Kleur bekennen, aflevering 15: Benny Brummelhuis

Alweer veertig jaar is Benny Brummelhuis werkzaam bij Garage Hartgerink. De Hengeveldenaar werd onlangs gehuldigd voor zijn inzet en trouw aan het bedrijf. Maar bij liefhebbers van de lokale en semi-lokale historie is hij bekend als onderzoeker en schrijver. Van zijn hand verschenen artikelen en bijdragen aan boeken. In 2006 kwam het door hem geschreven boek ‘Van Statie naar Parochie’ uit over drie eeuwen kerkgeschiedenis van Hengevelde.
Benny Brummelhuis (57), diepgelovige historicus en Opel-specialist, bekent kleur.
(door Gijs Eijsink)


Palmpasen 1966. Benny (links) met zijn broers en zussen zijn er klaar voor. Verder vlnr Robert, Brigitte, Thea, Elsa, Harry, Tonnie en Margret.

 

‘De Bijbel staat bij mij met stip op de eerste plaats’

NAAM
Bernardus Albertus Joseph Brummelhuis. Ik ben waarschijnlijk naar mijn oom Bernard genoemd, een ongetrouwde oom die bij ons in huis woonde. Albertus was ook de tweede doopnaam van mijn vader en de meeste katholieken kregen dan nog Joseph of Maria als laatste naam erbij. 

WOONPLAATS 
Hengevelde, alweer 29 jaar aan de Eeftinkstraat.

GEBOREN 
Op 9 juni 1958 in de gemeente Haaksbergen in het ouderhuis in de buurtschap Brammelo op de grens van de gemeenten Neede en Diepenheim. Formeel was ons ouderhuis bekend als Kinkeler Berend, in de volksmond als Keenkel Beernd.


Foto uit de jaren 70.

GETOGEN 
Ook in en rond de boerderij aan de Diepenheimseweg 55. Het was mooi daar, we hadden alle ruimte om hutten te bouwen. Dat deden we veel en we bouwden ze niet al te klein. Eén keer stond hij half op het erf, maar moest toen in verband met een feest afgebroken worden. Dat deed ons als kinderen pijn, zo herinner ik me nog goed.

SCHOOL
De lagere school aan de Schoolweg. Ik zat in de laatste groep die daar de zesde klas volgemaakt heeft. Daarna ging ik twee jaar naar de LTS in Haaksbergen, maar omdat ik automonteur wilde worden moest ik daarna twee jaar naar de LTS in Hengelo. Toen was ik leerling automonteur. Vervolgens ben ik twee jaar naar de EST in Enschede geweest en heb me verder ontwikkeld door drie lasdiploma’s te halen in de avonduren. Toen Opel in 1987 begon met elektronica begon, heb ik daar een opleiding voor gevolgd in de avonduren . Dat was pittig. Eerst deed ik een jaar auto-elektricien, daarna twee jaar eerste auto-elektricien. Daardoor was ik op dat terrein goed geschoold. De laatste tijd wordt het echter alweer moeilijker om de ontwikkelingen allemaal bij te kunnen houden. Verder heb ik nog het APK- en het STEK- diploma gehaald. Die laatste gaat over airco-systemen.

BEROEP 
Automonteur. Formeel werk ik sinds 1 mei 1976 bij Hartgerink. Daarvoor zat ik korte periodes bij Nijkrake, Roessink en Zuthof. Bij Hartgerink nam ik de plek over van mijn beste kameraad Rinus Broekkamp, die verongelukt was. Ik had er al drie keer eerder gesolliciteerd. Door het overlijden van Rinus lukte het, hoe bizar het ook is. Het spijt me nog steeds dat ik toen de moed niet had om even naar zijn ouders te gaan. Dat had ik toen eigenlijk wel moeten doen.

VADER
Hennie Brummelhuis oftewel Keenkelbeerndshennie. Hij is geboren op 9 maart in 1926. Hij was agrariër, had een gemengd bedrijf; koeien, kippen, varkens en er liepen ook eenden en kalkoenen op ons erf rond. Op feestjes en dergelijke trad hij graag op de voorgrond om een sketchje te doen of zo. Hij deed het niet om even op de voorgrond te willen staan. Zijn oom Jan Asbreuk deed dat ook. Het was waarschijnlijk een voorbeeld voor hem. Mijn vader was een rustige man met kennis van zaken. Hij was prettig in de omgang. De opvoeding liet hij vooral aan mijn moeder over. Op 16 juli 2007 is hij plotseling overleden. Ik vond hem in zijn appartement op de Pellehof toen hij al op sterven na dood was. Hij was 81 jaar.

