Proef met duurzaam verwerken van Hengevelds bermmaaisel
Op vrijdag 2 december start in gemeente Hof van Twente een proef met duurzaam verwerken van bermmaaisel. Het bermmaaisel wordt op een duurzame wijze gefermenteerd in een Bokashikuil. Dat gebeurt door het bermmaaisel te vermengen met micro-organismen en steenmeel. Vervolgens wordt het luchtdicht afgedekt met landbouwplastic. Na 8-10 weken fermenteren is het bermmaaisel veranderd in een bodemverrijker die de bodem vruchtbaarder maakt en voedt met bacteriën en schimmels. Deze manier van fermenteren heeft veel voordelen: met Bokashi vindt er geen CO2-uitstoot plaats, in tegenstelling tot bij composteren. Bovendien wordt het bermmaaisel niet tegen betaling afgevoerd naar een composteerbedrijf, maar wordt het naar een Bokashikuil gebracht in de directe omgeving. Dat scheelt kosten en kilometers.
Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch afval. Bokashi wordt steeds vaker gebruikt op de bodem in de agrarische sector, maar ook op gemeentegronden en voor huis, tuin en keukengebruik. Het op grote schaal fermenteren van bermmaaisel in een kuil is nieuw. Gemeente Hof van Twente gaat de proef uitvoeren op twee boerenerven in de gemeente: in Diepenheim en in Markelo. Hierbij wordt de gemeente bijgestaan door Bij de Oorsprong, een bedrijf dat o.a. gespecialiseerd is in het maken van Bokashi.
Kijkmoment voor belangstellenden
Agrariërs, gemeentemedewerkers en pers die belangstelling hebben voor de proef zijn van harte uitgenodigd om bij de eerste inkuiling te komen kijken. Deze vindt plaats op vrijdag 2 december op het erf van de familie aan de Stegge, Deventerdijk 12 in Diepenheim (navigatie: Deventerdijk 4). Om 13 uur is het inkuilen in volle gang en is er een kijkmoment voor belangstellenden. Tevens kunnen er op dat moment vragen gesteld worden. Een filmpje over het maken van Bokashi is hier te vinden:
https://www.youtube.com/watch?v=TWkYZBkABHQ&t=5s