IJsbaan Hengevelde: ‘Diepe buiging voor de bezoekers’

Het was de afgelopen dagen een mooie vriendschap. Ongekend schaatsweer bij een steeds dikkere ijsvloer in de regio. Op de zondag passeerden meer dan 600 bezoekers het entreepoortje aan de Gorsveldweg!

KLIK HIER voor foto’s van de zaterdag

KLIK HIER voor foto’s van de zondag

Was het de opwinding, die ervoor zorgde dat het een week lang over niks anders ging? Of was het vooral de opluchting, dat het eventjes niet over dat andere ging? Of was het de hunkering naar iets positiefs na maanden van onheilstijding? Het enige 'nadeel' van een Nederlandse schaatswinter is dat ie meestal zo kort duurt, ook in coronatijd. De weermodellen zijn vandaag eensgezind. Maandag neemt de winter (voorlopig) afscheid met nog een keer sneeuwval (ook kans op ijzel) en volgt er een overgang naar een wisselvalliger en vrij zacht weertype. Voorzitter van stichting IJsclub Wegdam Norman Smit, hoe kijk je terug op het afgelopen schaatsweekend?

"Als ijsbaan kijken we terug op een geweldig mooi schaatsweekend. Echt een allerdiepste buiging voor al onze bezoekers, hoe zij zich aan de coronaspelregels hielden. Elk bezoek weer het formulier invullen. Wij denken dat we aan een behoefte hebben voldaan om ‘samen’ eens een leuk evenement te kunnen organiseren, en dan toch veilig. Hiermee Hengevelde en omstreken te kunnen verbinden.

Al met al hebben in blokken van maximaal 200 mensen heerlijk kunnen schaatsen. De bezoekende politie was dik tevreden. Voor ons was het veel werk om dit te organiseren. Maar uiteindelijk was het contact met onze gasten veel intensiever. Dus win:win iedereen heeft genoten.

Volgend jaar zelfde feestje maar dan zonder Corona beperkingen!"


En voorzitter Norman Smit zag dat alles goed was

Schaatsgekte is van alle tijden, maar dit jaar lijkt de euforie heviger dan in voorgaande jaren. Nederlanders zien zichzelf graag als nuchter volk, tot de temperatuur een paar nachten onder nul schiet. Dan barst een collectieve hysterie los. Vaak is niet eens het daadwerkelijke schaatsen, maar het glunderend praten over schaatsen al genoeg voor een warm gevoel van gedeelde nostalgie en nationale trots. Natuurlijk, hier ligt vals sentiment op de loer, zoals altijd bij pogingen om de volksaard te vangen. Nee, vroeger kon je niet elke winter schaatsen. En niet elke Nederlander houdt van vrieskou, sommige mensen hebben er zelfs een uitgesproken hekel aan.
En toch voelt de schaatshype die het land deze week overspoelde voor veel mensen als een verademing.