maandag, 11 december 2017 06:11

Kleur Bekennen, tweede jaargang aflevering 59: Annie Tettero

Geschreven door
Annie overlegt met enkele acteurs van KamaK Annie overlegt met enkele acteurs van KamaK

Het Hengelose theater KamaK dat louter uit professionele acteurs bestaat met een verstandelijke beperking, is buitengewoon succesvol. Overal in het land of in het eigen theater worden de voorstellingen gespeeld en bewonderd. Annie Tettero (61) uit Hengevelde/Bentelo (Bentelerhaar) is de zakelijk leider van het gezelschap. Vorig jaar bestond KamaK 25 jaar.
Annie Tettero, nuchtere fan van bluesmuziek en van Jan Marijnissen, bekent kleur. 
= door Gijs Eijsink = 

 

(foto: Annie met enkele acteurs van KamaK)

 "IK VOLG GRAAG MIJN EIGEN WEG"

 

Op de kermis met Gerard Tonnie Dieni Brummelhuis en CobyNAAM
Johanna Maria (Annie) Tettero. De naam Johanna heb ik van mijn oma van moeders kant, Maria is van mijn peettante Marie van mijn vaders kant.     

WOONPLAATS 
Neede. Sinds 1974

Omstreeks 1962. Annie (met feestelijke hoed) op de kermis met vlnr Gerard, Tonnie, Dinie Brummelhuis en Coby>>  

GEBOREN   
Op 9 september 1956 in het ouderlijk huis op de Bentelerhaar.

GETOGEN
Ook op de boerderij van mijn ouders. Dat was mooi met al die ruimte en vrijheid. Maar we moesten wel meehelpen als we uit school kwamen. Volgens de traditie moesten de meiden binnen helpen en de jongens buiten.  

SCHOOL
Op de lagere school in Hengevelde. Dat was nog aan de Schoolweg. Ik heb nog wel ooit een reünie gehad. Ik spreek de oud-klasgenoten niet vaak meer. Alleen Ellie Groothuis kom ik nog wel eens tegen. Daarna drie jaar de Huishoudschool in Neede. Ik was 15 jaar en ging werken op de Losserhof, waar ik een interne opleiding kreeg. We woonden in de zusterflat. Dat was toen zo. Later heb ik nog de SPW-opleiding gedaan, een opleiding als regisseur en op mijn veertigste nog eens SPH op HBO-niveau.    

BEROEP
Ik ben sinds 1997 zakelijk leider van het Theater KamaK in Hengelo, een theatergroep voor acteurs met een verstandelijke beperking. We hebben een eigen theater in het Dikkers Complex, het zogenaamde KAMAKtheater. De acteurs werken er vijf dagen per week op basis van dagbesteding. We hebben ruim twintig acteurs uit Twente en een enkeling uit de Achterhoek tussen de 18 en 58 jaar. Ze kunnen hier blijven zolang het waardevol is voor hen. We spelen 35 voorstellingen per jaar, dat doen we hier in het theater, in de regio en in het land. We zijn al overal geweest op jaarmarkten, buurtfeesten, festivals en dergelijke. In principe werk ik drie dagen. Er zijn bij KamaK nog drie parttimers en er zijn ongeveer 40 vrijwilligers. Voor ik bij KamaK ging werken, heb ik achtereenvolgens gewerkt in de Losserhof, in Hengelo op de zorgafdeling van het P.C. Borst-huis, de Stichting Gezondheidszorg in Eibergen en het Wiedenbroek in Haaksbergen.    

VADER
Kees. Hij is geboren in Leidschendam. Maar het gezin verhuisde naar de Bentelerhaar, omdat ze daar weg moesten wegens de stadsuitbreiding. Hij is overleden in 2008. Hij was in de tachtig. Hij is zijn hele leven landbouwer geweest. Hij hield van koeien. Was een harde werker, was amicaal en gezellig, had plezier in het leven.       

