Kleur Bekennen aflevering 17: Laurens Vonkeman

Hij is geboren en getogen Hengeveldenaar, nu reeds jaren woonachtig in 020. Ondanks dit gegeven ging afgelopen vrijdag de vlag uit bij zijn woning in de hoofdstad. Hij is net als zijn zoon Kees nog immer supporter van FC Twente. “Ik was erbij hè! Die 0-1 overwinning in het Olympisch stadion. Regen, kletsnat op die open tribune, doelpunt  van cultheld Prince Polley!” 

Laurens Vonkeman, stoer, charmant, dynamisch en bescheiden volgens zijn eigen woorden, bekent kleur.
(Door Raymond Wegdam)

Amsterdam: 'Groot en toch klein, bij mij in de buurt is het ook net een dorp'

NAAM
Laurens Henricus Christiaan Vonkeman . Ik ben vernoemd naar beide opa’s.

WOONPLAATS
Amsterdam 

GEBOREN.
Op 31 oktober 1965

GETOGEN
In Hengevelde in de  Nieuwstraat. Mijn buren waren de families Wender, Screever, Wantia, Ter Riet, Visschedijk, Roetgering en later de Wit (Jan en Elly), Pelle, Klaver en De Wit (Johan en Leida). Mijn vader heeft in het bestuur van diverse verenigingen gezeten, onder andere bejaarden, Charitas, WVV en hij was 25 jaar penningmeester van de Zomerfeesten. De Zomerfeesten waren het jaarlijkse hoogtepunt binnen ons gezin. Ook het wassen van de penningen, na afloop met mijn moeder bij ons achter het huis, herinner ik me nog goed.

SCHOOL
Twickelcollege Hengelo. Elke dag op de fiets met een grote club waarvan een deel in Delden stopte bij Raesfelt Mavo. Wij moesten met een groepje nog even verder naar de Woolderes in Hengelo. Daarna heb ik in Groningen bedrijfseconomie gestudeerd

BEROEP
Controller bij de IT Afdeling van KLM

VADER
Albert Vonkeman, hij komt van oorsprong uit Markelo.. Als ik hem moet karakteriseren dan zou ik zeggen een harde  werker, hij heeft zijn hele leven bij Stork gewerkt in Hengelo en is volop actief geweest in het Hengeveldse verenigingsleven. Vakanties in Oostenrijk en Duitsland waren en zijn voor hem nog steeds het summum.

MOEDER
Truus Lammersen, zij komt uit Bentelo. Ze stond altijd klaar en was de spil in het gezin. Een goed duo samen met mijn vader. Ma is nog altijd actief in onder andere het kerkkoor en heeft nog steeds een volle agenda. Zij heeft heel wat koffie gezet in de tijd dat pa actief was bij de Hengeveldse Zomerfeesten. Al met al waren ze beiden zo’n 42 jaar bij het evenement betrokken.

Broer Roeland (links) met Ed Wender

BROERS
Roeland woont in Rietmolen en is getrouwd. Hij is samen met Ed Wender actief in de podotherapie. Het hoofdkantoor staat in Hengelo en ze hebben vestigingen door het hele land. Roeland en Ed hebben altijd samen ondernomen. Ze kochten als jongetjes al broodjes in Duitsland, die ze dan vervolgens met winst verkochten in Nederland.

<< Frank is ook getrouwd en woont met zijn gezin in Hengelo Hij is kapper en hij heeft een eigen zaak in Oldenzaal. Hij geeft veel trainingen door het hele land. Hij was tijdens de zomerfeesten actief met een barbershop als old scoolkapper.

PARTNER
Nicolien Siewertsz van Reesema. Werkt als huisarts in Amsterdam en is daarnaast heel druk als moeder met alle verjaardagen, sportclubs en ga zo maar door.

KINDEREN
We hebben twee dames, Mette van 11 en Juul die  9  jaar oud is. En één heer, onze Kees die 7 jaar oud is
De meisjes doen onder andere aan voltige. Voltige is zoiets als acrobatiek op een bewegend paard. Kees speelt voetbal en speelt komend jaar in de F1.Ook hij is besmet met het FC Twente virus, mooi toch!

