Kleur Bekennen, aflevering 22: Mirjam Veldkamp-Nollen

De Hengeveldse sportvrouw pur sang mag zich gelukkig prijzen. Hoewel ze ook tegenslagen heeft gekend, is het leven voor Mirjam Nollen momenteel prettig en positief. Ze woont mooi aan de rand van het dorp, haar vier getalenteerde kinderen gaan goed en zelf wint ze links en rechts leuke toernooien op de regionale tennisbanen. Was de gymnastieklerares in de jaren tachtig handbalster in de eredivisie, tegenwoordig heeft tennis haar hart gestolen en slaat ze de ballen lekker over de netten.
Mirjam Nollen, bakkersdochter en veelzijdig sportvrouw, bekent kleur op haar 57ste verjaardag.
(door Gijs Eijsink)

‘Het verrast me altijd hoeveel mijn vader weet’

NAAM
Mirjam Johanna Laurentia Veldkamp-Nollen. Mirjam is afgeleid van de naam Maria, Johanna komt van mijn oma, waarom de naam Laurentia erbij zit, weet ik niet.

WOONPLAATS
Hengevelde op de hoek van Wegereef en Huneveld. Ik woonde eerst 18 jaar in Hengelo. We wonen hier sinds 2001. Mijn vader had het huis laten bouwen en wilde het verhuren. Wij waren aan het rondkijken. Edwin werkte in Dieren en wilde niet meer dagelijks zover rijden. Mijn vader bood het aan, Edwin leek het heel gaaf om de kinderen in een dorp te laten opgroeien. We deden het. Vlak erna begon Edwin een praktijk in Diepenheim. Dus was het helemaal mooi om in Hengevelde te wonen.

GEBOREN
Aan de Goorsestraat op 10 augustus 1959.

GETOGEN
Ook aan de Goorsestraat en dat was prima. We hadden een fijn gezin met ons zessen en onze ouders. We lieten elkaar in de waarde en moesten natuurlijk ook wel eens meehelpen. Het was een fijne buurt. We woonden naast de familie Assink en daar hadden we een goed contact mee.

<Mirjam (links) en Francis

SCHOOL

De Petrusschool. Die lag nog aan de Schoolweg. De school aan de Diepenheimsestraat heb ik in de zesde klas nog meegemaakt. Ze haalde het Atheneum B diploma op het Twickelcollege in Hengelo. Daar bleek dat ik goed kon sporten en ik vond het ook leuk. Ik zat in Hengevelde op wandelsport en WHC. Ik handbalde één jaar in de jeugd en kwam vervolgens op 15-jarige leeftijd in het eerste team en speelde in de Twentse selectie. Ik koos na het Twickel voor de Sportacademie in Tilburg.

BEROEP
Lerares lichamelijke opvoeding. Na de Kalo ben ik begonnen als lerares lichamelijke opvoeding aan het voortgezet onderwijs. Daarna heb ik ruim 12 jaar gewerkt als grafisch vormgever (FTPdesign Hengelo) en sinds we in Hengevelde wonen ben ik werkzaam als vakleerkracht op twee basisscholen in Goor. Daarnaast werk ik bijna 30 jaar als sneeuwfitdocente voor de Ned. skivereniging. In de winterperiode (eind sept tot half maart) geef ik elke zondagochtend buitentraining (hardlooptraining) afwisselend in Twickel Delden en Lutterzand. Op maandag- en dinsdagavond geef in binnen training in Borne en Delden. Op deze manier probeer ik mensen goed voorbereid (fit) op wintersport te laten gaan. Daarnaast geef ik nog tennis- en zwemtraining.

Theo (2013)>

VADER
Theo (bijna 87). Bakker. Hij werkt nog steeds. In de buurt en buiten het dorp bezorgt hij de artikelen nog steeds. Hij is heel lief en belangstellend. Het verrast me altijd hoeveel hij weet. Daar heb ik veel bewondering voor.

MOEDER
Mieny (83). Ze is huisvrouw. Ze heeft nog lang meegewerkt, maar is nu niet meer bij de zaak betrokken. Ze is zorgzaam en leeft volgens een vast patroon. De tuin bijvoorbeeld ligt er altijd heel verzorgd bij.

ZUSSEN
Francis (55) werkt fulltime in de zaak als verkoopster. Ze is in de nieuwe zaak in Nijverdal de eindverantwoordelijke. Francis is getrouwd met Gerard Peters die ook in de zaak werkt. Ze wonen in Hengevelde en hebben vier kinderen Yorrick, Myrthe, Cyriel en Tristan. Francis is een ijverige vrouw.
Constance (45) woont met haar man Ton Paalman en drie kinderen in Colmschate. Ze is backoffice manager bij Podomedics in Deventer. Constance is nogal leergierig.


1973. Moeder Mieny met de kinderen. Vlnr Mirjam, Constance, Francis, Vincent, Robert en Stefan.

BROERS
Stefan (54) is vertegenwoordiger in bakkerijgrondstoffen. Hij woont in Beckum en is getrouwd met Sandra Mentink. Ze hebben twee kinderen. Stefan is sportief.
Robert (53) woont met zijn vrouw Sue Lin Wong in Diepenveen. Ze hebben geen kinderen. Hij is leraar gezondheidskunde en biologie in Deventer. Hij is ook sportief.
Vincent (51) woont in Hengevelde en is getrouwd met Antoinet Wegdam uit Neede. Ze hebben twee kinderen, Ties en Wout en ze hebben een bakkerij en negen zaken. Vincent werkt hard en is sportief. Hij tennist, is voorzitter van WHC en is actief betrokken bij de gemeenschap.

