Jenny en Toos doen Hengevelde aan!

Geen Alpe d’HuZes dit jaar. Toch trekken Jenny Berends uit Vaassen en Toos Herms uit Epe de wandelschoenen aan voor het goede doel. De twee vriendinnen gaan op pad door Oost-Nederland en doen dorpen aan die qua naam doen denken aan het proces dat een kankerpatiënt doormaakt. Te beginnen in Ziek en met Nooitgedacht als eindbestemming. Als voorbereiding van de wandeltocht hebben ze allerlei mensen benaderd voor een overnachting. Overal was men enthousiast en mogen ze gratis overnachten. Zo belandden ze ook in Diepenheim bij hotel ’t Holt en op de koffie bij Thea Roelink in Hengevelde. Thea:

“Ze kwamen bij toeval bij mijn nichtje in Sint Isidorushoeve terecht. Zij liepen vervolgens mee naar Hengevelde en belden of ik voor koffie en thee kon zorgen. Onderweg kwamen deze 2 dames, met 4 medewandelaars op de thee bij ons.  Als voorbereiding van de wandeltocht hebben ze allerlei mensen benaderd voor een overnachting. Overal was men enthousiast en mogen ze gratis overnachten, ook bij hotel ’t Holt! De dames waren erg gezellig, ze hadden heel wat te vertellen! Ik ben na de thee een eindje meegelopen over de nieuwbouw van Hengevelde. We kwamen dus óók langs het pannenbier…Iedereen kon doneren! (zie de foto hieronder)
De route die ze doen levert allemaal geld op. Overal gaan de dames op de koffie. Ze hebben een zak bij zich waar iedereen vrijblijvend geld in kan doen en ze hebben ook een website waar je de hele route kunt volgen’.

www.opgevenisgeenoptie.nl

 

Overnacht werd er dus tussen Hengevelde en Diepenheim: José Rouhof van hotel ’t Holt: ‘In februari werd er al contact met ons opgenomen, of ik daarvoor open stond. Natuurlijk stonden wij daar voor open! Als snel werd duidelijk, het betrof hier een groep die allemaal familieleden hebben verloren aan kanker. Ze hebben een route gemaakt van plaats naar plaats, met allemaal bestemmingen die een verwijzing hebben met kanker. Daarbij moet je denken aan; Rekken, tijdrekken. Diepenheim, diepgaan. Nu zijn ze onderweg naar enter in de trend van: Druk op de knop/enter en we beginnen weer overnieuw. Ze hebben hier gratis overnacht inclusief ontbijt en diner.

Jenny en Toos wandelen voor kanker door Oost-Nederland: Van Ziek naar Nooitgedacht

Geen Alpe d’HuZes dit jaar. Toch trekken Jenny Berends uit Vaassen en Toos Herms uit Epe de wandelschoenen aan voor het goede doel. De twee vriendinnen gaan op pad door Oost-Nederland en doen dorpen aan die qua naam doen denken aan het proces dat een kankerpatiënt doormaakt. Te beginnen in Ziek en met Nooitgedacht als eindbestemming.

Natuurlijk willen ze niets liever dan die bekende Franse berg op om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen voor onderzoek naar kanker. Het zit er niet in, corona zet dit jaar opnieuw een dikke streep door Alpe d’HuZes. ‘Helaas staat kanker niet stil’’, vertelt Jenny Berends uit Vaassen. ‘Maar de onderzoeken gelukkig ook niet. Daarom moest ik iets doen, iets bedenken om toch geld in te zamelen voor dit goede doel. Maar hoe dan? Na heel wat gepieker was ik eruit: ik ga wandelen. Net als we normaal gesproken elk jaar op de eerste donderdag van juni op de Alpe d’Huez doen’.

Gedachten

Om haar gedachten om te zetten in een concreet plan, benadert Jenny (55) begin dit jaar de 69-jarige Toos Herms uit Epe. Ze kennen elkaar van team De Keet-Herms. Deze groep doet al jaren mee aan het evenement voor KWF in Frankrijk. ‘We gaan het samen doen, ik loop met je mee’, riep ik spontaan toen Jenny mij vertelde over haar idee voor een bijzondere wandeltocht’, licht Toos toe.

