Zomerfeesten 50 Jaar. Aflevering 5: De Zaterdagmiddag

De zaterdagmiddag van de zomerfeesten is door de jaren heen aan verandering onderhevig geweest, maar de kern blijft altijd hetzelfde: een gezellige familiemiddag. In de zoektocht naar wat er allemaal voor activiteiten hebben plaatsgevonden de afgelopen jaren, kom ik uit bij een voormalig voorzitter, een man met hart voor de zaak en niet geheel onbelangrijk, mijn lieve oom. Jan Eijsink heeft een enorme verzamelwoede en gelukkig ook het talent om het allemaal netjes te organiseren. Als ik hem vraag naar de vroegere jaren, klapt hij een map open met krantenartikelen uit de beginjaren en opent een document op zijn computer waar alles netjes onder elkaar gedocumenteerd staat. Kijk, zo komen we ergens.
(Door Carlijn Assink)

DE BEGINJAREN
“In het beginjaren, zo rond 1968, waren er vooral de kinderfeesten en een talentenjacht”, steekt Jan van wal. “Er was ook kleiduivenschieten op het ‘Zwarte Water’, de plek aan de Haaksbergerstraat waar vroeger de ijsbaan was.” Ik heb daar nog nooit van gehoord. Jan heeft zelfs opgeschreven wie er heeft gewonnen. “Harrie de Witte. Ook was er een voetbalwedstrijd. De WVV veteranen tegen TVO: 2-1 en een handbalwedstrijd WVV 6 tegen WHC: 8-1.”
Jan Eijsink zat in het bestuur van de Zomerfeesten vanaf 1968. Hij begon in het secretariaat. In 1979 werd hij een van de voorzitters tot 1989. Tot midden jaren 90 hield hij zich ook regelmatig bezig met de programmering, in 1997 is hij ook daarmee gestopt. Hij heeft nog wel jarenlang straattheater op zondag georganiseerd met KUNSTen op straat.


Het jongetje links (met het belletje) is Jan Assink, de vader van schrijfster van dit item Carlijn Assink

Toen de Zomerfeesten Hengevelde nog de School- en Volksfeesten werden genoemd, gebeurde er ook al van alles op het zomerfeestterrein. Zo herinnert mijn vader, Jan Assink, zich nog goed dat er vaak spelletjes werden georganiseerd op en achter het feestterrein, door de lagere school leraren. Zoals koekhappen en een hindernisbaan. “De School- en Volksfeestorganisatie gaf elke leerling gratis rittenkaarten voor de attracties. Je kreeg ranja in de tent, met een patatje. En in de tent volgde jarenlang op zaterdagmiddag een programma voor de ouden van dagen, meestal was dat zo tegen 18.00 uur afgelopen. Toen dat niet meer werkte, kwam vervolgens de familie matinee, ergens eind jaren 80.”

JAREN 70 EN 80
Op de zaterdagmiddag passeerden heel wat verschillende activiteiten de revue. Zo kwam Swiebertje voorbij (‘74), werden er windhondenrenwedstrijden georganiseerd, ook met gewone honden uit Hengevelde (’74 tot en met ‘76), was er amateurwielrennen om de Grote Prijs van Hengevelde’ (’77 en ‘78) met onder andere Arie Hassink (Needse wielrenner, was een groot talent), Jos Lammertink (De reus van Wierden) en Herman Snoeijink (succesvolle amateurwielrenner uit Denekamp). Wie kent ze niet.
In ’79 werden de Open Nederlandse Kampioenschappen Touwtrekken op het zomerfeestterrein gehouden. Winnaars waren de mannen uit Enterbroek.

Na de activiteiten volgde meestal het feest voor de bejaarden, met optredens van bijvoorbeeld Ben Lansink, het Deldens Huisvrouwenorkest, de Gebr. Christenhusz en De Dik Voor Mekaar Show met Harrie Nak en Ome Joop. “De Twentsche Courant en Tubantia besteedden hier in 1969 ook nog aandacht aan. Het was toch bijzonder dat er in de tent wat voor de wat meer ‘bezadigde en vaak vergeten groep mensen’ was geregeld”, geeft Jan Eijsink aan. Daarna kwam er regelmatig een drive-in show of een popshow. Lang duurde de avond in die tijd niet, want om 00.00 uur werden de mensen verzocht om naar huis te gaan.

