dinsdag, 20 september 2016 05:24

Kleur Bekennen aflevering 26: Judith Schoneveld

Geschreven door

Op haar 22ste verliet ze Twente, ruim twee jaar is ze weg uit Nederland en sindsdien gelukkig in het Duitse Stuttgart. Judith Schoneveld, impulsief, zeer open minded, sociaal en reislustig, liet haar hart spreken in de zesentwintigste aflevering van Kleur Bekennen op Wegdamnieuws. Ze groeide op in de fotowinkel van vader Jan aan de Goorsestraat en haar roerige puberteit maakte de vrolijke Judith al vroeg zelfstandig. Tegenwoordig is ze gelukkig met haar vriendin Annemieke en ondanks het feit dat ze geen beroepsopleiding afrondde, schopte ze het tot teamleider over elf mensen.

Judith Schoneveld (28), politiek niet geëngageerd, al jaren levend zonder televisie, steeds minder bevooroordeeld en voor iedereen in haar omgeving zeer vriendelijk, bekent kleur.
(door haar broer, Arthur Schoneveld)

 

"Het binnenrijden van Hengevelde wekt vandaag de dag louter warme gevoelens in me op"

wendy1

 NAAM 
Judith Schoneveld

WOONPLAATS
Stuttgart

<<Vlnr: Oppas en winkelmedewerker in vaders fotozaak Wendy (Derkink-) Wolbers, broertje Arthur en Judith

GETOGEN
In het mooie Hengevelde. Heb een zorgeloze, gelukkige kindertijd gehad. Opgegroeid in een warm gezin, ging naar een fijne, kleinschalige school, allemaal heel beschermd.
In mijn puberjaren, waarin ik van een makkelijk, vrolijk kind veranderde in een warse, anti-autoritaire tiener, was het niet altijd prettig om in een kleine gemeenschap te wonen.
Echter vandaag de dag wekt het binnenrijden van Hengevelde louter warme gevoelens in me op. Zelfde verhaal met Twentenaren in het algemeen: als ik er eens eentje toevallig tref, bijvoorbeeld in Amsterdam (het accent is namelijk onmiskenbaar), kan ik daar erg blij van worden.

SCHOOL
Ik heb heel wat scholen van binnen gezien. Begonnen op de Petrusschool in Hengevelde, daarna naar Twickel Delden, Twickel Hengelo en vervolgens komen er nog een stuk of wat, o.a. Saxion, Universiteit van Amsterdam. Mijn probleem met onderwijs is dat ik er pas veel te laat achter kwam dat ik slechts naar school ging vanuit de gedachte: dit is wat ik behoor te doen, ik moet een studie afronden, ik heb een stuk papier nodig dat zegt "Judith heeft een aantal jaren bepaalde kennis tot zich genomen en zou nu in staat moeten zijn om functie X of Y uit te oefenen".
Echter was de intrinsieke motivatie behoorlijk ver te zoeken. Op een gegeven moment ben ik gestopt met studeren om te gaan werken.

BEROEP
Sinds een jaar of twee werk ik voor de technische support van een grote telematicaonderneming. Ik heb de mogelijkheid gekregen om me, ook zonder papieren, intern op te werken en ben nu, tot mijn grote vreugde, teamleider van een elfkoppig vakbereik. Het bevalt me enorm goed, daaraan dragen vooral de uitdagende en dynamische inhoud van het werk en het jonge, internationale team bij.

jan123
Jan en zijn grote passie motorrijden.trouwfoto1Jan en Yvonne Schoneveld tijdens hun huwelijk in het voorjaar van 1977>>

VADER
Jan (62). Ik herken qua innerlijk veel van mezelf in mijn vader. Ik denk dat we beiden mensen zijn met een grote interesse in een breed scala aan onderwerpen, nieuwsgierig naar veel dingen, we staan open voor verschillende invalshoeken, zijn allebei ook een beetje excentriek misschien.