MOEDER
Marie Hofstede uit Beckum. Zij is in 2009 gestorven en was ook in de tachtig. Mijn ouders zijn binnen het jaar overleden. Ze tobde heel lang met haar gezondheid, was jarenlang dementerend. Mijn moeder was een heel lieve, zorgzame vrouw. Ze werkte dag en nacht. Mijn vader hield wat meer van uitgaan. Op latere leeftijd is hij nog veel gaan reizen.    

ZUSSEN
Coby. Zij is in 2010 op 60-jarige leeftijd overleden aan darmkanker. Ze woonde in Noordijk en had daar met haar man Hennie een eigen pluimveebedrijf. Coby was het evenbeeld van mijn moeder. Ze hebben twee kinderen.
Gerdie (58) woont in Sint Isidorushoeve. Ze werkt in de gezondheidszorg. Ze is getrouwd met Frans. Ze hebben drie kinderen. Gerdie is heel actief in het verenigingsleven. Ze houdt van regelen en organiseren.    

PaMa 25 jr getrouwd met alle kinderen
Het gezin van Kees en Marie Tettero bij elkaar tgv hun 25-jarig huwelijk.

BROERS

Gerard (65) zit op het bedrijf aan de Gorsveldweg. Hij houdt koeien en pluimvee. Hij is getrouwd met Josefien. Ze zijn intussen veel meer gericht op Bentelo, hoewel hij ook in Hengevelde op school heeft gezeten. Hun vijf kinderen zaten in Bentelo op school. Dat is dichterbij. In die hoek van de Bentelerhaar horen sommigen bij Bentelo, anderen bij Hengevelde of de Hoeve. Gerard is een rustige man. Hij geniet van de omgeving waarin hij woont en werkt. Hij is geboren voor zijn bedrijf en werkt dag en nacht.
Tonnie (64) woont in de Hoeve, is getrouwd met Ria en vader van twee kinderen. Hij is heel lang bakker geweest. Momenteel is hij menger op een bedrijf in de Hoeve. Tonnie is een verenigingsman, is goed in klussen en is gek van honden.
Leo (59) woont in Laren (Gld). Hij heeft daar een eigen bedrijf in eenden. Hij en zijn vrouw Lidie hebben drie kinderen. Leo is een echte gezinsman. Hij is elke dag van de week in de weer met zijn eigen bedrijf en met de bedrijven van zijn zonen.
Henk (58) is de tweelingbroer van Gerdie. Hij woont in Haaksbergen, is getrouwd met Guido, is zzp’er en helpt vooral zijn broers en neven. Ook hij is hondenliefhebber. Henk is heel handig. Hij kan alles maken en repareren, is echt een heel veelzijdige klusser.  

PARTNER
Jan (64). Hij is boekhouder. Rustig en zorgzaam, is heel precies en correct. Ook is hij een muziekman. Jan is een echte bluesliefhebber. Hij houdt van het buitenleven, van wandelen, fietsen skiën en zo. Voor Jan was ik getrouwd met Ad van Baal die in Neede sociaal-cultureel werker was. Hij is overleden in 2008.    

PERSOONLIJKHEID  
Ik ben zorgzaam en behulpzaam, maar hecht ook waarde aan mezelf en volg graag mijn eigen weg. Ik zal me niet totaal opofferen voor anderen, zoals mijn moeder dat gedaan heeft.

WAT MOET AAN JEZELF VERBETEREN
Ik moet wat minder stram zien te worden en wat punctueler. Als ik zeg dat ik er om 6 uur ben, kan het ook zomaar 8 uur worden.   

WAT MOET IN DE WERELD VERBETEREN
De verdraagzaamheid.  

exact 25 jr later de laatste foto van de complete fam

Foto tgv het gouden huwelijk van Kees en Marie. De laatste foto van de complete familie.

HOBBY’S

Theater, muziekfestivals en fietsen.

BOEK
Dan Brown. Ik hou van spannende boeken.

MUZIEK 
Jimmy LaFave, de blueszanger uit Amerika die dit jaar overleden is.