In de jaren 80 bleef een beetje in deze trant verder gaan. Touwtrekken, motorraces, stuntmannen en optredens. Met als bijzondere uitschieters in 1981 de Hovercraftraces, van die luchtkussenvoertuigen. “Die kunnen over land en in het water. Hiervoor werd toen 2 hectare land onder water gezet, om vervolgens met teams uit Engeland, Duitsland en België om de winst te racen. Er kwamen wel 2.000 bezoekers op af.”
En dan de vliegshow in 1987 met een Nederlandse Dakota, twee Chipmuts, een Stamp, vier Seagulla en een bemand lichtgewicht vliegtuigje dat als enige in Hengevelde kan landen. “Dagblad Tubantia schreef naderhand dat naar schatting een kleine 20.000 mensen de festiviteiten meemaakten dit weekend ondanks het niet erg fraaie weer.”

In 1986 werd er op de zaterdag voor het eerst het familiematinee georganiseerd. Een feest voor de hele familie, met Amuzant, kinderspelletjes en vermaak voor oud en jong. Vaak in de rode tent. In de andere tent waren dan vaak optredens van bands of er was een Tirolerfeest. “In 1988 kwamen Herman Brood en de De Bombita’s. Herman was er al om 16u en besloot om 18u de kerk te bezoeken. Daar was net een dienst bezig was, maar dat belette hem niet om er even rond te lopen”, zegt Jan.

JAREN ’90 EN ’00
In de jaren 90 ging het kleiduivenschieten, de familiematinee en de optredens in de avond gezellig door. Het kleiduivenschieten is dus al jaren vaste prik. De avonden gingen ook steeds langer door met optredens van Herman Brood, Boh Foi Toch en The Golden Earring. Ook in de spiegeltent stonden je vaak bijzondere optreden te wachten. Over de jaren ’00 heeft Jan nog niet heel veel te vertellen. “Dat gedeelte is nog niet klaar, ben ik nog mee bezig.”
Maar inmiddels heb ik mijn geheugen weer afgestoft. Toen was ik er zelf natuurlijk ook. Ik weet nog dat we met school altijd de talentenjacht hadden. Daar is nog een prachtig filmpje van, mijn vriendinnen dansend op het podium op Captain Jack. Verder kon je altijd kunstwerken maken, door verf op een wit blad te smeren en dat ging dan in een ‘ronddraaimachine’. En ik heb ooit ook eens mogen karten in de rode tent. Hooibalen vormden de balustrades en dan knetterhard, of dat dacht je in ieder geval, rondjes scheuren. Maar in welk jaartal deze geheugenflarden waren? Wie het weet mag het zeggen.

Om het familiefeestje af te maken, mijn achternichtje Nienke Assink zit in de programmacommissie. Zij kan me wel wat vertellen over de afgelopen jaren. “Van 2011 tot en met 2013 hadden we Wensen Zonder Grenzen. Mensen konden in de periode voorafgaand aan de zomerfeesten op verschillende plekken in Hengevelde hun wens inleveren. We lieten in samenwerking met sponsors de wensen die middag uitkomen.” Zoals de wens van een stel dat in januari 2003 zou gaan trouwen, maar door omstandigheden ging dat niet door. Nu wenste de vrouw dat ze alsnog een fotoshoot met de hele familie zou kunnen doen. Die middag werden ze verrast op het podium en in de wasstraat gezet. Mooie kleren, mooi kapsel. Daarna weer podium op als bruid en bruidegom. De kinderen zaten in een trouwauto die de tent in kwam rijden.
“In 2014 en 2015 hadden we Groen tegen Geel. Een spelshow met muziek, quiz en opdrachten. Hengevelde werd denkbeeldig in twee groepen verdeeld: Groen en Geel. Vorig jaar was de zaterdagmiddag vooral bedoeld voor het wat 'oudere' publiek van Hengevelde. Een gezellige middag 'waarop ie mooi met mekaar kunt kuiern'.

2017
Dit jaar zorgt de Jubileumcommissie voor de zaterdagse festiviteiten op het terrein. Hierin zitten, naast Jan Eijsink, Hans Oude Rikmanspoel, Rob Kuipers, Miriam Doesschot en Mark Tuinte. Wat er precies gaat gebeuren is nog een beetje een geheim en niemand weet of ik het al mag opschrijven. Maar er komt in ieder geval een mooi feest waar wat terug is te vinden van alle jaren!