Waar ik in mijn tienerjaren, waarschijnlijk juist door die gelijkenissen, botste met mijn vader, zitten we op dit moment erg op één lijn. Bij grote zaken die spelen in mijn leven denk ik steeds vaker "even vaders bellen om te horen hoe die erover denkt".

yvonne1
Moeder Yvonne

MOEDER
Yvonne Schoneveld - Klein Poelhuis. Een schat, een engel, iemand die door veel mensen denk ik vooral gezien wordt als een hele lieve en betrokken vrouw. Hoe sterk en veerkrachtig ze eigenlijk is, ziet misschien niet iedereen. Met de tegenslagen die ze te verwerken heeft gekregen, voornamelijk op het gebied van gezondheid, toont zich haar ware karakter: nooit klagen, nooit bij de pakken neerzetten, vallen, maar altijd weer opstaan. Ik ben me er pas later bewust van geworden hoeveel ruggegraat mijn moeder steeds weer toont.

13510965 1092945984105083 2917155404454310724 nArthur met zijn vriendin Linda ten Breteler>>

BROER
Arthur (27), mijn anderhalf jaar jongere broer. Aangezien we qua leeftijd zo weinig verschillen, zijn we onze jeugdjaren hecht doorgekomen. Toen we beiden tieners werden (en mede ook doordat ikzelf tijdens die periode regelmatig wat uit de bocht vloog) raakten we een beetje meer van elkaar verwijderd. We verschillen qua persoonlijkheden, maar hebben gelukkig wel altijd prima door één deur gekund. Tegenwoordig zoek ik Art tijdens bezoeken aan Nederland graag op, mede doordat hij zo'n andere (en voor mij zodoende frisse) kijk op zaken heeft.
Mijn broers hart ligt in Twente, waar hij ondertussen samen met z`n vriendin Linda een mooi leven heeft opgebouwd.

annemiek1PARTNER
Annemieke. Eerst goede (waarschijnlijk zelfs beste) vriendinnen, later is dat uitgegroeid tot een relatie. Ik zou heel veel kunnen zeggen over Annemieke of de relatie, maar om eenieders tandglazuur te sparen komt het er eigenlijk in het kort op neer dat ik ontzettend gelukkig ben: we hebben veel wederzijds respect voor elkaar, elkaars wensen en behoeften en ik denk dat we beiden oprecht zijn in onze intentie om elkaar gelukkig te willen zien.

<<Annemieke en Judith

PERSOONLIJKHEID

Ik denk dat ik enerzijds iemand van uitersten ben. Ik ben van nature wat wispelturig en kan zodoende grillig worden. Het ene moment wil ik dit, het andere dat. Ik settle heel snel en makkelijk, maar wil dan na enige tijd ook weer weg of verder of vooruit. Ik ben ook behoorlijk impulsief, hoewel ik vandaag de dag een stuk beter nadenk voor ik een definitieve keuze maak. Verder ben ik vrij nieuwsgierig aangelegd en denk ik open te staan voor veel zaken.

WAT MOET IK AAN MIJZELF VERBETEREN
Verbeteren, verbeteren.. Ik ben op een punt aangekomen dat ik in veel opzichten steeds meer met mezelf in het reine ben. Ik zou graag onbevooroordeelder in het leven willen staan, nog meer waardering en dankbaarheid willen hebben voor het leven dat ik leid en de mogelijkheden die ik allemaal heb.

WAT MOET ER IN DE WERELD VERBETEREN
Waar te beginnnen? Oorlogen, honger, oppressie, corruptie, uitbuiting. Hoe ouder ik word, hoe meer vraagtekens ik stel bij de inrichting van onze huidige (wereld-)maatschappij. Voor ons schatrijke westerlingen zijn de kwalijkste zaken een ver-van-ons-bed-show, maar het is natuurlijk dieptriest dat wij hier baden in luxe en in een land als Nederland bijna de helft van de mensen te dik is, terwijl in Afrika en Azië miljoenen mensen omkomen van de honger. Het hele bootvluchtelingenthema heeft me ook vervuld met een gevoel van afgrijzen, zulke onderwerpen brengen de ware aard van veel mensen naar boven: egoïstisch, eigengereid, xenofoob. "Als het met ons maar goed gaat."
Als mensen toch maar een beetje minder in huidskleur, afkomst en landsgrenzen konden denken en iets meer compassie en begrip voor andere mensen (en daarmee bedoel ik niet alleen hun vrienden, familie en buren) zouden kunnen opbrengen, zou de wereld misschien langzaamaan een fijnere plek worden.

(favorieten)
HOBBY’S
Films/series/docu`s, lezen (boeken, artikelen, tijdschriften, internet), trips met onze bus, het bos (om te wandelen of hard te lopen), motorrijden, festivals, feestjes.

