhuizen vol. Half november moeten de niet-essentiële winkels om 18 uur en horeca en supermarkten om 20 uur weer dicht.
Het begrip van gevaccineerden voor niet-gevaccineerden neemt af, gevaccineerden zijn in sterkere mate voor maatregelen die niet-gevaccineerden thuishouden, zoals 2G.

In sommige Europese landen wordt een vaccinatieplicht ingevoerd, maar daar is in Nederland geen meerderheid voor (36 procent is voor, 43 procent is tegen, de rest antwoordt neutraal of weet het niet). Het gevoel van saamhorigheid is flink gedaald. Nog maar 12 procent is het eens met de stelling: ‘Door deze crisis ervaar ik meer saamhorigheid om mij heen’. Aan het begin van de crisis was dat 54 procent.
Op zaterdag 18 december maakt premier Rutte bekend dat het land opnieuw in een lockdown gaat.

Op naar 2022, maar wat ons dit gaat brengen?

KLIK HIER VOOR DE HÖFTE VAN JANUARI 2021 of op het icoontje bovenaan deze site