woensdag, 29 augustus 2018 06:14

Kleur Bekennen onderneemt: Gerco Welmers

Geschreven door

In de nieuwe reeks ‘Kleur bekenner onderneemt’ vandaag weer een aflevering. Het initiatief van deze relatief nieuwe rubriek lag bij ondernemersvereniging SIO en Wegdamnieuws. Het is de bedoeling dat we door de interviews onze Hengeveldse ondernemers beter leren kennen.
Deze keer is het de beurt aan Gerco Welmers, geboren en getogen in Neede, maar inmiddels al jaren een bekend gezicht in Hengevelde. Hoewel hij niet een man is die altijd op de voorgrond treedt, is hij al jaren op meerdere vlakken actief in het dorp. Zo is Gerco, woonachtig aan het Huneveld, al vanaf halverwege de jaren 90 ondernemer in de riolering en grondverzet, was hij jaren actief in het bestuur van de SIO en opende de ondernemer enkele jaren geleden zijn eigen bedrijfspand aan Het Wegdam in Hengevelde. Gerco Welmers, een vaste waarde in ondernemend Hengevelde, bekent kleur.

"Als je niets probeert weet je ook nooit of het lukt"

Naam:
Gerco Welmers (56)

Partner:

Paulien Welmers - Ter Grefte

wholefam

Kind(eren):
Zoon Niek (36) en Manon (32).

Vader/moeder:
Mijn ouders komen uit Neede en zijn helaas al lange tijd overleden. Hij kwam van de boerderij en was textielarbeider.

Broers/zussen:
Twee zussen en één broer. Twee broers zijn helaas al overleden.

Bedrijf:
G. Welmers Riolering - Bestrating

Locatie:
Hengevelde, Het Wegdam. Zo’n vier jaar geleden heb ik me daar gevestigd. Daarvoor zat ik gehuurd bij onder andere Jannink in Hengevelde. Dit pand kwam te koop en wilde graag iets voor mezelf. Het pand aan het Wegdam heeft een eigen werkplaats en je kan er mensen ontvangen. De kavel was betaalbaar en zo is het gegaan. Ik zit er goed.

Startdatum:
Dat was in 1995, de datum weet ik niet precies.

Betekenis naam:
Dat is mijn eigen naam, het spreekt voor zich.

Aantal uren werk:
Je bent met je bedrijf vaak toch wel een kleine 50 uur per week  druk. Je moet natuurlijk niets, maar als je voor jezelf doet is het altijd bezig.

Aantal personeelsleden:
Ik huur in principe mensen in. Dit zijn wel vaste jongens. Dit varieert van 4 tot 8 man, gemiddeld 4 tot 5.

Zakelijke motto:
Ik heb veel werk van de  gemeente Hengelo en Gildebor. Je moet je werk zo goed mogelijk afleveren, kwaliteit staat voorop.

Hoe ben je ondernemer geworden? 
In 1995 vroeg iemand me GWW (Grond-, weg- en waterbouw). Was in die tijd niet zo heel veel, de jaren erna kwamen steeds meer ZZP’ers in het grondverzetwerk. Voor de grap zei iemand me om voor mezelf te beginnen. Toen was je jong en je maakt jezelf een rekensom en dan maak je vervolgens die keuze. Je leert er wel veel van, en ik heb er absoluut geen spijt van gehad. Als je maar gezond bent en het werk maar goed is.

Wat doe je eigenlijk precies?
Veel rioleringswerk en bestrating. Dat kan zowel aanleg als onderhoud zijn. Veel werk ik voor de gemeente Hengelo en Gildebor. Daarnaast ook veel voor particulieren en zakelijke klanten. Zo ben ik ook betrokken bij de nieuwbouw van Nollen, HEBO en Très Chic / SO Nice.

Waarom dit vak? 
Toen ik 16 jaar was ben ik begonnen met de opleiding GWW. Je moest naar enschede, MTS. Vanuit Neede elke dag naar Enschede met het brommertje. Eerst heb ik de metaalopleiding gedaan op de LTS, maar dit heb ik niet afgemaakt. Ik kon meer verdienen in de wegenbouw en zo ben ik bij Heijmans begonnen. Hier heb ik 21 jaar voor gewerkt, een deel ook als ZZP’er. Daar heb ik scholing gehad, cursussen gedaan en het vak in de praktijk geleerd.

