Kleur bekennen, aflevering 30: Christiaan Spijkerman

Hij was zelf zeer actief sporter totdat een dubbele nekhernia flink wat roet in het eten gooide. Christiaan Spijkerman beleefde spannende momenten voor zijn operatie en gelukkig bleef hem een dwarslaesie bespaard. Mede daardoor plukt de vader van twee dochters de dagen nog meer dan voor zijn operatie, gisteren op de dag af vijf jaar geleden. Christiaan Spijkerman (40), voormalig leider van WVV'34 1, 2, 7 en A1, tegenwoordig coördinator voetbaltechnische zaken bij de Wegdamse voetbalvereniging, vader, productieleider, breed georiënteerd sportliefhebber en bovenal levensgenieter, bekent kleur.
(Door Arthur Schoneveld)

 

'Ik kan gemakkelijk relativeren, tot ergernis van mijn vrouw'

 

NAAM
Johannes Hendrikus Franciscus Christiaan Spijkerman. Johannes en Hendrikus waren mijn opa’s, Franciscus is vernoemd naar Frans Brinkman die iets verderop woonde.

WOONPLAATS
Hengevelde.  Tussen Hengevelde en Goor aan de Wiener Bentelerscheidingsweg. Dit is het laatste huis dat onder Hengevelde valt, het volgende huis is Kerspel-Goor.

GEBOREN
Op 28 april 1976 op het oude ziekenhuis in Hengelo (ov).


Christiaan als 3-jarige jongen op de skelter voor het ouderlijk huis

GETOGEN

Op het oudershuis naast mijn huidige woning. Ik heb een zorgeloze jeugd gehad die tot mijn 14e zo ongeveer tachtig procent uit voetballen bestond. Daarna begonnen de blessures. Vanaf mijn zestiende was het veelal stappen naar Groothuis in Hengelo, zomers gingen we alle kermissen af. Tot 2000 heb ik bij mijn ouders gewoond, waarna hebben mijn vrouw en ik onze huidige woning gebouwd hebben naast mijn ouders.

SCHOOL
Twee jaar heb ik op de basisschool in Hengevelde gezeten, toen ging ik naar de basisschool in Kerspel-Goor. Dat was een klein schooltje en mijn ouders dachten dat ik daar meer aandacht kreeg dan in Hengevelde. Het was lang leve de lol daar. Vervolgens ben ik naar de Mavo in Goor gegaan. Die heb ik afgemaakt en daarna ging ik naar de Hofstede MTS in Hengelo.


Ontbijt voor de vrijgezellendag van Christiaan, samen met zijn kameraden

BEROEP
Na school heb ik als monteur in de metaal gewerkt bij Bauhuis in Goor. Daarna heb ik negen jaar bij Philips in Almelo gewerkt. Daar heb ik een jaar lang praktijk geleerd en heb ik gewerkt als CNC-frezer, werkvoorbereider en CAD-CAM programmeur. Daar ben ik na negen jaar weggegaan. In 2007 ben ik naar Braakhuis in Borne gegaan waar ik nog altijd werk als productieleider.

<<Het gezin Spijkerman voor de Datsun van pa.

VADER
Gert Spijkerman (79), geboren 29 december 1936 waar vroeger Café Spijkerman was. Het café was eerder van mijn opa, waar later oom Bennie het overnam. Mijn vader is een lieve rustige man en houdt van gezelligheid. Hij heeft vroeger gewerkt bij Kamp Beton in Hengevelde en later buschauffeur bij de OAD. Dit deed hij tot zijn 57e en toen kon hij met een mooie regeling ‘eruit’.

MOEDER
Annie Spijkerman-Menzing (80). Zij komt uit Hengelo (ov) en is geboren op 14 januari 1936. Een hele lieve zorgzame vrouw die voor iedereen klaarstaat. Ze kan niet stilzitten en doet nog altijd de huishouding. Het liefst is ze nog bij ons in de tuin aan het werk, ha ha!

BROERS
Gerrit Spijkerman (51), hij woont met zijn vrouw Christel Spijkerman-Welbi samen in Harskamp. Op zijn zeventiende ging hij al naar de Universiteit in Rotterdam en werd drs in de economie. Hij heeft even voor een baas gewerkt maar begon al snel voor zichzelf. Hij verhuurt zichzelf als project manager. Veel mensen in Hengevelde kennen hem, niet want hij was al vroeg vertrokken. Hij is een rustig iemand en net als ik een levensgenieter. We zien hem ondanks dat hij op de Veluwe woont, nog regelmatig. Ze hebben geen kinderen.

