Salut geeft een kijkje in de keuken vanwege haar vijfjarige bestaan

In de wekelijks terugkerende rubriek licht Salut de komende weken verschillende werknemers- en ervaringsverhalen uit. Deze week het ervaringsverhaal van Mohammed. Hij is inmiddels 14 jaar, maar moest op jonge leeftijd verhuizen naar een veiliger land. Hoe maak je van je nieuwe huis een thuis? En hoe kan Salut daar aan bijdragen?

Succesvol integreren doe je samen

Het verhaal van Mohammed

14 jaar oud is hij, de Syrische Mohammed. Hij is de derde in het gezin Jamil Alshabo en heeft een oudere broer en twee zussen. In zijn vrije tijd speelt hij graag voetbal met z’n vrienden. Als hij zes jaar oud is, verhuist het gezin van Syrië naar Turkije. Viereneenhalf jaar later volgt opnieuw een verhuizing, dit keer naar Nederland. Die overgang heeft veel impact op Mohammed. Van een Arabisch land waarin praktisch iedereen moslim is met alle bijbehorende gebruiken en gewoontes, verhuist hij naar Delden waar hij niemand kan verstaan en zij hem niet, en hij bovendien alle (ongeschreven) regels niet kent.

Het verschil met zijn vroegere leven is groot, wat maakt dat de situatie hem op sommige momenten frustreert. De verandering heeft veel impact waardoor Mohammed zich terugtrekt of boos voelt. Maar dan komt Mohammed via school in contact met Wesley, jongerenwerker bij Salut. ‘De eerste periode deden we na schooltijd vooral veel spelletjes in het jongerencentrum’, vertelt Mohammed. Ondertussen praatten de twee veel. ‘Over mijn leven in Syrië, over wat lastig was op school en over het bijbaantje dat ik graag wilde hebben.’ Wesley voegt daaraan toe: ‘Het is erg belangrijk eerst een vertrouwensband op te bouwen, om vandaaruit stappen te kunnen maken. Ik gaf hem handvatten om met bepaalde situaties om te gaan en was er voor hem op de momenten dat het wat lastiger ging. Ook zijn we samen gaan kijken naar een bijbaantje, omdat hij graag mee wil draaien in de maatschappij. En terwijl hij steeds meer leerde over de Nederlandse cultuur, leerde ik ook van hem en zijn cultuur.’

Al die beetjes bij elkaar hebben zichtbaar effect

Inmiddels zit Mohammed weer lekker in zijn vel. Van de stille, wat teruggetrokken jongen is weinig meer over. Hij sport met veel plezier bij SV Delden, heeft een bijbaantje in een bloemenwinkel en heeft het naar z’n zin op het CT Stork College. ‘Bij de vakken Bouwen en Wonen kan ik lekker met m’n handen werken’, vindt Mohammed. Binnenkort begint hij met zijn stage bij Stichting RIBO in Hengelo dat gespecialiseerd is in het restaureren van monumentale gebouwen. ‘Ik ben trots op hem’, benadrukt Wesley nog een keer. ‘Hij staat er positief in en pakt alles op, ook al is het Nederlands praten en begrijpen soms nog een uitdaging. Hij laat zich daardoor niet tegenhouden. Dat doet-ie echt goed.’

Meer werknemers- en ervaringsverhalen lezen? Op onze website lees je ze allemaal, waaronder het werknemersverhaal van Wesley ter Grefte, jeugd- en jongerenwerker bij Salut.

www.salut-welzijn.nl/nieuws