BOEK
M`n favoriete boek allertijden is "One hundred years of solitude" van Gabriel García Márquez, dat heb ik minstens tien keer gelezen. Op dit moment lees ik twee boeken (om de één of andere reden lees ik er altijd meerdere tegelijk), namelijk "Bag of bones" van Stephen King en "Brave new world" van Aldous Huxley.

MUZIEK
Ik ben vrij breed georiënteerd wat dat betreft. Bezoek graag muziekfestivals, dit jaar was ik bij Rock Werchter en Chiemsee Festival, waar o.a. bands als de Red Hot Chili Peppers, Limp Bizkit, Rammstein en The Prodigy speelden.
Rock zoals die van de Rolling Stones, Led Zeppelin, Canned Heat, Queen en AC/DC vind ik ook fantastisch, evenals bijvoorbeeld Leonard Cohen en Lou Reed (hierin komen ook duidelijk de muzikale invloeden uit mijn jeugd naar voren; mijn vader is namelijk een Stones- en Queenfan). Ik kan echter ook prima met techno, drum and bass, klassiek of psytrance uit de voeten. Het varieert nogal, laten we maar zeggen.

ETEN
Favoriet is sushi. All day, every day. Onlangs in Amsterdam aan de Vijzelstraat bij de Sumo sinds lange tijd weer eens sushi gegeten met vriendin en schoonzus: puur genieten!
Ben ook gek op curry`s, pasta en Aziatische gerechten. Fruit eet ik ook veel, vooral avocado`s!

LAND
Om te wonen of om te bezoeken: ik sta open voor van alles en nog wat. Wat de nabije toekomst betreft: ik zou wel een tijdje ergens in Scandinavië willen wonen, dat idee staat dan ook voorzichtig al op de planning. Of in Noord-Spanje, dat trekt me ook wel.

DIER
Ik vind heel veel dieren leuk, bijzonder of mooi, maar als ik een favoriet dier zou moeten kiezen zijn het waarschijnlijk honden. Ik ben gek op honden, geweldige beesten!

POLITIEKE PARTIJ
Ik zou mezelf nou niet bepaald beschrijven als politiek geëngageerd. Heb vaak het gevoel dat het allemaal fake is, opgezet, één groot toneelstuk. Of de belangen van mensen of onze leefomgeving voorop staan vraag ik me regelmatig af. In werkelijkheid lijkt het alleen maar om geldstromen, politiek, banken en bedrijven te gaan.

TV PROGRAMMA
Ik heb al jaren geen tv meer, kijk wat ik kijken wil online. Veel films, documentaires en series. Om eens wat te noemen, Breaking Bad, Game of Thrones, heb de laatste tijd veel docu`s gekeken, daarvan waren Cowspiracy en Food Matters erg goed.

Qua films is de lijst ontzettend lang. De beste films die ik de afgelopen tijd heb gezien waren waarschijnlijk Nightcrawler (aanrader!), Beasts of no nation, Boyhood, Carol, The Revenant, etcetera.

SPORT
Hardlopen en "wandern". Motorrijden komt daar hopelijk binnenkort bij, ben op dit moment bezig met m'n rijbewijs.

AUTO
We hebben zelf een Volkswagen T4 Transporter. Ben ook enorm gecharmeerd van de Volvo 740, wel in station-uitvoering natuurlijk.

WAARVOOR MOGEN WE JE ’S NACHTS WAKKER MAKEN
Ik ben een vrij lichte slaper, daar is dus niet zoveel voor nodig. Ben wel behoorlijk gehecht aan m'n nachrust, dus bij voorkeur word ik alleen in noodgevallen wakker gemaakt (de onder- of bovengelegen woning die in de hens staat is bijvoorbeeld een zeer gegronde reden om me toch even uit mijn schoonheidsslaapje te wekken).

TOEKOMST
Ik hoop te ontdekken waar ik écht goed in ben of zou kunnen zijn, of waar ik écht voldoening uit haal. Ik hoop nog in andere landen te wonen, ik hoop gezond te blijven. Plannen op de lange termijn heb ik altijd moeilijk gevonden; ik zie wel waar het schip strandt.
Dat betekent niet dat ik in het geheel geen doelen nastreef, maar ik leef graag een beetje losjes: als ik me morgen bedenk dat het tijd is voor iets heel anders, wil ik in feite m`n spullen kunnen pakken en zeggen "ik ga eens kijken hoe het me bevalt op een andere plek, in een andere omgeving en setting". Ik heb gemerkt dat ik daar behoorlijk rigoureus in kan zijn.