PARTNER
Edwin Veldkamp (53). Hij heeft een praktijk voor fysiotherapie in Diepenheim. Hij is een fanatiek wielrenner en mountainbiker. Sinds enkele jaren wonen we niet meer bij elkaar.

KINDEREN
Nils (22) woont in Deventer. Hij is aan het afstuderen op de toeristische opleiding van het Saxion. Zijn partner Nadine komt uit Gendringen. Hij is een levensgenieter, is sociaal en houdt erg van reizen. Hij heeft stage gelopen in Columbia en Thailand.

Sietske (21/foto rechts) woont in Enschede. Ze heeft nog één jaar te gaan op het conservatorium waar ze hoopt af te studeren als docent muziek. Ze speelt klarinet in het Twents Symfonieorkest en bij Apollo. Ze zwemt bij WS Twente in Hengelo en heeft regelmatig aan de Nederlandse kampioenschappen meegedaan . In 2013 was ze derde op de vijf kilometer. Sietske is heel ambitieus en niet gauw tevreden met een zesje.

Kars (19) studeert technische geneeskunde op de UT. Hij heeft het eerste jaar afgerond. Hij woont nog thuis en heeft een vriendinnetje uit Borne, Demi genaamd. Kars is een sociale jongen en ook hij zwemt wedstrijden bij WS Twente en traint drie à vier keer per week en ook hij heeft aan de Nederlandse kampioenschappen meegedaan.

Jelte (16) zit op het Twickel College in 6 VWO. Hij tennist veel, speelt voor TV Woolderes en wint regelmatig toernooien. Hij is heel sociaal. Met Jelte krijg je geen ruzie. Als bijverdienste werkt hij bij mijn broer Vincent in de bakkerij.

<Vlnr staand: Jelte en Kars; onder Sietske en Nils.

PERSOONLIJKHEID
Ik ben gek van sport, ben betrokken en sociaal en hoop een goede moeder te zijn voor de kinderen.

WAT MOET JE AAN JEZELF VERBETEREN
Heel veel. Soms moet ik beter doorpakken en wat beter voor mezelf opkomen. Ik krijg nog wel eens te horen dat ik het een ander teveel naar de zin wil maken.

WAT MOET IN DE WERELD VERBETEREN
De aandacht voor de medemens. Er zijn voor de ander.

ERGERNISSEN
Dat veel mensen heel veel met zichzelf bezig zijn. De oorzaak daarvan ligt bij de sociale media.

TOEKOMST
Ik hoop dat mijn kinderen zelfstandige mensen worden en blijven. En dat hoop ik voor mezelf ook plus dat ik hoop gezond te blijven.

LEVENSMOTTO
Pluk de dag. Ik besef het des te meer sinds in 1984 mijn toenmalige vriend Ralf verongelukt is. Geniet van elke dag.

(favorieten)
HOBBY’S
Tennissen, hardlopen en fietsen. Ik kijk nog graag naar handbal. Ik heb zelf bij WHC gespeeld, daarna bij Quick’20 en Olympia Hengelo, in totaal 2 jaar eredivisie en 7 jaar eerste divisie, steeds als linkeropbouwspeelster.

BOEK
Alles van Karen Slaughter.

MUZIEK
Ik vind heel veel muziek mooi. Nu ben ik gek op de muziek van Coldplay.


ETEN
Pizza met vis.

LAND
Dat was Frankrijk en is nu Spanje. Italië vind ik ook mooi.

STAD
Barcelona. Het is een schone stad met veel cultuur en een bijzonder stadion. Ik vind de Spanjaarden ontzettend aardig.

DIER
Ik ben niet zo’n dierenliefhebber.

POLITIEKE PARTIJ
Lastig. De VVD. Mijn ouders stemmen CDA, maar mij spreekt de VVD meer aan.

TV PROGRAMMA
The Voice en 2 voor 12.

SPORT
Tennis en skiën.

AUTO
Een Golf. Die vind ik stoerder dan de Polo. 

POPGROEP
Coldplay. Ze stralen rust uit en ook om de inhoud van de liedjes.

(of…of)
VOLKOREN OF MEERGRANEN
Meergranen, nog gezonder.

HENGELO OF ENSCHEDE
Hengelo is gemoedelijker, Enschede is crimineler.

HANDBAL OF TENNIS
Nu tennis.

KLAVER OF PECHTOLD
Klaver. Ik vind Pechtold zo gezapig.

SCHIPPERS OF DU MOULIN
Schippers. Ik heb zoveel bewondering voor Dafne. Ze ging van de zevenkamp naar de sprint om alles eruit te halen. En het is zo’n puur mens.

ALBERT HEIJN OF ALDI
Albert Heijn heeft goede producten en meer keuze.

OLYMPIA OF BORHAVE
Borhave is nu eredivisie.

VENUS OF SERENA
Serena is de betere van de twee. Ondanks haar maniertjes.

FC TWENTE OF HERACLES
FC Twente. Ik heb veel respect voor de manier waarop ze in de afgelopen moeilijke periode geknokt hebben om overeind te blijven. Het is toch dé club van het oosten.

DOUWE BOB OF RENÉ FROGER
Douwe Bob. Met René Froger heb ik niet veel.

PAUW OF TAN
Tan stelt betere vragen.

SNEEUW OF STRAND
Moeilijk. Toch sneeuw. Ik hou van skiën.

PRUIMEN OF KERSEN
Pruimen. Zijn allebei lekker.

GEEL OF GROEN
Geel. Ik had vroeger altijd al een hekel aan alles wat groen was.


1966. Theo en Mieny met de oudste vijf kinderen.

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.