Hoe gaat het in jouw vakgebied?
Op het ogenblik is het erg druk. Ook hadden we geen last van de recessie. In de particuliere sector was in de recessie rustiger, dat wordt nu ook beter.

Wat is je ambitie?
Ik teken ervoor als het zo doorgaat, ls ik gezond blijf. Er is soms nog meer dan werken. Als we het nu zo door kunnen zetten is het prima.

Wat wilde je als kind worden?
Dat is een goede vraag. Ik wilde als kind fietsenmaker wordenn in mijn vriendenkring had iedereen een brommer. Vanaf mijn 11e jaar had ik al een Zundapp en er moest natuurlijk veel op gereden worden. Alles wat kapot was moest je dan ook zelf repareren, want geld had je natuurlijk niet. Dat vond ik ‘machtig mooi’.

Wat betekent je werk voor je?
Werk is natuurlijk belangrijk voor je inkomen, ‘s avonds ben je ook bezig om nog offertes te maken. Ik kan mijn werk wel loslaten want er zijn genoeg andere dingen.

Hoe ontspan je na het werk?
De Formule 1 vind ik erg mooi. Ook zijn biljarten, volleyballen en motorrijden zijn hobby's van me.

Wat vind je het allerleukste aan ondernemen? 
De uitdaging. Als je iets maakt heb je erg veel voldoening als het resultaat daar is. Als mensen na de klus tevreden zijn, dan ben ik ook erg tevreden.

barbaros4
Een werk opgeleverd bij voetbalclub Barbaros in Enschede

Welk onderdeel van ondernemerschap is minder leuk? 
In mijn werk zit het weer soms tegen. Buitenwerk heeft zijn voor- en nadelen. Verder heb ik weinig te klagen.

Hoe netwerk je in Hengevelde? Hoe werk je samen met collega-ondernemers?
Dat is er natuurlijk wel. Met Loonbedrijf Pelle en John ten Heggeler doe ik veel samen. Vanavond ben ik nog bij Erwin Velthuis geweest. Ik kan gelukkig met alle ondernemers wel goed opschieten, het netwerk kan ik dan ook zeker niet over klagen. Het is soms een kwestie van gunnen hier in de buurt.

Wat vindt je van de SIO?
Ik heb er zelf als bestuurslid gezeten. Als er een avond georganiseerd wordt is altijd goed. De ene ondernemer is er fanatieker mee dan de ander, daar is iedereen vrij in. De SIO heeft voor het dorp een goede bijdrage, maar of het voor elke ondernemer meer werk oplevert, dat weet ik niet.

sonice888
Aan het werk bij de nieuwbouw van So Nice in Hengevelde

Wat vind je dat de bedrijven in Nederland nog moeten verbeteren?
Iedereen voert zijn eigen bedrijfsplan uit en daar zijn ze vrij in. We hebben allemaan onze  eigen belangen en dat is ieders goed recht.

Mis je nog een onderneming in Hengevelde? 
Het is natuurlijk jammer dat Assink niet meer bestaat. Voor zowel de ondernemer en het dorp. Hoewel het geen onderneming is vind ik dat Kulturhus De Marke het heel goed voor elkaar heeft gekregen. Ik had er een hard hoofd in, maar het is heel knap dat ze het zo hebben neergezet.

Welke tip wil je mensen meegeven die voor zichzelf willen beginnen?
Kijk goed om je heen wat je kunt en wat er te koop is. Je moet je eerst heel goed verdiepen voordat je begint. Als ik nu opnieuw moest beginnen weet ik niet of ik het zou doen. Ik heb er geen spijt van hoor, maar als je opnieuw kan beginnen dan weet je het natuurlijk niet.
Geloof in jezelf en als je niets probeert weet je ook nooit of het lukt. Je kan bijvoorbeeld in het westen van land het geld verdienen, maar dat moet je willen. Je moet je reisuren rekenen, brandstof en ga zo maar door. Ik vind het hier in de buurt helemaal goed en ik kan voldoende werk krijgen hier.


sponsor113
Gerco als sponsor van de oud-papierboys, onderaan in het midden

sonice888

Laatst aangepast op woensdag, 29 augustus 2018 09:01
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.