Kleur bekennen: Aflevering 12: Stefan Beld

Al jaren is hij gepassioneerd slager. Sinds ruim twee jaar heeft hij samen met Frits van de Riet uit Tubbergen zijn eigen slagerij aan het Weversplein in Goor, genaamd "Uw Slager Frits & Stefan". De droom om voor zichzelf te beginnen had hij al jaren, maar het kwam in een stroomversnelling toen collega Frits en hij ontslag kregen bij de C1000. 'Geluk bij een ongeluk', noemt Stefan dat. Inmiddels heeft hij dertien mensen aan het werk waarvan vijf uit Hengevelde.
Stefan Beld (27), liefhebber van het vak vleeshouwen, bekent kleur.
(door Arthur Schoneveld)

 ‘Jongeren moeten de kans krijgen aan het werk te komen’

NAAM
Stefan Bernardus Heinrich Beld. De laatste twee namen zijn van mijn opa's.  Naar hen ben ik vernoemd.

WOONPLAATS
Hengevelde. Aan de Goorsestraat. Het onlangs wit gespoten huis even buiten Hengevelde richting Goor aan de rechterkant. 

GEBOREN
Op 6 november 1988 op het oude ziekenhuis in Hengelo.

GETOGEN
Aan de Bentelosestraat met mijn ouders en broertje. Johan en mijn oma woonden er ook, in de  woning ernaast. Oma is overleden toen ik 10 was. We hadden veel vrijheid, je kon buiten spelen als kind zijnde. Ik heb er een erg leuke tijd gehad. Het was natuurlijk anders dan in de wijk, je kon niet zomaar de straat oplopen. Het was vooral oma die dat vaak zei.

SCHOOL
Allereerst de Petrusschool in Hengevelde. Vervolgens ging ik twee jaar naar de HAVO in Delden. De derde en de vierde heb ik op het VMBO afgemaakt in Hengelo. Ik ging toen één jaar naar de horeca-ondernemersopleiding. Hier ben ik vanwege de ongelukkige werktijden vanaf gestapt. Mijn moeder werkte bij de C1000 in Goor, waar ik destijds (in 2006) vakantiewerk kon doen in de zomer. Ik vond het zo leuk dat ik ben begonnen met de slagersopleiding in Zwolle. Die heb ik 7 jaar gevolgd. Een lange opleiding met allerlei delen. Je begint als productiemedewerker, daarna winkelslager, chefslager en als laatste heb ik het deel 'ondernemer' afgerond op de slagersvakschool. 

BEROEP
Slager. Op de mooie datum 11-12-'13 zijn Frits en ik onze eigen slagerij begonnen in Goor. In 2006 maakte ik kennis met het vak bij C1000. In 2010 heb ik nog een klein uitstapje gemaakt naar Keurslagerij Brummelhuis in Hengevelde. Dat heb ik een jaar met veel plezier gedaan, maar de C1000 wilde me graag terug hebben en zo geschiedde. In maart 2013 hoorde ik echter dat ik ontslag kreeg. C1000 werd omgeturnd in Albert Heijn en de versafdeling zou verdwijnen gaan. Supermarkteigenaar Guido Brandenbarg had vierkante meters over en zag hier wel een kans voor een ambachtelijke slagerij. De Goorse ondernemer kwam bij Frits en mij of dit niet wat voor ons zou kunnen zijn. We  hebben er niet lang over na hoeven te denken. We kennen de markt in Goor goed en Frits en ik hadden al bijna acht jaar samengewerkt, we waren al goed ingespeeld op elkaar."


Stefan (links) en zijn compagnon Frits waar hij al bijna acht jaar mee samenwerkt.

René Beld, geboren en getogen in Hengevelde.

VADER
René Beld (56), geboren aan de Bentelosestraat in Hengevelde waar hij nog steeds woont. Hij komt uit een gezin van acht. Gerard (woonde in Hengelo, overleden in 2010), Johan en Laurens (Hengevelde),  André (Goor). Suze Blokhuis - Beld (Hengelo) , Annet Grob - Beld (Almelo) en Gerda Semmekrot – Beld (Zeldam) zijn de andere broers en zussen. Alle familieleden van mijn vaders kant zijn in de buurt blijven wonen. 
Hij werkt bij Wegdam Eieren in Lochem als vrachtwagenchauffeur en staat op de markt in Enschede. Een rustige man met humor. Wielrennen is een grote passie van hem, ook mag hij graag op vakantie gaan naar het buitenland. Vroeger hebben we met het gezin veel op de campings gestaan, maar later trokken we naar landen als Turkije.

