Kleur bekennen, aflevering 16: Theo Doeschot

Onlangs waren hij en zijn vrouw Ria 40 jaar getrouwd. Theo Doeschot: boer, metselaar, timmerman, jager en nog meer. Veel Hengeveldenaren zullen hem kennen als president van de Höftemennekes, een functie die hij 11 jaar bekleedde alvorens hij het stokje overdroeg aan Harry Scholten. De goedlachse Wegdammer is overal te vinden en tijdens het Carnaval en de Zomerfeesten is hij nog nooit op vakantie geweest, die feesten gaan hem absoluut niet mis. Maar een en al feest is het niet, de 64-jarige Theo maakt zich mometeel regelmatig zorgen en met name over de varkenssector waarin het zware tijden zijn. En ook over zijn boerderij, want hoe gaat het verder wanneer hij ermee stopt?
Theo Doeschot, krasse alleskunner bekent kleur.
(Door Arthur Schoneveld)


"Mijn eerste loon was 60 gulden in de week"

NAAM
Theodorus Gerardus Doeschot. Vernoemd naar mijn moeder die Theodora heette.

WOONPLAATS
Hengevelde, aan de Vondersweg samen met mijn vrouw. Het ligt nog net in Hengevelde, vlak achter ons huis ligt de Wienerbentelerscheidingsweg waar Wiene en Bentelo beginnen. De grond waar we wonen heet'De Lage Riet'. Vroeger groeide hier riet omdat het laag en nat was. Toen er gras kwam, groeide het wat later in het jaar. Vanaf juli kon je pas grasmaaien, zo laag was het op deze grond.


Theo laat een kip zien aan kleindochter Ruby, in de achtertuin aan de Dorreweg.

GEBOREN
In het ziekenhuis Stad Delden en opgegroeid aan de Beldsweg op het oudershuis van de familie. Destijds lag het nog aan de Kerkstraat 'G8 Post Goor' zoals de postcode toen luidde. Post Goor was het postkantoor van "n Oaln Braakhoes", we noemden hem altijd bromsnor, ha ha. Hij had het postkantoor in Hengevelde. De post werd aangevoerd vanuit Goor, vandaar de naam.

SCHOOL 
Ik ben begonnen op de basisschool aan de Schoolweg, tegenwoordig Wethouder Goselinkstraat. Ik weet het nog goed met de juffen Holthuis, Wassenberg, Dost en Stronk. Ook had ik les van meester Roorda. Achteraf gezien een mooie tijd, er werd heel anders les gegeven. Het was veel harder en er stond druk op de ketel. Soms kreeg je letterlijk en figuurlijk een tik over de vingers. Nu is het veel spontaner en leuker. Erg losjes en toch steken ze wat op. 
Na de lagere school ging ik naar de ambachtsschool in Haaksbergen, drie jaar timmeren en een jaar metselen.

BEROEP 
Metselaar en timmerman. Ik heb na mijn school gesolliciteerd bij Kleinsman in Bentelo en heb daar heb ik een jaar gewerkt. Mijn eerste loon was 60 gulden in de week. Daar ging ik weg, omdat ik in Goor meer kon verdienen bij Roetgerink aan de Deldensestraat. Ook heb ik nog een jaar bij Kuipers in Hengevelde gewerkt, maar dat was geen succes. Toen ik 21 was, heb ik een varkensschuur gebouwd. Dat was in 1974. Ik begon met 800 varkens, dat was het minimum in die tijd om te kunnen bouwen.
Mijn leeftijdsgenoten bouwden een varkensschuur buitenaf. Dat leek me wel wat en zo hebben we het gedaan. Als je een schuur bouwde in die tijd, dan kon je er een huis bijzetten. Zo zijn wij ook hier terecht gekomen. In 1984 breidden we het bedrijf uit. Nu hebben we zo´n 1400 varkens, die ik nog altijd onderhoud naast mijn werk op de bouw.


Theo samen met zijn ouders.

