maandag 20 augustus 2018
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Sri Lanka bezoek HEBO Housing groep - deel 3 (slot)

  • donderdag, 12 april 2018 07:38
  • Geschreven door 

HEBO Kozijnen is al enkele jaren betrokken bij projecten omtrent Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in Sri Lanka. Vandaag het derde en laatste deel in deze serie over het bezoek van de sponsoren aan dit project. (KLIK HIER VOOR FOTO'S)
We zijn met z’n allen op de terugreis naar Nederland. Een erg mooie, drukke maar zeker indrukwekkende week ligt achter ons. De groep heeft samen veel beleefd en er is met zekerheid een band ontstaan met het land en elkaar. Het is anders dan vakantie, een druk programma waarin we veel projecten van Stichting HAS / NEDLA mochten bezoeken.
Eergisteren trokken we met de trein naar Nuwara Eliya, het hoogst gelegen gebied in Sri Lanka.

hebo deel 3 9Hier zijn de theeplantages en fabrieken, een industrie waarin in Sri Lanka naar schatting zo’n 150.000 tot 200.000 mensen werkzaam zijn. Het weer was niet al te best, maar de treinreis er naar toe die 4 uur duurde was een ware belevenis. De deuren van de wagons staan gewoon open en mensen hangen er met hun benen uit.. levensgevaarlijk... Het geeft wel de gelegenheid mooie foto’s te maken van het prachtige groene landschap. We bezochten de theefabriek en gingen met de bus de korte weg terug naar Kandy.

Gisteren begon met een bezoek aan de “Tempel van de tand”, waarschijnlijk de grootste toeristische trekpleister van Sri Lanka. De tand van Boeddha wordt hier zorgvuldig bewaard en boeddhisten komen deze dagelijks vereren met offers. Na het bezoek aan de tempel brachten we een bezoek aan het in 2011 geopende “Elders home” in Kandy. In 2008 heeft Caritas Hengevelde hier een eerste fase van nieuwbouw gesponsord via onze stichting. Later hebben HEBO en haar partners hier hun eerste project gesponsord (2009-2011), wat we in 2011 samen hebben geopend. De leiding stond ons met een hartelijk welkom op te wachten, evenals de ouderen die zich verzameld hadden op de begane grond. Het complex ligt er erg mooi en schoon bij en wordt goed onderhouden. Echt een duurzaam gebouw met een blijvende unieke voorziening voor ouderen die geen naasten hebben om voor ze te zorgen.

hebo deel 3 13
Ouderenzorg is in Sri Lanka zeker niet vanzelfsprekend als je geen kinderen of familie hebt die naar je omzien. Het huis heeft in 2014 een prijs gewonnen voor het beste bejaardenhuis van Sri Lanka. Omdat vele medereizigers nog allerlei spullen hadden meegenomen om weg te geven aan arme mensen of kinderen gingen we naar de naastgelegen sloppenwijk. Mensen wonen hier onder golfplaten op een paar zwakke muren. Bij het uitdelen van spullen werden we bijna onder de voet gelopen door de vele kinderen die op ons af stormden, maar alles is netjes verdeeld. Mensen lijken er gelukkig, maar achter de lach die je op het eerste gezicht ziet gaat meer schuil dan je denkt.

hebo deel 3 2
We reden door naar het olifanten weeshuis in Pinnawela om een grote groep olifanten te zien baden in de rivier. Ondertussen pikten we een jongen op die sinds kort in ons adoptie programma zit. Ik had met hem afgesproken om hem beter te leren kennen. Zijn vader heeft keelkanker en moet 3 tot 4x per maand behandeld worden in het ziekenhuis. Hij kan vanwege zijn zwakke gezondheid ook niet meer werken. Moeder heeft wel een baan en werkt hard in een houtfabriek. Mede door de financiele ondersteuning die hij ontvangt kan hij straks elektrotechniek gaan studeren aan de universiteit.

We hadden een lunch bij NEDLA bestuurslid van het eerste uur, Mr. Piyal. Er werden nog enkele mooie woorden gesproken over het goede werk van Stichting HAS /NEDLA en over de belevenissen van de reis. De koffers die gevuld waren met spullen om weg te geven zijn nu gevuld met wat aandenkens en cadeau’s voor thuis. Met veel voldoening keren we vanavond terug in Amsterdam.

Voor meer informatie over Stichting HAS, zie onze website www.stichtinghas.nl of vind ons op Facebook.
Namens Stichting HAS en de HEBO Housing groep,
Thijs Rupert

Laatst aangepast op donderdag, 12 april 2018 09:44
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Website: www.wegdamnieuws.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.

all4gsm

Dorpsagenda powered

sio

agendahvelde

De verhalen van Gijs worden u aangeboden door

Reacties van lezers

Koop bij onze sponsoren

waar

WN op socialmedia

Zoeken op deze site!

Spreuk van de week

EEN VOGEL IS NOOIT BANG DAT ZIJN TAK BREEKT
HIJ VERTROUWT NIET OP DE TAK MAAR OP ZIJN VLEUGELS

Tip spreuk: [email protected]

Koop bij onze sponsoren

Koop bij onze sponsoren