Maria, de moeder van Stefan. Hier op één van de zonvakanties waar ze erg van kan genieten.>>

MOEDER
Maria Beld – Schomaker (52). Ze is geboren in Goor. Ze komt uit een gezin van vijf. Ze heeft drie broers, Harm Schomaker (woont in Goor), Tonny Schomaker (Drenthe), Martin Schomaker (Enschede) en één zus, Ellen Asbroek – Schomaker (Enter).
Ze heeft jaren gewerkt bij Van de Riet in Ambt-Delden in de schoonmaak. Later werkt ze bij de C1000 in Goor op de afdeling vleeswaren/slagerij waar ik ben begonnen als vakantiewerker. Hier is ze zo’n 10 jaar geleden vanwege gezondheidsredenen mee gestopt. Mijn moeder is een behulpzaam type, staat voor iedereen klaar en praat graag met iedereen in haar omgeving. Ze doet nu vrijwilligerswerk bij de Pellehof. Hier kookt ze voor de ouderen wat ze erg leuk vind om te doen. Ook zingt ze bij MiXX en gaat elke week naar de gym in De Marke."

BROER
Brian (24), hij is mijn enige broertje. Hij werkt bij Morsink Scooters aan de Deldensestraat in Goor. Hij is er monteur en doet ook een stukje verkoop. Al zo’n twee jaar heeft hij verkering met Tess van Rijn uit Neede en op dit moment woont hij nog thuis, maar ze zijn voornemens om  te gaan samenwonen. Brian is een ander type dan ik. Hij is minder gestructureerd in het doen en laten. Als hij iets in zijn hoofd krijgt wil hij dat meteen doen. Ik denk vaak wat langer na over dingen. Ook is hij een aanwezig persoon en altijd in voor een grapje. Ik zie hem niet zo heel veel omdat ik veel aan het werk ben, maar soms komt hij wel eens langs in de slagerij. Als ik hem nodig heb, staat hij wel voor me klaar, dat waardeer ik. Hij houdt van vissen, darten en voetballen.


Brian aan het darten, één van zijn grootste passies.

PARTNER
Ik heb geen partner, daar besteed ik nog geen tijd aan. Misschien komt het nog.

PERSOONLIJKHEID
Zelf ben ik rustig en gestructureerd. Tussen werk en privé is er wel een verschil. Privé vind ik het belangrijk om met veel kameraden om te blijven gaan. Niet alles moet serieus gaan. Op de zaak moet er natuurlijk gewerkt worden, maar wel in een ontspannen sfeer.

AAN MEZELF VERBETEREN?
Meer tijd maken voor sport. Naast het werk wil ik ook wel ontspanning in de vorm van sporten. Eerder ging ik wel eens hardlopen, maar dat komt er te weinig van.

WAT MOET IN DE WERELD VERBETEREN  
Dat er geen oorlog en haat in de wereld is. Zie nu de toestand in Syrië. IS veroorzaakt veel geweld waar onschuldigen de dupe van worden. Dat is onnodig paniek zaaien.

ERGERNISSEN  
Dat mensen te laat komen. Verder stoor ik me aan weinig dingen.

 (favorieten)
HOBBY’S
Ik zie mijn werk als hobby, niet als werk. Ik werk van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, daarnaast vind ik op stap gaan met de kameraden erg leuk.

BOEK
Gertjan Kiers, de vleesbijbel. Gertjan is een slager uit het westen van het land die het vak enorm promoot. Herkenbare dingen voor mij en het leest lekker weg.

MUZIEK
Top 40 muziek. Pop vind ik erg leuk, maar van hardcore hou ik helemaal niet.

CD
Ik heb geen cd’s. André Hazes vind ik erg mooie nummers hebben, maar de tijd van cd's kopen is allang geweest.

ETEN
Vlees, dat is niet zo gek voor een slager, ha ha. Entrecôte en speklappen zijn mijn favoriete vleessoorten.

LAND
Oostenrijk. Daar ging ik eerder wel eens met de familie heen en de afgelopen twee jaar ben ik erheen geweest op wintersport.