FILM 
Vroeger Jesus Christ Superstar als tegenhanger van het verhaal waarmee we zelf opgevoed zijn qua geloof. Ik kijk al een tijd geen films meer. Wel documentaires zoals die van André Hazes en Bennie Jolink. Die gan over hun leven inclusief de wrange kanten ervan. Als het een beetje schuurt, vind ik het mooi.   ETEN  Italiaans

LAND 
De Aziatische landen. We hebben er veel gefietst. De trip door Thailand, \cambodja en Vietnam was tot nu toe het meest indrukwekkend. Dat was geweldig.

STAD 
De laatste tijd Rotterdam. Die stad ontwikkelt zich heel goed en heeft veel te bieden.

DIER  
Kat. Omdat ze zo eigenzinnig zijn.

POLITIEKE PARTIJ 
SP. Soms twijfel ik, maar nog steeds vind ik het gedachtengoed van Jan Marijnissen geweldig. Hij wist hoe Nederland in elkaar hoort te zitten, vooral op sociaal terrein.

TV PROGRAMMA 
Heb ik niet. Ik kijk het Journaal en DWDD en verder mis ik geen enkel programma. Ik ga er niet voor zitten.

SPORT 
Spinning op de sportschool. Verder fietsen en wandelen.

AUTO  
Maakte me niets uit. Een auto waarin ik veel kan meenemen. Een bakkie.

WAAR MOGEN WE JE ’S NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Voor een weekendje weg.  

TOEKOMST
Ik hoop nog lang gezond te blijven en hier te werken tot mijn pensioen.

LEVENSMOTTO  
Als je zelf goed in het leven staat, kun je veel bereiken.

AnnieDilemma’s

HENGEVELDE OF BENTELO
Hengevelde. Daar ligt een stuk historie van mij.

VVD OF PvdA
Geen van beide eigenlijk. Als ik dan toch moet kiezen, wordt het PvdA. DE VVD is echt fout. Doen teveel aan zelf verrijking.

SINTERKLAAS OF KERSTMIS
Sinterklaas is een mooi feest voor de kinderen. Het is een kinderfeest en dat moet zo blijven. Kerst is teveel commercie geworden.

ADVOCAAT OF KOEMAN
Hahaha. Ik heb helemaal niks met voetballen. Maar ik vind Advocaat wel een mooie kerel.

WILLEM ALEXANDER OF MAXIMA
Maxima is een mooi mens. Ze staat heel goed in het leven. Ze is enthousiast voor iedereen. Dat vind ik leuk aan haar.

ILSE DE LANGE OF ANOUK
Ik vind de muziek van Anouk mooier, maar dat spontane van Ilse is ook leuk.

ZUURKOOL OF SUSHI
Doe mij maar de Hollandse pot.

BAARD OF SNOR
Ik vind een baardje wel mooi.

BUMA OF PECHTOLD
Ik vind ze allebei heel erg. Echt, ik kan geen van beiden noemen.

ZIEK ZIJN MET KERST OF MET CARNAVAL
Geen van twee, want ik wil gewoon niet ziek zijn. Maar als het moet, dan met Kerst, want dan ben ik vrij.

OOSTENRIJK OF PORTUGAL
Oostenrijk. Vanwege het skiën.

DERKSEN OF VAN GELDER
Derksen vind ik leuk. Ik hou wel van zijn stijl van denken en praten. Hij is constant in de contramine. En daarnaast is hij ook nog een blues-man.

ROZEN OF GERBERA’S
Rozen vind ik mooier.

NEEDE OF HENGELO
Beide. Qua wonen en werken is het een goede combinatie.

GEEL OF GROEN
Groen is de kleur van de natuur.

***

Bruidje bij 1e communie van Gerdie en Henk

 Annie (midden) als stralen bruidje tijdens de Eerste H. Communie van de tweeling Gerdie en Henk

 

 

 

Laatst aangepast op zondag, 10 december 2017 10:28
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

1 Reactie

  • Reactielink Marianne ter Huurne maandag, 11 december 2017 11:13 Geplaatst door Marianne ter Huurne

    Wat ontzettend leuk om iets te horen van een oude klasgenoot, en om te horen hoe het nu met haar gaat, en wat ze nu doet.

    Rapporteren

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.