‘Gemeente Hof van Twente eist 4 miljoen euro van IT-bedrijf’

De Hof van Twente wil de schade die is ontstaan door de hack eind 2020 verhalen op het IT-bedrijf Switch omdat het bedrijf volgens de gemeente onvoldoende beveiliging bood tegen hackers. Dat laat de TC Tubantia op donderdag weten (klik). Een poging om de zaak te schikken, leverde twee weken geleden niets op.

Hiermee wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het pijnlijke en gecompliceerde dossier. Na de hack eisten de criminelen 800.000 euro van de gemeente om de gegevens weer vrij te geven. De Hof van Twente ging daar niet op in maar bouwde een geheel nieuw netwerk. Ook werd een deel van de versleutelde data teruggehaald door cyberexperts.

De vraag wie opdraait voor de kosten, is echter nog niet beantwoord. Onderzoek wees uit dat het op verschillende vlakken is misgegaan. Volgens de Tubantia ontbrak er bijvoorbeeld een belangrijke back-up op een losgekoppeld netwerk. Burgemeester Nauta liet in het verleden al vaker doorschemeren het IT-bedrijf verantwoordelijk te houden. ‘We hebben vertrouwen gegeven in de leverancier. Dat heeft in dit geval niet goed uitgepakt.’

Switch, dat nu werkt onder de naam Dustin, gaf op haar beurt aan niet verantwoordelijk te zijn voor de plekken waar het misging. Zo werd het wachtwoord van het eigen beheerdersaccount van Hof van Twente door een eigen medewerker aangepast in ‘Welkom2020’. “Dat kon in dit geval, omdat de gemeente veel zaken zelf in beheer had en voor slechts een beperkt aantal onderdelen Switch inschakelde. Ook was de systeembeheerder van Hof van Twente verantwoordelijk voor het foutief aanpassen van de beveiligde firewall van de gemeente. Daardoor stond de poort naar buiten open.”

Het Enschedese bedrijf liet eerder ook al weten burgemeester Ellen Nauta van de Hof van Twente persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de reputatieschade dat het bedrijf zegt te hebben opgelopen rondom de hack van de gemeente.

Volgens de krant wordt er nu gezocht naar een datum voor een inhoudelijke behandeling bij een meervoudige kamer. Vermoedelijk gebeurt dit ergens in het laatste kwartaal van dit jaar.

(bron: www.nieuwsuitdelden.nl)