PERSOONLIJKHEID
Stoer, charmant, dynamisch en …. bescheiden.

WAT AAN MEZELF VERBETEREN
Dan moet ik denken aan een uitspraak van Wouter Bos, toen hem gevraagd werd wie/wat hij bewonderde. Toen zei hij: al die Nederlanders die elke maandag weer aan de slag gaan vol goede moed en voornemens. Dat probeer ik ook.Verder geldt ook voor mij, zoals voor velen, nich te volle will’n.  En vooral niet teveel zelf willen doen. Maar je hier bewust van zijn, helpt je al aardig op weg.

IN WERELD VERBETEREN
Goed blijven samenleven blijft een uitdaging, zeker met de groeiende wereldbevolking, meer urbanisatie en mensen die emigreren. De wereld is enorm veranderd in de laatste 40 jaar (daar was ik namelijk zelf bij). Heel veel positieve zaken, maar dat leidt ook weer tot nieuwe uitdagingen. Denk alleen maar eens aan het toegenomen autobezit en gebruik. We moeten het toch goed achterlaten hier, voor de generaties na ons.

ERGERNISSEN
Ik erger me niet zoveel. Ik heb natuurlijk wel wensen en hoop op een mooiere wereld. Maar dat zit voor jezelf vooral in de kleine zaken, binnen eigen gezin en vrienden/familie.

(favorieten)
HOBBY’S

In mijn jeugd heb ik heel veel gevoetbald. Eerst in de wei naast Roorda aan de Goorsestraat, waar nu Louis Tuinte woont. Ik speelde daar onder meer met Christiaan en Hans Roorda, Stefan Semmekrot, Rene en Ronald ten Thije en de Peter en Ronald Klaver. Daarna veel gespeeld op het trapveld bij de Marke. Ook de jongens van Ter Avest speelden veel mee.
Bij WVV heb ik gespeeld in de jeugd en later nog even in het vierde. In de jeugd ben ik een paar keer kampioen geworden, als laatste met de A2. Een heel goed elftal hadden we toen, onder leiding van Bernard Mensink en Gerrit Kamp. Namen van teamgenoten die mij zo te binnen schieten zijn Frank ter Avest, die ruzie had met de trainer van A1 Bennie Hummelink wat voor ons wel heel gunstig was, Ronald ten Thije, Wilfried Hofmeijer keepte volgens mij. Frank Pelle, Jeroen Smit volgens mij ook. Dat was de eerste keer dat ik echt dronken was ha ha, wat een feest! Na de kampioenswedstrijd weet ik mij nog te herinneren waren er spelers die in hun enthousiasme over de Volkswagen Kever liepen van leider Bernard Mensink, Ronald ten Thije ook volgens mij.
Ik vind WVV een prachtclub en volg ze nog altijd. Ik kijk altijd even op de zondagmiddag via Twitter hoe de wedstrijd zich ontwikkelt. Onlangs ben ik nog op het Rupert’s erve geweest en de accommodatie is echt geweldig. Mijn zoon speelt bij een club in de Watergraafsmeer, hier in Amsterdam. Heerlijk elke zaterdagmorgen weer buiten op het veld. Mooi spelletje.

BOEK
Willem Elsschot en Martin Bril. Mooie verhalen.

MUZIEK
Mijn smaak is heel divers. Ik ben zelf uit de tijd van de Simple Minds, Creedence Clearwater Revival, U2 en Mink de Ville die ooit nog in Hengevelde heeft opgetreden.

CD
Amy Winehouse, back to black. Hele goede zangeres, wat een talent.

ETEN
Ik houd van allerlei keukens en restaurants. Soms heb ik zin in een saté met patat, maar echt een avond goed uit eten gaan doe ik ook graag, samen met mijn vrouw of met vrienden erbij.

LAND
Dan kies ik voor Zuid Afrika. Ik heb best wel aardig wat van de wereld gezien, maar ik herinner me deze reis nog heel goed. Zo’n andere wereld en toch die link met Nederland. Het land staat dan ook op mijn lijstje om het nog een keer te bezoeken met het gezin.