Jos, hij is verongelukt in 1975 toen hij 7 jaar was nabij het schooltje in Kerspel-Goor. In die tijd was er nog geen parallelweg zoals nu. Ik heb hem, omdat ik pas na zijn overlijden ben geboren, nooit gekend. Ik heb wel veel over hem gehoord van mijn ouders over hoe hij was. Hij zat het liefst hele dagen op de trekker. Als hij nog had geleefd was hij, denk ik, loonwerker geweest.

PARTNER
Sheila Spijkerman-Wenderman. Op 5 september 2003 zijn we getrouwd. Al vanaf mijn zeventiende ben ik met haar. Ze is afkomstig van de Oude Postweg in Ambt-Delden. Ze werkt bij de Buurtzorg Hengevelde en is een heel lieve meid. Ze is spontaan en een aardige meid die voor iedereen klaar staat. Ze kan goed met mensen omgaan.

KINDEREN

Twee dochters. De oudste heet Sanne (10) en de jongste heet Maud (9). Allebei zijn ze heel spontaan en lief. Vooral met sporten zijn ze erg fanatiek, beiden zitten ze op handbal en tennis. Sanne is misschien wel de fanatiekste met sporten, Maud houdt iets meer van knutselen. Het sportminded zijn is er misschien wel een beetje ingegoten door de ouders, ha ha.

De trouwdag van Christiaan en Sheila op 5 september 2003. Vlnr: Pa, ma, Sheila, Christiaan, Christel en Gerrit.

PERSOONLIJKHEID
Ik ben een rustig iemand, maar ook wel heel fanatiek. Toch kan ik makkelijk relativeren, dit tot ergernis van mijn vrouw. Maar verder ben ik een echte levensgenieter. Ik kijk veel naar sport. Alles wat niet gemotoriseerd is, volg ik, maar nu Verstappen goed bezig is volg ik dat ook wel een beetje.

WAT AAN MEZELF VERBETEREN
Wat ik eerder aan mezelf moest verbeteren is dat ik meer over mezelf moest praten. Sheila heeft me hier goed bij geholpen, dat is wel beter geworden in de loop der jaren.

IN WERELD VERBETEREN
Ik denk dat mensen elkaar meer moeten respecteren en dan met name op het gebied van het geloof. Leven en laten leven, maar of dat ooit zal lukken…?

ERGERNISSEN
Mensen die heel negatief zijn over dingen. Je moet de positieve dingen zien, dan ga je zelf ook makkelijker leven.

(favorieten)
HOBBY’S
Voetbal staat op één. Ik kijk volgens hen veel te veel voetbal. Dat is een beetje ontstaan in de tijd dat ik meer geblesseerd was, dan dat ik zelf bezig was. Zoals ik al zei volg ik veel sporten. Wielrennen, atletiek, handbal en tennis bij de kinderen. Tennis kijk ik tegenwoordig wat minder.

BOEK
Ik lees niet zo heel veel. Dikke boeken zijn meestal de biografieën zoals Gijp, ‘Geen genade’ van Andy van der Meijde en Kieft.

MUZIEK
Meestal luister ik Radio 538. Ik heb niet echt een favoriete band, maar Kensington en Coldplay zijn erg goede bands waar ik graag naar luister.

CD
Dat heb ik niet echt, ik luister verder geen CD’s.

ETEN
Als ik uit eten ga, dan wordt het vaak een tournedos. Als ik thuis eet, neem ik het liefst boerenkool met spareribs, heerlijk!

LAND
Oostenrijk, dat is van eerder vanwege de wintersport. Een land met een relaxte sfeer en goed eten en drinken.

STAD
Dusseldorf vind ik een hele mooie stad. Barcelona lijkt mij een mooie stad, een wedstrijd van Barcelona met Messi, Suarez en Neymar bekijken mag dan niet ontbreken.

DIER
Hond. We hebben zelf ook een hond gehad, maar die is twee jaar geleden overleden. We hebben er geen weer genomen, omdat we niet zoveel thuis zijn.

POLITIEKE PARTIJ
Ik ben een beetje een zwevende kiezer. Van huis uit is het CDA, maar meestal vul ik de stemwijzer in en dan wisselt het nog wel tussen de partijen. CDA, VVD en D66, daar heb ik ook al eens op gestemd.

TV PROGRAMMA
Dat zijn de sportprogramma’s als Voetbal Inside, DWDD en sportwedstrijden zoals gezegd.