VADER 
Johannes Bernardus Doeschot, geboren aan de Beldsweg waar ik ook opgroeide. Hij is overleden 1991, toen was hij 93. Een goede man die de boer was hier op het land. Hij had koeien en werkte ook met paarden. Vooral de paarden was zijn drive. Pa maakte als boer mee dat de eerste trekkers kwamen. Het laatste stukje langs de sloten kon je niet met de trekker, dat deed hij met de zware Belgen. Hij was op dat moment helemaal de man, omdat zijn paarden konden wat de trekker niet kon. Voor hem heb ik veel respect. Naast het werken heeft hij ook nog eens negen kinderen grootgebracht.

MOEDER 
Maria Theodora Ter Braak, zij was 13 jaar jonger dan mijn vader. Ma is geboren in Hupsel, achter Eibergen vlakbij de Ballastput, op boerderij 'Op het Alferink'. Ze is in 2000 overleden op 90-jarige leeftijd. Een typische boerenvrouw die het huishouden en een grote moestuin onderhield. Zij had de zorg over de negen kinderen die ze heeft gekregen. Het was hard werken in die tijd zoals op elke boerderij. Ze liet alle kinderen doen wat in de mogelijkheden lag en was zeer zorgzaam.


Vlnr: Ben, Theo, Jo, Betsie, Frans, Harry, Ans, moeder, vader en Marietje. Willemien ontbreekt op de foto

ZUSSEN
Ik heb vijf zussen. Ans Ottenschot-Doeschot is de oudste, Ze is 78 en getrouwd met Jan Ottenschot en woonachtig in Hengevelde. Ze hebben drie kinderen. 
Jo Lansink – Doeschot. Jo is in 2008 overleden en 72 geworden. Ze was getrouwd met Jan Lansink, woonde in Hengevelde op het moment van overlijden, daarvoor heeft ze in Sint-Isidorishoeve gewoond en samen hebben ze vier kinderen.
De derde in de rij is Marietje Nijhuis–Doeschot. Zij was getrouwd met Jan Nijhuis die inmiddels is overleden. Ze is 75 jaar en woont in Hengevelde. Jan en Marietje hebben drie kinderen.
Dan komt Betsie Borre–Doeschot, ze woont in Bentelo en is getrouwd met Gerard Borre. Zij is 74 jaar en hebben vijf kinderen. 
De laatste in de rij is Willemien Kamphuis–Doeschot. Ze woont in Buurse en al sinds 2001 weduwe van Huub Kamphuis. Ze hebben samen vier kinderen.

BROERS 
Ben, hij is de oudste van de jongens. Op 20 mei 2001 is hij overleden op onze 25-jarige trouwdag. Ben was getrouwd met Josephien Exterkate. Hij was 54 toen hij overleed. Ben en Josephien hebben drie kinderen en Josphien woont nog aan de Beldsweg op het oudershuis. Dan komt Harry. Hij is getrouwd met Agnes ten Dam en ook woonachtig in Hengevelde. Ze hebben vier kinderen. Harry is de tweelingbroer van Frans. Hij was getrouwd met Thea Exterkate, zus van Josefien (de man van Ben). Thea is is overleden 2005. Frans woont nu samen met zijn vriendin Gees uit Rijssen.


Theo en Ria, op vakantie in Schwerin (Duitsland, 2014)

PARTNER 
Ria Doeschot – Scharenberg. 61. Geboren in Haaksbergen. Ik heb haar leren kennen op de bruiloft van broer Frans en Thea. De bruiloft was bij Assink waar we zelf ook later zijn getrouwd (20 mei 1976). Onlangs hebben we bij ons op het erf het 40-jarig huwelijk gevierd. Een erg gezellig feest waarop 80 man uitgenodigd was. Ria is zeer sociaal en toen ik nog president was van de Carnaval was ze er zeker net zo druk mee als ik. Ze is sinds we samen zijn, mijn steun en toeverlaat.

KINDEREN 
We hebben vier kinderen. Rob (36) is de oudste. Hij werkt bij bouwbedrijf Tuinte als metselaar/timmerman. Hij heeft twee rechter handen en staat me altijd half, hoewel alle kinderen dat wel doen. Hij is getrouwd met Miriam Reuver. Ze hebben twee kinderen, ze wonen in Hengevelde. Hij mocht nooit lid worden van de carnavalsvereniging, omdat hij anders de prins al te weten kon komen, ha ha.
Dan komt Inge Doeschot (35), onze oudste dochter. Ze is getrouwd met Patrick Broshuis en consulente bij woningbouwvereniging De Woonplaats in Enschede en woont in Hengevelde.
Derde in de rij is René (31). Hij is op dezelfde dag geboren als Ria. René woont samen in Hengevelde met Jacqueline Everink. Ze hebben twee dochters. Hij werkt bij Verhoeven Groen als hovenier en onderhoudt allerlei treinstations. Zij zijn in verwachting van hun derde kind.
De jongste is Anouk (29) en werkt bij Aveleijn Bernadettebos in Neede als begeleidster van verstandelijk beperkten met gedragsproblemen. Anouk woont samen met Jeffrey Bloemen. Ze hebben geen kinderen.


