Van wie is de Hengeveldse kerk? (deel 2)

Het artikel van 15 januari (KLIK HIER) heeft aardig wat stof doen opwaaien. Vragen die bij de redactie binnen kwamen waren in de trend van: ‘Bennie ten Thije bijvoorbeeld, hij betaald jachtpenningen aan kerkbestuur, waar is dat geld gebleven en waar gaat dat nu naar toe? En: ‘Het zijn meerdere locaties aan boerderijen die aan de Hengeveldse kerk toebehoorden, denk daarbij aan Epping, de momenteel in erfpacht vergeven aan boerderij Blanckenborg, wat gaat hier mee gebeuren of wat is hier allemaal mee gebeurd?”
In ieder geval, mensen zijn verontwaardigd wat er met de gelden en bezittingen van de Hengeveldse kerk is gebeurd. Men had bijvoorbeeld de hoop dat er met het geld in kas in de toekomst een andere bestemming gefinancierd zou kunnen worden. Blijkt nu dat de kas op is gegaan in het grote geheel? Wat stond er in de statuten van de Hengeveldse kerk? Hoe is de overgang verlopen? Is dit gecommuniceerd? Zo ja hoe? Zijn de bezittingen zoals beschreven in de bijlage ook opgegaan in het grote geheel?
Wat exact is nog de verantwoording en bevoegdheden van het kerkbestuur Hengevelde? Hieronder de reactie van het parochiebestuur die Peter Helle en Jan Put hebben opgesteld.

Het parochiebestuur van de Heilige Geestparochie heeft begrepen dat er commotie is ontstaan door enkele opmerkingen die vicevoorzitter Peter Helle in een interview heeft gemaakt over de eigendomsrechten van de kerk en andere kerkgoederen binnen de Heilige Geestparochie en met name die binnen de geloofsgemeenschap Hengevelde. Hierover zijn ook enkele vragen bij ons binnengekomen. Op verzoek daarom nog een aantal hopelijk verhelderende opmerkingen.

De verschillende parochies te Delden, Beckum, Bentelo, Goor, Hengevelde en Sint Isidorushoeve zijn op 1 januari 2010 door kardinaal Eijk per decreet samengevoegd tot een nieuwe parochie: de Heilige Geestparochie. Op deze datum heeft de nieuwe parochie alle zaken en vermogensrechten, eigen aan de vroegere parochies, in eigendom overgedragen gekregen. Er is toen ook een nieuw bestuur benoemd van de Heilige Geestparochie en alle vroegere besturen van de oude parochies zijn eervol ontslagen. Elk van de zes geloofsgemeenschappen kent sindsdien wel een eigen locatieraad voor organisatie en beheer op lokaal niveau.

Wat betekent dat nu? De Heilige Geestparochie is vanaf 1 januari 2010 de juridische eigenaar van alle roerende en onroerende goederen binnen de Heilige Geestparochie. De verschillende vermogens van de vroegere parochies vallen ook hieronder. Het bestuur heeft dus de uiteindelijke zeggenschap en verantwoording. Maar een goed bestuur luistert zorgvuldig naar de locatieraden als representanten van de desbetreffende geloofsgemeenschappen.

Het parochiebestuur heeft ervoor gekozen om de huidige geloofsgemeenschappen een eigen begroting te laten houden en ook zelf de financiële zaken binnen de eigen geloofsgemeenschap te laten regelen. Bijvoorbeeld: als een woning binnen een geloofsgemeenschap wordt verkocht wordt de opbrengst daarvan aan die desbetreffende geloofsgemeenschap toegerekend. De opbrengst van de Aktie Kerkbalans gaat eveneens naar de desbetreffende eigen geloofsgemeenschap. Er worden dus geen financiële middelen overgeheveld van de ene naar de andere geloofsgemeenschap. We hebben als vertrekpunt gekozen dat de zes geloofsgemeenschappen binnen onze parochie in principe “hun eigen broek” ophouden.

Sommige kosten worden binnen de in 2010 nieuw gevormde parochie uiteraard wel centraal gedragen, zoals bijvoorbeeld de personeelskosten voor het pastorale team. De centraal gedragen kosten worden via een verdeelsleutel naar rato verrekend met de zes geloofsgemeenschappen. Tot nu toe is het gelukt de parochie als geheel in de groene cijfers te houden, maar dit jaar zal dat niet lukken door de coronacrisis en komen we als geheel in de rode cijfers.

De parochie betaalt per jaar een bisdombijdrage van 9 % van de inkomsten. Dat geldt voor alle parochies binnen het bisdom. Verder gaat er dus geen geld naar het bisdom.

De opbrengst van de Aktie Kerkbalans gaat zoals gezegd naar de eigen geloofsgemeenschap en wordt mede gebruikt voor beheer en onderhoud van de kerk en voor de salarissen van het pastoraal team en de ondersteunende stafmedewerkers.

Geef dus ook dit jaar uw bijdrage aan de Aktie Kerkbalans en help daarmee het pastoraal team en de kerk van onze eigen geloofsgemeenschap in Hengevelde in stand te houden.

Het is de laatste jaren gebleken dat het niet mogelijk is om in alle geloofsgemeenschappen van onze parochie de kerk open te houden. Het parochiebestuur is bezig om in nauw overleg met de betrokken locatieraden en vertegenwoordigers van de desbetreffende geloofs- en dorpsgemeenschappen een plan en tijdpad te ontwikkelen voor de sluiting van de betrokken kerken. Dat is een indringende aangelegenheid waarbij we niet over één nacht ijs gaan. Hier bestaat ook een zorgvuldig en streng protocol voor. Uitgebreide voorlichting wordt hierover steeds gegeven. Rond kerksluitingen koesteren wij overigens het volgende uitgangspunt: zolang een lokale geloofsgemeenschap vitaal genoeg is neemt het parochiebestuur geen besluit om de kerk binnen die geloofsgemeenschap te sluiten.

Tot slot: de opmerking dat de locatieraden niets meer te zeggen hebben behalve over de bloemversieringen en de kerststal is niet afkomstig van het parochiebestuur en is een forse belediging van onze vrijwilligers. Wij nemen deze opmerking als parochiebestuur absoluut niet voor onze rekening. De Heilige Geestparochie kan niet bestaan zonder haar vrijwilligers. Zij zijn de oren en ogen van onze geloofsgemeenschappen en vervullen een onmisbare rol.

Met vriendelijke groeten,

Namens het parochiebestuur van de Heilige Geestparochie,

Peter Helle, vicevoorzitter

Jan Put, secretaris

Behoefte om hier op te reageren? mail naar redactie@wegdamnieuws.nl

Uit TC Tubantia: 

Sluiting

Het initiatief voor kerksluitingen ligt bij de parochies zelf. De bisschop ondertekent slechts het besluit om een kerk aan de eredienst te onttrekken. De suggestie dat al het geld dat wordt gegeven tijdens de Actie Kerkbalans 'wegvloeit naar het aartsbisdom Utrecht' is eveneens niet correct. "Volledig onwaar", aldus een woordvoerder van het bisdom. "Zowel deze inkomsten als de opbrengst van de verkoop van kerken komen niet terecht bij het bisdom."