In de weekenden lopen we samen en bedenken we van alles. Samen kom je verder

Toos Herms (69)

Ze begint direct met trainen. ‘Hup, schoenen aan en naar buiten. In de weekenden lopen we samen en bedenken we van alles. Samen kom je verder. Echt, van het één komt het ander’’, heeft Toos ervaren. ‘Een arts kan iets doen voor een patiënt met kanker. Wij zijn geen artsen, maar we proberen op onze eigen wijze te helpen, iets te betekenen voor de ander’.

Ziektefases

De twee vriendinnen gaan vanaf donderdag 3 juni tien dagen lang elke dag 20 kilometer lopen door dorpen en buurtschappen in Oost-Nederland. De plaatsen die Jenny en Toos passeren en waar ze de nacht doorbrengen, verwoorden de ziektefases van een kankerpatiënt. De wandeltocht begint in het buurtschap Ziek in de Achterhoek en eindigt in het Drentse plaatsje Nooitgedacht.

Nooitgedacht heeft meerdere betekenissen. Nooit gedacht dat je misschien wel schoon van kanker zou zijn of dat wij dit zouden doen

Jenny Berends (55)

‘We gaan al wandelend door de verschillende fases waarmee een kankerpatiënt mee te maken krijgt. Op dag één bijvoorbeeld starten we in Ziek en lopen we via Heelweg naar Lichtenvoorde. Je wordt ziek, maar hoopt op genezing, op helen. Hopelijk geeft een arts je een lichtpuntje. Op dag twee gaan we via Vragender richting Rekken, als je ernstig ziek bent, hoop je tijd te kunnen rekken’’, legt Jenny uit. ,,Via Hardenberg, wat staat voor een moeilijk te beklimmen berg, komen we aan in Nooitgedacht. Dit buurtschap is het eindpunt van de wandeltocht. Nooitgedacht heeft meerdere betekenissen. Nooit gedacht dat je misschien wel schoon van kanker zou zijn, dat ze zo ver met de onderzoeken zouden zijn. Of dat wij dit zouden doen’.

Jenny Berends (l) en Toos Herms gaan wandelen voor KWF

Beide vrouwen hebben van heel dichtbij meegemaakt hoe verwoestend kanker kan zijn. Toos verloor in 2014 haar man Cor Herms op 63-jarige leeftijd aan longkanker. Jenny raakte haar beste vriendin Helmie kwijt, zij stierf drie jaar geleden aan de gevolgen van darmkanker. Zowel Cor als Helmie bezocht de Alpe d’Huez. Beiden waren toen al ernstig ziek.

‘Het heeft diepe indruk gemaakt op ons. Er zijn daar mensen die nog ziek zijn of genezen zijn’’, zegt Jenny. ‘Maar er zijn ook mensen zoals Toos en ik, die de berg opgaan voor de ander. Om zo allemaal bij elkaar te zijn, dat is heel indrukwekkend. Dat gevoel laat zich bijna niet omschrijven. Er komt zoveel samen.’’

We nemen het hoognodige mee. Twee onderbroeken, twee bh’s en wat handdoeken’

 

Toos Herms (69)

De wandelroutes zijn uitgestippeld, hun rugzakken gevuld. ‘We nemen het hoognodige mee. Twee onderbroeken, twee bh’s en wat handdoeken. We hebben sneldrogende sportkleding gekocht, daar kun je zo mee onder de douche. Wij weer schoon, de kleding ook’, lacht Toos.

Ook de overnachtingen zijn geregeld. ‘Alle slaapplekken zijn kosteloos beschikbaar gesteld, heel tof. Allemaal heel verschillend. De ene nacht liggen we in kleine twijfelaar samen of slapen we op een opklapbed in de kantine van een minicamping. Maar er zit ook een overnachting bij een B&B in.’’

Slapen in de truck

De laatste nacht hebben ze misschien wel de meest bijzondere slaapplek: in Orvelte in de truck met trailer waarmee Toos en Cor mee naar de Franse berg zijn geweest. ‘De zoon van Toos heeft hiervoor gezorgd. De trailer is omgebouwd tot slaapplek. Bovendien is dan ook bekend welk bedrag we bij elkaar hebben gelopen. Dus we hopen op een mooie finish’