Theo en Ria Doeschot met (schoon)zoons, (schoon)dochters en alle kleinkinderen onlangs tijdens hun 40-jarig huwelijk

PERSOONLIJKHEID 
Ik ben meestal ‘wel good te passe’, zoals ik dat altijd zeg. Ik ben een opgewekt persoon en mag graag overal bij zijn. Als er wat te doen is in het dorp, ben ik er wel bij. Het ontmoeten van mensen vind ik leuk en in het dorp hoor je overal wat over. Ik hou van de gezelligheid, dit komt terug in carnaval en zomerfeesten. Dan zorg ik dat ik nooit op vakantie ben, dat gaat me absoluut niet mis.

WAT AAN MEZELF VERBETEREN
Ik denk eerder de mond dicht houden. Soms denk ik dat ik beter tot tien had moeten tellen voordat ik wat zei.

IN WERELD VERBETEREN
Vrede voor de hele wereld, maar dat is denk ik onmogelijk. De verdraagzaamheid onderling moet beter. Er zijn bijvoorbeeld heel veel goede moslims in de wereld, maar als je de terroristen van tegenwoordig ziet dan is het nog een hele opgave om dit soort mensen van gedachten te laten veranderen. En misschien hebben veel mensen het veel te goed op de wereld. Mensen hebben vrijheid gekregen waar ze niet mee om kunnen gaan. De vrijheid is sommige mensen de baas geworden waardoor ellende ontstaat.

ERGERNISSEN 
Partij van de Dieren en dierenactivisten. Vooral van de laatsten word ik zo moe. Ze breken zelfs in om foto’s te maken van situaties die niet goed zijn. De dieren worden zo goed en vriendelijk mogelijk verzorgd. Zonder groeimiddelen, antibiotica en alles. Ze worden op een waardige wijze verzorgd en geslacht en hebben een mooi leven gehad. Ik snap ook niet dat ze zoveel gehoor krijgen in de poltiiek, daar kan ik me gruwelijk aan ergeren.

(favorieten)

HOBBY’S
Carnaval, ik ben 13 jaar raadslid, 11 jaar bestuurslid en 11 jaar president geweest. 11 is een heilig getal bij de Carnaval en daar heb ik wel gehoor aan gegeven.
Ik mag ook graag fietsen met mijn vrouw. We hebben een E-bike en hier in de buurt heb ik alles wel gezien, maar de uitstraling met houtwallen, soorten granen en landschap blijft mooi. Soms gaan we ook naar Drenthe, de Veluwe en de Achterhoek, het is overal mooi. 
Ook ga ik nog altijd op jacht. Dat doen we het hele jaar door, maar we schieten van half november tot eind december. Dan is het wild volwassen. De rest van het jaar kijken we waar de dieren zitten en hoe het met de populatie zit. Het jagen doe ik met de heren Ottenschot, Veelers, Averdijk, Ten Heggeler, Sueters en Tibbe.

BOEK
Ik heb nog nooit een boek uitgelezen.

MUZIEK 
Als het kan Nederlandstalig. Tiroler vind ik ook mooi, maar op zijn tijd. Laten we het stemmingsmuziek noemen.

CD
Silvio, een supermooie band die eerder op de Hengeveldse kermis kwam. Zij zongen Top 40 muziek. Eerst openden ze op vrijdag de kermis in het dorp en op zondag waren ze de afsluiter. Wat ging het eraf in die tijd. Ook Boh Foi Toch vind ik een leuke band.

ETEN
Biefstuk en T-bone zijn mijn favoriet. Ik moet zeggen dat ik een echte vleesliefhebber ben. Een gebakken visje aan de viskraam en verse sla uit eigen tuin is ook heerlijk. Waar ik een hekel aan heb is pizza, dat eet ik nooit.

