Hou vol, in 2021 lonkt de vrijheid! Een fantastisch nieuwjaar gewenst

Terugkijken op 2020, dat is nogal wat, want het was op z’n zachtst gezegd een bewogen jaar. Een jaar waarin ons gevraagd werd afstand van elkaar te houden, ook op de momenten waarop aanraking bijna een eerste levensbehoefte is. Dit jaar lijdt het geen twijfel dat we de goede maar ook de slechtste kanten van mensen hebben kunnen zien. Het is een jaar van – op zijn zachtst gezegd – beproevingen geweest.
Een jaar geleden; Zelden gaat er voor zoveel euro’s aan vuurwerk de Hengeveldse lucht in. De drank is gedurende de avond en nacht niet aan te slepen op vele locaties waar veel mensen samen kwamen. We dachten bijna allemaal:

Dit wordt een fantastisch jaar. En 2019 kon al niet op!

De eerste geluiden over een besmettelijke ziekte die onderweg is naar Europa bereiken Brabant. Zal toch allemaal wel meevallen? Het eerste coronageval in Nederland is geregistreerd in de buurt van Waalwijk.
En dan slaat het coronavirus keihard toe. Halverwege maart moet ook de Wegdamse horeca sluiten en gaan de scholen dicht. Nog een zondagmiddagbiertje en het is klaar. Het onvoorstelbare is waar. Het prachtige lenteweer verzacht de eerste lockdown periode. Iedereen is lief voor elkaar. Dagelijks een praatje met de buren op anderhalve meter in de voortuin. Dit overleven we wel.

1 juni 2020. Het voelt als Bevrijdingsdag. We mogen weer een biertje drinken op ons geliefde terras. Afspreken met vrienden al is het wat behelpen op anderhalve meter. De Hengeveldse horeca doet haar best. Oké, geen evenementen, alles afgelast, maar deze vrijheid voelt al heel fijn. Dat virus lijkt opeens ver weg.

De dagen worden korter. We moeten afscheid nemen van die heerlijke zomer van 2020 waar maar geen eind aan lijkt te komen. En daar is dat verschrikkelijke virus weer. Als een veenbrand heeft het liggen smeulen om in het najaar weer op te laaien. De voorspellingen van de kenners klinken onheilspellend. We willen er niet aan toegeven. Het valt toch wel mee met die besmettingscijfers en ziekenhuisopnames? Maargoed, de wens is de vader van de gedachte wordt wel eens gezegd.
Dat blijkt vies tegen te vallen. Een tweede lockdown is aanstaande. Een drankje en aansluitend een hapje voor de laatste keer dit jaar zal later blijken. De kroegbaas zegt dat ie zijn tent wellicht tot 4 januari moet sluiten. Nee joh, het is nog maar half oktober?!

We schrijven vandaag 1 januari. Velen zijn goed door deze crisis heen gerold. Maar hoe is het gesteld met al die mensen die dag in dag uit klaar staan in de zorg? De mensen in de horeca die hun toekomst zien verdampen en interen op alle reservers die ze hebben, de ouderen die in eenzaamheid de feestdagen moesten doorbrengen? Het is een k…jaar, al gloort er hoop met de vaccins die ons gaan beschermen. Maar ook over de vaccins is het laatste woord nog niet gesproken.

Hou vol, in 2021 lonkt de vrijheid, daar gaan we voor! Een fantastisch nieuwjaar gewenst!

Redactie Wegdamnieuws