Toekomst kerk in geding: ‘Hengevelde moet actiever worden’

De oproep om mee te denken over de toekomst van de Hengeveldse kerk gisterenavond bij Varenbrink was niet aan dovemans oren gericht. De leeftijd  van de aanwezigen lag gemiddeld dichter bij de 70 dan de 50, daarover later meer. Pastor Ogink:” Ik heb nog geen parochie avond meegemaakt met zoveel mensen aanwezig waren, mooi om te zien dat het de mensen aan het hart gaat”. Na de opening, de lezing uit het evangelie volgens Mattheus en de financiële zaken van Johan Broekamp: Vicevoorzitter van de kerk in Hengevelde Peter Helle: ”Aan de orde vanavond is de toekomst van de Heilige Geest parochie, waar we mee te maken hebben is een heus krimp scenario, er komen veel te weinig gelovigen bij. Er is sprake van krimpscenario en vergrijzing, soms zitten er slechts 40 man in de kerk per weekend. Maar ook financieel gaat het niet rooskleurig, de cijfers van Hengevelde zitten weliswaar nog in de zwarte cijfers en nog 1 parochie meer binnen de Heilige Geest, maar alle anderen schrijven rode cijfers en dat lijkt niet te veranderen. Als geheel zitten we nog net niet in de rode cijfers maar hier komt het ander zorg punt in beeld: Het onderhoud van de kerken en andere gebouwen. In een aantal op korte termijn groot onderhoud dat loopt in de tonnen!

Een ander punt is dat het pastoraal team overbelast is en dat is al tijden is het roeien met de riemen die je hebt. Onder andere kerkdiensten en huisbezoeken lijden daaronder en zo moet er steeds vaker een beroep gedaan worden op vrijwilligers. Daarbij is het heel goed mogelijk dat er binnen afziebare termijn een overplaatsing gaat plaats vinden binnen het pastoraal team waarmee de nood enkel maar hoger gaat worden.

Deze zaken hebben ervoor gezorgd dat het bestuur is gaan inventariseren.

In Hengevelde kan de vitaliteit volgens ons beter, als je bijvoorbeeld in Bentelo kijkt daar wordt er door vrijwilligers veel meer werk verzet, Goor idem dito! Vitaliteit wat men mist in Hengevelde is bijvoorbeeld het M25 jongerenproject in Goor die allerlei diaconale werkzaamheden op zich nemen. In Beckum gaat dit ook slecht, het lijkt erop dat men daar in de nabije toekomst naar een andere geloofsgemeenschap zal moeten in de buurt. Als het in twee gemeenschappen minder gaat, voeg ze dan maar samen. Hetzelfde geldt voor de koren.
Wat kan Hengevelde zelf doen om de vitaliteit van de gemeenschap te verbeteren en daardoor meer levensvatbaar te maken?”

Deze vraag werd aan de zaal gesteld waarna een korte pauze volgde om de aanwezigen erover na te laten denken. En er kwamen reacties uit de zaal:

Henk Schaap ziet wel een enorme vitaliteit in de gemeenschap, met name in het kulturhus de Marke. “Zou de geloofsgemeenschap zich daar niet mee in verbinding moeten stellen om de krachten te bundelen. Kerk, kijk over de grenzen van het gebouw heen en zoek naar mogelijkheden tot samenwerken! Leg eens een link!”

Jan Put: ”Het kulturhus is toch weer het voorbeeld dat vitaliteit in Hengevelde geen probleem is. Hengevelde heeft zo’n 2500 inwoners waarvan er maar liefst 300 actief betrokken zijn bij de kerk. Maar wat zorgen baart is de vergrijzing die je elders in het verenigingsleven in die mate niet ziet. Gelukkig zijn er veel mensen gekomen vanavond, maar we moeten ons goed realiseerde als we de jonge mensen niet meekrijgen dit niet zonder gevolgen zal blijven. Wat de kerk betreft zijn er duidelijk meer zorgen dan op andere gebieden”.

Pastor Ogink hierover:” Ik volg ook Wegdamnieuws dus voor alle duidelijkheid: er heerst geen twijfel over de vitaliteit wat Hengevelde betreft! Maar enige tijd geleden heb ik een poging gewaagd om een kinderkoor op te zetten. In No time 20 aanmeldingen op school. Maar dan gaat de brief mee naar huis en vervolgens bleven er twee over!”

Theo Zegger: “Nieuwkomers, geboortes; worden die door de kerk bezocht? Deze generatie zijn we eigenlijk een beetje kwijt.
“Geen idee” was het antwoord ....

In de Heilige Geest parochie is al enige tijd binnen het bestuur, pastoraal team en daarbuiten een discussie aan de gang over de toekomst van onze parochie en daarmee samenhangend de toekomst van de verschillende geloofsgemeenschappen. Dit komt doordat de parochie geleidelijk in een krimpscenario is beland met een relatief klein team voor drie parochies, achteruitgang van het kerkbezoek en de vergrijzing.
Helaas zijn kerksluitingen niet uitgesloten.

Het parochiebestuur heeft in het afgelopen jaar een aantal zaken geïnventariseerd die van belang zijn voor de toekomst. Het betreft de financiën van de geloofsgemeenschappen, de toestand van de kerken, het kerkbezoek en de vitaliteit (eerste communies, dopen en vormsels, vernieuwende activiteiten).   Uiteindelijk wil het parochiebestuur hier het toekomstbeleid op baseren. Van groot belang is natuurlijk wat er leeft in de diverse geloofsgemeenschappen zelf en dat was waar deze avond voor bedoeld was.