Opvallende uitslag poll: “Het alcoholbeleid moet op de schop en terug naar NIX 16”

De afgelopen week konden lezers van Wegdamnieuws stemmen op een stelling over het alcoholbeleid, moet de leeftijdsgrens weer naar 16 jaar, is het prima zo of is het maar gezeur? 181 mensen namen de moeite te stemmen, met een opvallende conclusie. In tegenstelling tot landelijke enquetes waar men het juist prijst de leeftijdsgrens enkele jaren geledn van 16 naar 18  jaar ging, geeft 35,9% van de stemmers aan dat het beleid op de schop moet en terug moet naar 16 jaar. 24,3% vindt dat de voorlichting moet worden uitgebreid en er meer op de gevaren gewezen worden en ouders actiever worden hierin. 17,1% geeft aan dat het zo prima gaat en 13,8% geeft aan dat het allemaal maar gezeur is en ze de jeugd moeten laten. Opvallende resultaten wat een duidelijk beeld geeft de visie in Hengevelde en omgeving. (Hieronder de resultaten in een grafiek) en aanvullende informatie.

Het blijft een heikel punt in veel gezinnen; hoe om te gaan met opgroeiende pubers in relatie tot alcoholgebruik. De gemeenten zetten zich samen met sportverenigingen, horeca, scholen en andere organisaties in voor alcoholpreventie. Enkele jaren geleden is de norm opgeschroefd naar 18 jaar, in theorie een goede maatregel, in de praktijk werkt het maar al te vaak averechts. Keten komen als paddenstoelen uit de grond, keten waar in veel gevallen geen toezicht is in tegenstelling tot de cafés. 
Ouders die niet op een lijn liggen, de een verbiedt het alcoholgebruik in de thuissfeer en ziet dat de kinderen hun vertier bij andere ouders thuis wel krijgen. Zomerfeesten hangen strenge maatregelen boven het hoofd bij verstrekking, taxibedrijven bevestigen dat jongeren meer dronken worden afgeleverd dan opgehaald bij tentfeesten. Eindconclusie: Jongeren drinken meer alcohol sinds de invoering van NIX 18.