zondag 24 juni 2018
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Schreijer-Pierik: ‘EU-evaluatie fipronil-aanpak en noodsteun pluimveesector nodig’

  • woensdag, 09 augustus 2017 23:52
  • Geschreven door 

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik wil zo snel mogelijk opheldering van de Europese Commissie over de aanpak van de fipronil-crisis in de Europese eiersector. “Ik wil van de Europese Commissie precies weten wanneer welke EU-landen voor het eerst fipronil hebben vastgesteld en op welke datum zij via het Europese waarschuwingssysteem voor voedselveiligheid RASFF hiervan aan de andere landen melding hebben gemaakt.”

Volgens Schreijer-Pierik (CDA) bestaat het waarschuwingssysteem immers “niet voor niets” in de Europese interne markt. “De Europese Commissie moet daarom een nauwkeurige reconstructie geven van het verloop, de aanpak en de feiten in álle landen.”“Deze affaire blijft een enorme ramp voor de getroffen pluimveehouders en de eiersector in de Europese Unie”, constateert Schreijer-Pierik. “Daarom heb ik de Europese Commissie gevraagd met financiële noodsteun te komen, naast eventuele nationale steun door de lidstaten en overbruggingskredieten. Europese steunmaatregelen zijn ook getroffen bij eerdere land- en tuinbouwcrises, zoals de EHEC-affaire in 2011. Gezonde familiegezinsbedrijven in de pluimveehouderij mogen door deze affaire niet omvallen.”

Ook wil Schreijer-Pierik weten of in de fipronil-affaire wel één Europees geharmoniseerde aanpak door de lidstaten gewaarborgd en gevolgd is. “Daarover bestaat nu onnodig veel verwarring, zelfs onder Europese toxicologen”, stelt de CDA-Europarlementariër. “Terwijl het om EU-wetgeving en een Europese norm gaat, lijken Europese lidstaten niet altijd dezelfde berekeningen en maatregelen te hebben gehanteerd. Denk daarbij aan terugroepacties, maar ook de publiekswaarschuwingen.” Ze wil dan ook van de EU-Commissaris voor Voedselveiligheid en Volksgezondheid Vytenis Andriukaitis weten óf en hóe sprake is geweest van één Europese geharmoniseerde aanpak, waarover minister Schippers en staatssecretaris Van Dam in hun kamerbrief vorige week schreven.

Duidelijk is wel dat Nederland “de strengste normen” hanteerde bij de aanpak. “Nederlandse eieren die nu in de handel zijn, voldoen hoe dan ook aan alle normen.”

Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Website: www.wegdamnieuws.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.

all4gsm

Dorpsagenda powered

sio

agendahvelde

De verhalen van Gijs worden u aangeboden door

Reacties van lezers

Enquête

Hengevelde is toe aan een 'Dorpsraad'

Ja - 65.7%
Nee - 31.5%

Aantal stemmen: 359
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: juni 6, 2018

Koop bij onze sponsoren

waar

WN op socialmedia

Zoeken op deze site!

Spreuk van de week

Later? Later is al lang begonnen!

Tip spreuk: [email protected]

Koop bij onze sponsoren

Koop bij onze sponsoren