<<2004, Hennie en Annie 50 jaar getrouwd.

MOEDER 
Mijn moeder Annie Hofman kwam uit Beltrum. Ze is geboren op 4 juli 1925. Ze groeide op op de boerderij Hof te Beltrum. Haar moeder – oma Hofman-Te Lintelo was ook afkomstig uit Brammelo; van Erve Belshof. Mijn moeder was rustig en spontaan en net als mijn vader hield ze van humor en moppen tappen. Ze was zorgzaam, je kon met alles bij haar terecht. Voor mij was ze een vertrouwenspersoon. Op 29 november 2004 is ze op 79-jarige leeftijd overleden.

ZUSSEN 
Thea (59) woont in de bedrijfswoning van het ouderhuis. Ze is getrouwd met Marinus Roelink, voormalig prins carnaval. Hij was bedrijfswagen interieurbouwer. Thea doet de financiële administratie bij Gosseling ter Horst BV, een aannemer in Enschede. Ze hebben een dochter, Nadia genaamd, die ook in Hengevelde woont. De zoon van Marinus woont in Australië.
Margret (56) is getrouwd met Louis Morsink van Morsink Tweewielers in Goor. Ze werkt ook in het bedrijf net als hun twee kinderen. 
Elsa (55) woont in Delden. Ze is getrouwd met Bennie Oude Heuvel. Ze hebben drie kinderen. Elsa is huisvrouw, Bennie werkt op het lab bij Nalco Nederland, voorheen Servo.
Brigitte zou nu 51 jaar geweest zijn. Ze is op 5 december 1966 overleden aan een hersenvliesontsteking. Ze is twee jaar geworden. Als baby was lichamelijk al zwak.

De oudste vier kinderen Brummelhuis op de lagere school. Vlnr Harry, Tonnie, Thea en Benny>>

BROERS
Harry (61) werkt en woont in Almelo. Hij is docent veehouderij en economie op het AOC Oost. Hij is getrouwd met Laura. Ze hadden vijf kinderen, maar een tweeling is kort na de geboorte overleden. Tonnie, nu Toon geheten, is 60 jaar en woont in Oldenzaal. Hij was getrouwd met Ria. Ze hebben twee kinderen. Tonnie mag zich sinds 13 april 2015 ook opa noemen. Hij is freelance instrumentengeneer in de industriële sector. Qua uiterlijk lijkt hij op mij, qua interesses zijn we totaal verschillend. We hebben ook gemeen dat we beide niet tot het grijze muizendom behoren.
Robert (53) woont in Frankrijk. Hij was de bedrijfsopvolger, maar zag meer toekomst in Frankrijk en vertrok op 30 november 2000. Hij is getrouwd met Joke. Ze hadden één dochter, maar die is overleden.
We hebben een goede familieband samen. Via e-mail en telefoon hebben we contact en verder zien we elkaar op familiefeesten en verjaardagen.

<<Benny en Annemarie

PARTNER 
Annemarie Essink (56) van de Kremer uit Rietmolen. Ze is gescheiden, heeft drie kinderen en een kleindochter. Ik loop nu af en toe achter de buggy en verschoon luiers. Annemarie en ik hebben een latrelatie. Ze werkt in de verzorging, is nogal stil en gesloten. Ze is heel gelovig. Daardoor zijn we bij elkaar gekomen. Sinds een verjaardag van een kameraad op 30 december 2008 zijn we samen, maar ik kende haar al heel lang.

KINDEREN 
Nee. Ik ben bewust kinderloos, maar was niet bewust vrijgezel. Ik ben nogal onzeker en wilde dat niet aan de volgende generatie doorgeven.

PERSOONLIJKHEID 
Als ik me ergens in vastbijt dan zal en moet het zó gebeuren. IK ben consequent, conservatief en ben vanwege mijn onzekerheid heel secuur. Ik hou van rust, ben graag in de natuur en geloof in de Heere Jezus. Hij staat bij mij op de eerste plaats, zelfs boven Annemarie.

WAT MOET ER AAN MEZELF VERBETEREN
Ik ben een tevreden mens, maar moet wat zelfbewuster worden.