STAD
Praag. Een stad met veel historie. Mooie gebouwen met oude kroegjes. Hier zijn we met kameraden enkele keren geweest.

DIER
Een hond. Vroeger hadden we twee honden toen ik bij mijn ouders woonde. Verder hebben we geen dieren gehad in huis.

POLITIEKE PARTIJ
Vroeger was dat het CDA. Maar op dit moment even niets. De partijen die nu regeren, korten veel op de zorg. Buitenstaanders worden meer geholpen dan het eigen volk dat het land heeft opgebouwd. Zij zitten met de gebakken peren, dat is triest.

TV PROGRAMMA
Door het werk kijk ik weinig televisie. Maar 'Nog meer voor mannen' van Maxim Hartman vind ik mooi om te zien. Een programma met veel doordachte humor.

SPORT
Heb ik op dit moment niet. Af en toe kijk ik wel eens voetbal, maar ik volg het niet echt.

AUTO
Dan ga ik voor de Audi Q7, dat vind ik een erg mooie bak.

WAKKER MAKEN VOOR
Je kan me wakker maken voor een leuke avond uit.

TOEKOMST
Ik ben nu heel tevreden. Wat de toekomst brengt, kan alleen maar mooier zijn. Het bedrijf zo doorzetten zou erg gaaf zijn.

LEVENSMOTTO
Dat iedereen gelukkig is en plezier heeft in het leven.


Een trotse Stefan met enkele onderscheidingen voor zijn ambachtelijke vleesproducten.

(of…of)
SPEKLAPPEN OF ENTRECÔTE
Speklappen, die eet ik vaker. Dat is meer mannenvlees, iets meer bite dan het zachtere entrecôte.

OPEL OF FORD
Opel, die hebben mooiere auto’s dan Ford en Hartgerink is mijn buurman.

NEDERLAND OF DUITSLAND
Nederland. Dat is het land waar ik woon en daar ben ik trots op, maar Duitsland is ook een mooi land.

RUSLAND OF VERENIGDE STATEN
Verenigde Staten. Ik heb met beiden niets, maar Rusland mag ik niet. Poetin, hij zet ook de handel met Nederland stop. Het beleid in Rusland schort aan alle kanten.

BINNENMENS OF BUITENMENS
Beide. In de zomer ben ik veel buiten in verband met barbecues en catering, maar de rest van het jaar veelal binnen.

VARENBRINK OF ASSINK
Assink. Als we met de vrienden ergens heen gaan is het daarheen. Varenbrink heeft wel iets nostalgisch, daar kom ik echter niet zo vaak.


Stefan aan het barbequen bij Café Assink, een activiteit die hij vorig jaar samen met Arjan Assink organiseerde. Op de achtergrond smullen de gasten.

UITGAAN OF MET VRIENDEN AAN DE KEUKENTAFEL
Met vrienden aan de keukentafel, dan kun je nog goede gesprekken voeren. De tijd van het echte uitgaan heb ik ook wel een beetje gehad.

DROOG OF ZOET
Geen van beide. Ik heb nog nooit wijn gedronken.

JET REBEL OF RONNIE FLEX
Jet Rebel, die houdt van wat hij doet. Ik vind Ronnie Flex maar een aandachtstrekker.

BENTELO OF GOOR
Dat is een lastige. Vroeger Bentelo omdat ik mensen uit deze plaats in de klas had zitten. Nu Goor, want daar ben ik elke dag, maar ik zie er ook wel Benteloërs hoor!

WILDERS OF RUTTE
Rutte, ik denk dat hij alles meer op een doordachte manier doet dan Wilders.

WINTERSPORT OF STRANDVAKANTIE
Strandvakantie. Daar krijg ik meer rust. Je bent hele jaar al druk, bij wintersport ben je toch veel bezig.

VERHOGING OF VERLAGING PENSIOENLEEFTIJD
Verlaging, ik vind dat jongeren de kans moeten krijgen om aan het werk te komen. Tegenwoordig is 67 de pensioenleeftijd, dat vind ik vrij hoog. Volgens mij heb je als je zo oud bent, lang genoeg gewerkt.

GEEL OF GROEN
Groen. Dat is de kleur van het gras en dat hoort bij WVV’34.


Een jonge prijswinnares van de kleurwedstrijd samen met de slager uit Hengevelde.


Stefan aan het werk, op de achtergrond wordt hij geholpen door goede vriend Robin Eijsink.