STAD
Amsterdam. Groot en toch klein. Bij mij in de buurt is het ook net een dorp.

DIER
Dan kies ik voor de hond. Door de interactie die mogelijk is met dit dier heb ik hier toch wel het meeste mee.

POLITIEKE PARTIJ
De VVD. Deze partij stimuleert ondernemen, samen de koek groter maken. En ik wil iedereen laten meedoen, daar geloof ik in.

TV PROGRAMMA
Studio Sport kijken met mijn zoon op zondagavond is bij ons thuis  weer helemaal geïntroduceerd. Verder kijk ook graag een film of een goede documentaire.

AUTO
Dat doet mij niet zoveel, vroeger meer. Maar als het geld geen rol speelt zou ik zo’n hoge Volvo of BMW kopen.

WAAR MOGEN WE JE ’s NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Een mooi tripje naar het buitenland.

TOEKOMST
Hopelijk lekker doorgaan met het leven te leven.

LEVENSMOTTO
Het leven is nu!

ZOMER OF WINTER
Zomer. Ga je toch wat sneller naar buiten.  Alhoewel, in de afgelopen jaren ben ik ook met enige regelmaat op wintersport geweest met mijn gezin in Tsjechië, dat is ook prachtig.

CILLESSEN OF VERMEER
Cillessen, hij heeft naar mijn bescheiden mening meer potentie dat de keeper van Feyenoord.

DE LANGE OF OOSTERHUIS
De Lange,ik vind haar een erg  leuk mens met veel talent.

GROEN LINKS OF SP
Groen Links, deze partij wil verbeteren. Bij de SP mis ik het optimisme.

AMSTERDAM OF HENGEVELDE
Amsterdam, anders was ik al terug, al volg ik Hengevelde, WVV en FC Twente altijd nog op voet. Het zijn toch de wortels.

AJAX OF PSV
AJAX. PSV is voor mij de club van het grote geld die in het verleden alle spelers bij FC Twente wegkocht. Halvar Thoresen, Jan Vennegoor of Hesselink, Arnold Bruggink en ga zo maar door.

Vlnr: Roeland, vader Albert, Laurens en Frank Vonkeman.

WEGDAMNIEUWS OF NU.NL
Wegdamnieuws natuurlijk! Ik ben echt een dagelijkse bezoeker van de Hengeveldse website en met veel plezier moet ik zeggen. Voor het landelijke nieuws ben ik geabonneerd op de Volkskrant.

KARNEMELK OF THEE
Thee. Karnemelk heeft me nooit gesmaakt.

KLM OF TRANSAVIA
KLM, ik kies voor het nu. Transavia was wel een hoogtepunt in de zin van samen successen boeken in mijn periode dat ik daar werkzaam was.

RUTTE OF WILDERS
Rutte, Wilders kun je toch niet serieus nemen.

FC TWENTE OF HERACLES
FC Twente, ik ging als jongen al naar vak P aan de J.J. van Deinselaan  Ik kom elk jaar nog wel een keertje in de Grolsch Veste.  Dus komend seizoen ook, wat een soap!

PAUL GREFTE OF LAURENS TER HUURNE
Bunt beide beste keerls.

ZOMERFEESTEN OF OP VAKANTIE
Op vakantie, al sla ik de zomerfeesten van Hengevelde bijna nooit over. Dit jaar was ik er op zowel vrijdag en zondag.

GEEL OF GROEN
Groen. WVV shirt was voornamelijk groen in mijn tijd zoals je op de onderstaande foto van het A1 elftal uit 1983 kunt zien. Groen is tevens de kleur van buiten.

Bovenste rij: Tonnie ter Doest,(leider) Jan Escher, Tonnie Wegdam, Vincent Nollen, Gerrit Spijkerman, Christiaan Roorda, Harrie Wolters, Rudy ten Thije, Bennie Hummelink (trainer)
Onderste rij: Laurens Vonkeman, Johan Hartgerink, Brian Kuipers, Paul Grefte, Frank ter Avest, Jeroen Smit, Willy Groot Kormelink.(leider)

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.