IN WERELD VERBETEREN
Meer naastenliefde.

ERGERNISSEN 
Weinig.

(favorieten)
HOBBY’S
Het doen van historisch onderzoek. Ik ben momenteel bezig met de waterlopen rond de voormalige watermolen in Markvelde. Enkele jaren geleden was ik medeauteur van een boekje over de school in Markvelde en heb ik een artikel geschreven over de cycloon in Neede in 1927. Vroeger was ik een motorliefhebber, maar daar ben ik mee gekapt. Het is nu te druk op straat. En als ik ergens mee stop, dan ben dus gestopt.

BOEK
De Bijbel staat met stip op de eerste plaats. De Heere is mijn steun en toeverlaat.

MUZIEK
Nauwelijks.

ETEN
Rauwe rode zalm.

LAND 
Israël. Omdat Jezus er geboren is en omdat het in historisch opzicht een van de meest interessante landen van de wereld is. Ook de natuur is er prachtig. Het ligt op de grens van diverse continenten.

STAD
Parijs en Jeruzalem. Parijs is dichtbij. Het is een compacte stad. De architectuur spreekt me aan, het klimaat is er lekker en de stad straalt veel rust uit. Het Franse leven vind ik prettig. Jeruzalem kies ik vanwege de geschiedenis en omdat het openbare leven van Jezus zich daar voor een groot gedeelte heeft afgespeeld. 

DIER
Geen

POLITIEKE PARTIJ 
Christen Unie. Omdat deze partij de Christelijke waarden vertegenwoordigt, maar dat niet al te extreem doet.

TV PROGRAMMA 
Ik heb geen tv, omdat er voor mij niks op is.

SPORT
Geen.

AUTO 
De Opel. Vanzelfsprekend.

WAAR MOGEN JE ’s NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Nergens voor. Ik slaap graag verder.

TOEKOMST
Doorgaan met werken tot mijn 64ste bij Hartgerink. Ik werk er met plezier. En ik besteed ook graag tijd aan mijn hobby’s en aan Annemarie.

LEVENSMOTTO
Een ander niks tekort doen.

<<2014. Automonteur Bennie aan het werk in het bedrijf van Hartgerink in Lochem.

(of…of)

CDA of PvdA
Geen van beiden. Ik begrijp de C van CDA niet en van de PvdA wil ik helemaal niks weten. Ze zijn nogal antichristelijk.

FORD OF RENAULT
Geen mening. Een auto is een auto.

CLINTON OF TRUMP
Clinton. Trump is veel te radicaal. Een hoop kabaal, maar wat eruit komt is twijfelachtig.

MUNSTERMAN OF VAN DER LAAN
Ik heb niks met voetbal.

PETRUS OF PAULUS
Ze zijn voor mij gelijk. Maar ik kies voor Paulus vanwege zijn nalatenschap in de Bijbel. Van Petrus spreekt me het karakter meer aan. Hij was wat menselijker.

PIZZA OF ZUURKOOL
Geen van beiden, maar vooral geen zuurkool.

ISIDORUSHOEVE OF MARKVELDE
Markvelde, onder andere omdat ik daar historisch onderzoek doe.

VAN NIEUWKERK OF TAN
Ken ik niet. Nooit van gehoord.

ABRAHAM OF ISAAK
Abraham. Omdat zijn vertrouwen in de Heere zo sterk was dat hij wist dat God het leven van zijn eigen zoon op de een of andere manier zou sparen.

GROLSCH OF HEINEKEN
Ik ben geen pils liefhebber. Ik hou wel van bier, vooral Belgische bieren.

FRANCISCUS OF BENEDICTUS DE 15E
Franciscus is een paus van deze tijd.

FRANKRIJK OF ENGELAND
Frankrijk, vooral vanwege Parijs. Ook de Jura is een mooi gebied.

ISLAM OF BOEDDHISME
Geen van beide. Ik heb maar één geloof en dat is het Christendom.

DOUWE BOB OF ANOUK 
Met de hedendaagse muziek heb ik totaal niks.

GEEL OF GROEN
Groen, vooral in mei.


Twee pagina’s uit het trouwboekje van Benny’s ouders.


De trouwfoto van Benny’s ouders Hennie en Annie.


Jaren 70. Benny’s jongere zussen Margret en Elsa en broer Robert.

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.