SPORT
Voetbal staat absoluut op 1. Zelf heb ik in alle jeugdelftallen gevoetbald en ben ook nog in de selectie gekomen. Meestal heb ik in het tweede en één jaar heb ik bij het eerste gezeten. Maar ik was meer geblesseerd dan aan het voetballen. Twee keer brak ik de enkel, twee keer ben ik geopereerd aan de knie, een rughernia en als klap op de vuurpijl vijf jaar geleden een dubbele nekhernia. Die zat vergroeid in het ruggenmerg. Dit hing als aan een een rietje in elkaar. Ik ben er met succes aan geopereerd. Niet geopereerd worden betekende verlamd tot aan de kin. Toch was het een risicovolle operatie. We moesten maar zien hoe ik eruit kwam en niets doen was geen optie. Dat was een heel hectische tijd. Het is wel goed gekomen, maar heb nog wel dove vingers en tenen. Gelukkig doet alles het nog, maar er zit nog wel een zwakke plek op mijn ruggenmerg.
Het risico op een dwarslaesie is drie keer zo groot als bij een ander, dus ik moet enorm oppassen met wat ik doe. Voetballen en dat soort sporten is er niet meer bij. Vandaar dat ik misschien meer een kijker ben geworden bij het sporten.


Christiaan op de elftalfoto met WVV'34 D1, 1987. (onderste rij tweede van rechts)

AUTO
Ik heb helemaal niets met auto’s. Ik moet er prettig in kunnen zitten en hij moet me van A naar B brengen.

WAAR MOGEN WE JE ’s NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Het liefst blijf ik slapen, maar als het dringende zaken zijn, mogen ze me altijd wakker maken. Anders hoor ik het de volgende dag wel.

TOEKOMST
Oud worden met mijn gezinnetje en ik hoop ooit opa te worden. Maar dat mag nog wel even wachten hoor, ha ha!

LEVENSMOTTO
Geniet van het leven, je bent er maar even. Sinds mijn nekhernia is dit nog sterker geworden. Genieten van de kleine dingen in het leven. Samen zijn met de familie of kinderen zijn de dingen
waar ik van geniet. Ook van dingen als een feestje kan ik erg genieten.

(of…of)
ZOMERVAKANTIE OF WINTERSPORT
Voor mijn nekhernia was dit wintersport, maar nu is het zomer. De keuze is voor mij gemaakt. Maar eigenlijk zou ik hier wintersport zeggen.

LANGS DE LIJN OF IN HET VELD
Het liefst in het veld, maar nu langs de lijn. Zelf doen is toch het mooist.

GROLSCH VESTE OF POLMAN STADION
Dat is niet zo moeilijk. Dat is de Grolsch Veste. Met wat vrienden heb ik een seizoenskaart waarbij we de wedstrijden afwisselen. Ik heb het niet van huis uit, maar met de kameraden gingen we vroeger al vaak naar het Diekman. Daar hadden we al een seizoenskaart in Vak PP.

CDA of D66
Dan doe maar CDA, omdat ik het van huis uit heb meegekregen. Maar ik volg het te weinig om een goede keuze te maken.

WIELRENNEN OF HANDBAL
Lastig. Ik denk dat als ik het normaal moet kijken ga voor wielrennen, maar nu de meisjes handballen volg ik dat wat meer.

FEYENOORD OF AJAX
Feyenoord. Ajax heb ik helemaal niets mee. Ik vind mooi wat ze doen met de jeugd, maar ben er absoluut geen fan van. Als Ajax in de Europacup voetbalt, ben ik wel voor hen, zo chauvinistisch ben ik dan weer wel.

WOELTJES OF DU GARDIJN
Dat vind ik een lastige. Wim heeft natuurlijk veel gedaan voor WVV. We zijn doorgestoomd van de 5e naar de 3e klasse onder hem. Joost is een heel andere trainer die op dit moment goed past bij de club. Ze hebben allebei hun waarde voor de club. Hier kan ik geen keuze tussen maken.


Christiaan als leider van WVV'34 1, middelste rij 2e van links. Links van hem Wim Woeltjes

BIER OF WIJN
Over het algemeen drink ik eerder bier dan wijn, maar een droge witte wijn lust ik ook wel!

BENTELO OF GOOR
Bentelo. Ik heb wel in Goor gewerkt en op school gezeten, maar heb er weinig mee. Bentelo is een dorp net als Hengevelde en daarom kies ik daarvoor.

GEWILD ZIJN OF NODIG ZIJN
Ik heb liever dat ze zo een keer bellen, bijvoorbeeld voor de gezelligheid en niet alleen als ze me nodig hebben. Maar als ze me nodig hebben kunnen ze ook altijd bellen.

OPEL OF VOLKSWAGEN
Ik heb ze allebei, maar heb zoals ik zei, niet zoveel met auto’s. Ik heb absoluut geen voorkeur.

ZELDAM OF WIENE
Zeldam, want daar komt Sheila vandaan, daar ken ik ook meer mensen dan in Wiene.

GEEL OF GROEN
Ik zou zeggen geel/groen, want dat is WVV’34 natuurlijk. Maar dan kies voor groen, want dat is zomers. Bij geel denk ik meer aan de herfst.


Pa, Christiaan en Gerrit


Pa en ma 50 jaar getrouwd

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.