LEVENSMOTTO
Dat is me te cheesy. Het verandert dan waarschijnlijk ook iedere week of maand, ik ben nogal wispelturig.

(of...of)
HERACLES OF FC TWENTE
Ik ben zo`n typische EK/WK-supporter, maar daarbuiten volg ik het eigenlijk niet echt, hoewel ik de regels en een groot aantal clubs wel ken. Heb echter een vriend hier in Stuttgart die me meermaals mee heeft genomen naar het stadion van VfB Stuttgart; daarbij vind ik dan de stadionsfeer het allerleukst.

TRUMP OF CLINTON
Politici zijn voor mijn gevoel zo`n beetje de minst transparante mensen die er zijn. Hilary leek me in het begin nog wel een enigszins gematigde politica, maar de laatste tijd lees ik steeds meer verontrustends over haar. Beiden dus eigenlijk niet, hoewel ik Trump, zijn houding en zijn gedachtegoed pas echt doodeng vind. Die hele Amerikaanse verkiezingen zijn, naar mijn bescheiden mening, met al die waanzinnige bedragen, het lobbyen en de manier van campagne voeren überhaupt nauwelijks serieus te nemen.

DORP OF STAD
De laatste jaren heb ik alleen maar in grote steden gewoond, de anonimiteit en de vele voorzieningen vind ik prettig.
Op dit moment woon ik in de stad, maar aan de rand, vlakbij het bos: dat is voor mij de gouden combinatie. Echter stel ik me op dit moment voor dat ik later lekker met vriendinlief en een stel honden in een hutje op de hei ga zitten, ver verwijderd van de moderne wereld.

OP STAP OF IN DE KROEG
Ga tegenwoordig niet meer zoveel uit. Als ik nu nog ga stappen, dan pak ik wat grootser uit; een tripje naar Berlijn om daar het beroemde Berghain te bezoeken staat bijvoorbeeld voor dit jaar nog op de agenda.
Ga nog wel met enige regelmaat met vrienden of collega`s op het terras of in de kroeg een biertje drinken.

DANCE OF HARDSTYLE
Dan dance, hoewel dat wel een erg breed begrip is. Bands als The Prodigy, Daft Punk, Faithless, Chemical Brothers, Fatboy Slim en Massive Attack vallen allemaal onder dance, en alle voorgenoemde bands vind ik super. Dus dance. Hardstyle zegt me niet zoveel.

DORP OF ‘OP DE BOER’
Zoals gezegd, het idee van een huis in een soort niemandsland spreekt me best aan. Idealerwijze dan zonder waarneembare buren, maar dan wel weer op rijafstand van een half uur/uur van een stad. Toekomstmuziek..

DUITSLAND OF BELGIË
Dan toch Duitsland, aangezien het me zoveel goeds heeft gebracht om hier te gaan wonen.
Op België heb ik ook helemaal niks tegen, leuke festivals, de Belgische Ardennen zijn prachtig en de Belgen die ik ken zijn over het algemeen heel leuke, prettige mensen. Uiterst beleefd ook, ik voel me in België als schreeuwerige Nederlander altijd een soort olifant in een porseleinkast.

BIER OF STERKE DRANK
Normaliter drink ik, als ik überhaupt al drink, meestal bier, echter sla ik een glaasje Liqor 43 of Sheridan`s op z`n tijd ook niet af.

ZOMER OF WINTER
Beiden hebben zo hun charme, ben blij dat we hier in Europa het fenomeen ´seizoenen´ hebben.

GEEL OF GROEN
Groen. Geen idee waarom.

arju
Judith en Arthur, een van de vele foto's die Jan Schoneveld maakte in de fotostudio aan de Goorsestraat, het pand waar tegenwoordig Beauty Inn De Kluempe gevestigd is.

musi
Judith tijdens de afscheidsmusical in groep 8 van de Petrusschool, staand tweede van links

Laatst aangepast op dinsdag, 20 september 2016 12:45
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.