Nieuwsbrief Maliproject, januari 2021

Aan onze vrienden/donoren van het maliproject,

Allereerst wensen wij U allen een goed 2021 toe en bedanken wij U voor de giften die U in 2020 aan het Maliproject hebt gegeven.

Eind december sloten we een jaar af van onrust in Mali èn van stakingen van het onderwijzend personeel. Geen onderwijs, en nu in 2021, weer geen onderwijs i.v.m. de dreiging van corona.

In “onze” school Le Bon Berger in 2020 grote onrust: wisseling van financieel beheer en directeur. In 2021: geen nieuwe leerlingen voor Le Bon Berger. De school moet sluiten vanwege het feit dat de ouders i.v.m. aangekondigde hogere tarieven voor het schoolgeld massaal met hun kinderen vertrekken en een nieuwe school gaan beginnen. Hoe de mooie 6 lokalen gebruikt zullen gaan worden? Daar zijn we heel benieuwd naar.

In het hoofdgebouw van Le Bon Berger wordt een groot deel van de ruimten in beslag genomen door het radiostation KANUYAH – God is liefde -. Na de verhuizing van Sollo naar Manantali, hoofdgebouw Le Bon Berger, is de FM-zender sinds 2008 in de lucht. Heerlijk om dit te kunnen melden.

Wat betreft de drinkwatervoorziening het volgende: de vele dorpen in het gebied Bafoulabé, het gebied rondom de stuwdam van Manantali, zijn vanaf 1987 voorzien van drinkwaterputten. Aangezien de bevolking van deze dorpen in de tussentijd zeker wel verdrievoudigd is en het aantal drinkwaterputten niet, worden de handpompen dag in dag uit gebruikt, waardoor veel slijtage en reparatie nodig is. Toen in 2013 Casper Jansen in Manantali ging wonen, ging het Maliproject hem helpen bij het repareren van de pompen.  De meer dan 30 pompen hebben alle inmiddels een beurt gehad. Maar dit probleem vraagt om een betere oplossing, i.c. het slaan van nieuwe putten. Hierover gaan Casper en wij de   mogelijkheden bekijken. Met het aanschaffen van materiaal om putten te boren, is heel wat geld gemoeid en zal er weer fondswerving moeten plaatsvinden.

Uitgangspunt van ons Maliproject was en is: scholing, gezondheid en rechtvaardig bestuur zijn van levensbelang voor mensen, voor een bevolking.

Lieve mensen, 2021 is alweer een maand oud, overal zijn veel onzekerheden vanwege de covid-pandemie. Vandaag medio januari lezen we in Trouw om “met de dag te durven leven” om gemoedsrust te behouden. Je bent gezegend als je dat kunt! Maar als je dan ook maar weet dat er morgen te eten en te drinken is!

Als die zekerheid er niet is, zoals dáár ter plekke, in de dorpen van Bafoulabé, Mali, kunnen wij als maliproject met Uw hulp een verschil gaan maken.

      HOOP

Daar waar wolken tranen met tuiten huilen         Alsof een onzichtbare schilder, een teken

en een grauwsluier over de wereld schuift,         van hoop heeft neergezet en laat zien:

ontvouwt zich opeens een kleurenpalet.              Licht dat wordt gebroken, bevat nog altijd

                                                                             een waaier van kleur.

                                                                                               Greet Brokerhof-van der Waa

Giften/bijdragen – het maliproject kent geen strijkstok: iedere gegeven euro wordt daar ter plekke besteed - kunnen gestort worden op het banknummer van de Diaconie van de Hofkerk te Goor met vermelding van MALIPROJECT: NL66SNSB 090 87 63 743 o.v.v. Maliproject.

Cees van der Sluijs en Addie van der Sluijs-Goud