LAND 
Oostenrijk en Noorwegen. Van beide landen kan ik erg genieten. We gaan overigens niet zo vaak op vakantie. We zijn meer dagjesmensen.

STAD 
Amsterdam. Daar gaan Ria en ik nog wel eens heen. Alleen de bediening kan er geen Nederlands, daar stoor ik me wel aan.

DIER 
De hond. Maar dan wel mijn hond, een Engelse Springer spaniel. Het is een echte jachthond die altijd meegaat op jacht. Wel moet ik zeggen dat hij er nog niet helemaal klaar voor is. Gelukkig is hij nog maar twee jaar, dus dat kan nog komen.

POLITIEKE PARTIJ 
Dat zou ik niet weten. Ik kies voor degene die het met de boeren voor heeft. Ik stem altijd CDA, maar of ik tevreden ben met alles, dat is maar de vraag.

TV PROGRAMMA 
Ik kijk weinig televisie. Als ik kijk dan volg ik actualiteitenprogramma´s en voetbal. Verder niet zo heel veel.

SPORT
Dat is niet zo moeilijk. Voetbal. Hoewel volleyballen ook mooi is, dat heb ik vroeger ook gedaan.

AUTO 
Nissan. Die hebben we altijd gehad en bevalt me goed. Hiervan is de Quasquai erg mooi, een complete auto en voor de prijs vind ik het een hele mooie auto.

WAAR MOGEN WE JE ’s NACHTS VOOR WAKKER MAKEN 
Laat mij maar liggen, als het belangrijk is dan hoor ik het de volgende dag wel. Dan kan ik er de hele dag van genieten.

TOEKOMST 
Met gefronste wenkbrauwen. De varkensbranche is niet wat het moet zijn. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met het bedrijf, we hebben namelijk geen opvolger.

LEVENSMOTTO
Lang leve de lol en gezond blijven. Genieten binnen de mogelijkheden is het belangrijkst.


De hele familie Doeschot in 1980 toen oma 80 werd

(of…of)

BENTELO OF WIENE
Wiene, want daar ga ik op jacht. Bentelo vind ik ook leuk, maar de jacht is belangrijk.

BIER OF STERKE DRANK
Bier. Ik drink geen sterke drank, daarvan ga je van de benen.

BALKENBRIJ OF BLOEDWORST
Bloedworst, dat is lekkerder.

LOUIS VAN GAAL OF GUUS HIDDINK
Guus Hiddink. Guus komt uit de Achterhoek en heeft niet zoveel bravoure als Louis van Gaal.

HERACLES OF FC TWENTE
Eigenlijk FC Twente, maar zo´n mooie club met zo´n mooi stadion ligt er maar verloren bij. Dan moet het maar verder met Heracles.

NIEUWBOUW OF RENOVATIE
Nieuwbouw. Daar kan je het maken zoals je zelf wilt. Als je maar ruimte hebt, kun je iets heel moois maken.

CDA of PVDA
CDA. Daar zitten mensen in die ik graag mag. Hoewel je Buma van mij wel mag houden. Ik kijk meer naar de gemeenteraad. Daar heb je een gevoel en gezicht bij, omdat het in de buurt is.

WOUTER ASSINK OF NIELS PIERIK
Rob Doeschot ha ha. Nee gekheid, ik hoop dat Wouter het nog een tijdje volhoudt. Hij is een goede keeper en heeft altijd heel veel inzet. Hoewel ik op Niels niets tegen heb, kies ik voor Wouter.

NORMAAL OF BOH FOI TOCH
Boh Foi Toch. Zij praten de liederen mooi aan elkaar en komen uit de streek. Normaal heb ik ook heel vaak gezien, maar Boh Foi Toch heeft prachtige muziek.

VOETBAL INSIDIE OF STUDIO VOETBAL
Voetbal Inside, als ik de kans heb, kijk ik er naar. Maar dat nakaarten van wedstrijden ben ik niet zo van. "Die had de bal daarheen moeten spelen of die speler had daarheen moeten lopen", dat zegt me niet zoveel.

GROEN OF GEEL
Groen, dat is de kleur van de natuur.

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.